Akıllı sinerjiler

Güney Kore’nin Paju kentinde “Louverwall” evinin güçlü performansı

Söz konusu ev ile ilgili inşaat planları veya talepler çok özeldi. Tüm bunlar aynı zamanda çok anlamlıydı. Çünkü baştan itibaren gün ışığından mümkün olduğu kadar akıllı bir şekilde faydalanmak isteniyordu. Zorlu olan, arazinin üç taraftan kapalı olduğu ve sadece batı yönünde açıklığa bakmasıydı. İşte bu cephe efektif olarak kullanılacaktı. Yapı sahipleri, batı yönünde zemin katındaki açık, ışık geçirgen ve dinamik, müzikli kafelerine gün ışığının girmesini ve iç alanı aydınlatmasını istediler. Batan güneş özellikle o yönde doğrudan ışık verdiği için ışığı biraz sınırlamak ve güneyin güneş ışığını daha fazla tutmak üzere çalışıldı.

Temel olarak, binanın güney tarafından batısına kadar uzanan ve binanın belirgin görüntüsünü oluşturacak, ışık alacak üstte bir pencereli kısmın mimariye alınması planlandı. Yapı iki büyük yuvarlatılmış duvardan oluşan, yıl boyunca gün ışığını binanın derinliklerine kadar ileten bir çözümden meydana geliyor. Güneşin durumu, bulutların hareketi veya mevsimlere göre oluşan her doğal ışık değişimi; binanın tamamının iç kısmında değişik, çok özel ışık ve gölge ortamları yaratıyor. Buna ilave olarak üst taraftaki ışık alan pencereli kısım çok zekice tasarlanmış alüminyum hava ve pencere aralıklarından oluşuyor. Burada binanın performansını daha çok artırmak için ustaca geliştirilmiş modern tasarıma her tür fayda ve koruma parametresi dahil edildi. Yoğun yaz güneşi biraz engelleniyor ama kış güneşinin ısısı kullanılıyor. Bu bina için oluşturulan tüm özellikler “gün ışığı-gün ışığının avantajlarından” azami şekilde faydalanmak ve bunlara akıllı bir şekilde ulaşmak için sinerjiler oluşturuyor.

Projeye katılanlar:
Mimari ve tasarım: AND; www.a-n-d.kr


Also published on Medium.