Close

10/08/2015

Yeni bir teknolojiyle akıllı pencereler artık daha “serin”

smartglassYeni bir çeşit pencere camı, görülebilir gün ışığını ve ısı üreten görünmez ışığı bloke ediyor.

İsteğe göre renkli de yapılan pencere camları şimdi yeni bir teknolojik gelişme sayesinde çok daha “serin”ler ve bu da teknolojinin nihayet ana akım olmasına yardım edebilir.

Akıllı camlar yıllardır mevcut fakat oldukça pahalılar ve sadece, yeni Boeing jetliner’ın camları gibi, niş aplikasyonlarında bulunuyorlardı. Ancak tepkisel olarak renkleri değişen, yeni bir tür elektro-kromik cam, şu anda pazarda bulunuyor ve teknolojinin kendisinden daha fazla çok yönlü. Üstelik daha da ekonomik.

Ticari olarak var olan materyaller sadece görülebilir gün ışığı bileşenlerini bloke edebilir ve ısının geçmesini sağlayan yakın-kızılötesi bileşene izin veriyor. Texas’taki Austin Üniversitesi’nden Kimyasal Mühendislik Profesörü Delia Miliron tarafından geliştirilen yeni bir tür cam, ısı üreten bileşeni ve görünür ışığı bloke ediyor. Miliron’a göre, başlangıç için performans oldukça iyi. Bu durum son dönemdeki gelişmelere bakılarak prototip bir üretim çizgisi planı için ileriye doğru atılacak adımları oluşturabilir.

Akıllı pencere camında önemli nokta elektrikli iletken materyalden yapılmış nano-kristallerin “çerçevesi”. Nano-kristaller ve camsı materyalin farklı optik özellikleri var. Bu özellikler materyaller elektriksel olarak şarj edildiğinde ya da boşaltıldığında değişir. Nano-kristaller yakın-kızılötesi ışığı ya bloklarlar ya da geçmesine izin verirler. Camsı materyal ise transparan durumun arasında bir geçiş olabilir ve görülebilir gün ışığını bloklar.

Bu “nano-bileşik” yakın-kızılötesi ışığı %90 ve görülebilir ışığı ise %80 bloklama kapasitesine sahip. Tüm bunlara ek olarak standart parlak ve karanlık modlarının yanı sıra, sıcak günlerde binaların enerji tasarrufu yapmasını sağlayan “serin” seçeneği de bulunuyor. Sadece birkaç dakika içinde biçimleri değişebiliyor ve bu Miliron’un bildiği kadarıyla bu güne kadarki en hızlı elektro-kromatik pencere materyali. Daha az pahalı ve potensiyel olarak daha güvenilir üretim teknikleriyle bu materyal son derece iyi bir konuma yükselebilir.

Milliron’a göre bu girişimin üretim yaklaşımı “Heliotrope Technologies” firmasından çıkıyor. Düşük verimle ilgili zorluklarla mücadele etmiş bu firma; bu günün elektro-kromik cam üreticilerinden farklı bir anlayışa sahip. Oysa geleneksel üretim teknikleri yoğun-enerji süreçlerine dayanır. Heliotrope’un ticarileştirmek istediği şey ise; cam filmler üzerine yatırım çözümleri yapmak ki bu da hem daha hızlı hem de daha az enerjiye gereksinim duyuyor.

Milliron’un teknolojisi daha çok yeniden şarj edilebilir batarya gibi çalışıyor. Düşünün ki cihaz transparan, parlak bir durumda çalışmaya başlıyor. Belli bir seviyede voltaj, nano-kristalleri çalıştırıyor bu da yakın-kızılötesi ışınları emiyor. Eğer cihaz biraz uzun şarj olursa camsı materyal de şarj oluyor, sonuçta da koyulaşıyor. Pencere camının enerjisini boşaltmak ise onu yeniden transparan duruma getiriyor.

Yapılan en son gösterimde Milliron ve ekip arkadaşları belli bir mimaride nano-kristalleri ayarladılar. Bu da elektronların ve iyonların hızlıca camsı materyalle nano-kristaller arasında hareket etmelerine olanak tanıdı. Bu şu anlama geliyor: Bileşik, modlar arasında daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değişebilir. Başka bir yararı da bu yeni nano-kristal materyal çok daha doğal bir mavi renk yaratıyor ve Milliron’a göre bu birçok tüketici aplikasyonu için olmazsa olmazlardan. Heliotrope’nin başkanı Jason Holt, şirketlerinin 2017 yılında ilk ürün olarak akıllı camlarını piyasa süreceklerini söylüyor.

Haber kaynağı: http://www.technologyreview.com/news/539946/smart-windows-just-got-a-lot-cooler/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir