Close

30 September 2016

Suda ileri: Bambaşka bir ışık altında halka açık havuz…

havuz1Metin: Jo-Eike Vormittag
Fotoğraflar: Clement Guillaume, David Romero-Uzeda

Banliyöler kent yaşamı açısından giderek daha fazla önem kazanıyor. Şehir merkezindeki yerler, konut alanları eksik, kiralar çok yüksek. Aile ve gençler çok daha fazla yaşam kalitesi talep ediyor. Savaş sonrasında düşük maliyetlerle inşa edilen ve bugüne kadar neredeyse hiç değişime uğramamış sert mimariye sahip neşesiz yerler, kitlelere konut imkânı sunan beton yapılar çoğunlukta. Tek çare progresif yenileme projeleri. Fransa’nın Paris kentinin güneyinde yer alan Bagneux semtindeki yüzme havuzu bu projelerden biri. Görülmeye değer bir yapı.

havuz2“Piscine de Bagneux“ tam kasabanın merkezinde. Renksiz konutlar etrafını sarıyor ve tipik açık gri beton rengindeki binalarla uyumlu. Ancak, ikinci bir bakışta hatlar, şekiller, pencere bolluğu ve özellikle binanın içinin tamamı göze çarpıyor. Tamamen ve kısa bir süre önce iç alanı tasarlanan aile havuzunu özel kılan suyun dışında doğal ışık alan pencereleri. Yenileme ve genişletme işleminden sonra burada sunulan tasarım, binanın “yüzeyine” tam bir kontrast oluşturuyor.

havuz3Denizlerin araştırılmamış derinliklerinden farklı olarak burada ışık, havuzun diplerine kadar ulaşıyor. Bu nedenle havuzun tabanı karanlık ve ürkütücü görünmüyor. Aksine aydınlık ve dolu. Karanlık derinlikler ve açık renkli güney denizleri arasındaki farklılıklar gibi binanın dış cephesinin mimari özellikleri ile iç alanında da farklılıklar öne çıkıyor. Binanın gri renkteki dış cephesine karşılık içeride küçük beyaz mozaik fayanslar kullanılıyor. Kesintisiz hatlar içeride kıvrımlar ve şekillerle kırılıyor. Yuvarlatılmış alanlar dik açıların yerini ve düzlükler eğrilerin yerini alıyor.

Zaman içinde yaşlanan yüzme havuzu tesisinin dış görüntüsünün tamamen değiştirilmesi hedeflenmişti. Bu nedenle güney Seine belediyesi, Dominique Coulon et associes’in Fransız mimarlarını görevlendirdi. Mimarlar, zamanında maliyet ve süre sıkıntısı nedeniyle tamamen beton görünümlü bir mimari ile yapılan binayı tasarımlarının temeline oturttular. İki havuzlu uzun bina temelden yenilendi ve yepyeni bir cephe kaplaması, devasa, güneye bakan cam cephesi ile donatıldı. Bunun önünde de yine betondan bir kemer ve güneşten koruma sistemi var. Yine güney cephesinde binaya ek bir yapı konumlandırıldı. Ek yapı konumlandırıldığı yön ve ilâve pencere alanları sayesinde gün ışığı ile tamamen aydınlanıyor.

havuz4Yapının yenilenmesinde en büyük özellik sadece binanın tamamen ışık alması ve kendi içinde kontrastlar oluşturması değil. Bulunulan semtin yapılarından dolayı sert görüntüsünü değiştirmek ve binaya girerken bambaşka bir etki ile karşılaşmak için mimarlar farklı araçlardan da faydalandı. Eklenen binanın zemin katındaki giriş alanında mavi renklerle karşılaşan beyaz ışık, soğuk ıslaklığa davet ediyor. Işık ve renkler birbirini tamamlıyor, hemen sulu bir ortam hazırlıyor.

havuz7Duşların ve tuvaletlerin bulunduğu alanda önce koyu renkli fayanslar ve üstten suni ışık göze çarpıyor. Bu çok sulu ancak bir hayli arkada kalan bölüme gün ışığı çok az giriyor. Kullanıcılar buradan biraz daha “dışarı doğru yüzmeye” başladığında “gökyüzü altındaki deniz” başlıyor. Tesise giren kullanıcıda önce böyle bir duygu oluşuyor. Eski binada kalan havuzda berrak su cam cepheden gelen güneş ışınları içinde kalıyor ve beyaz duvarlar sayesinde iç alan tamamen aydınlanıyor. Işık yavaşça, güneşin hareketi ile kuzeye doğru ilerliyor ve suyun farklı, giderek koyu mavi tonlarda görünmesini sağlıyor.

havuz6Hemen havuzun kenarına inşa edilen tribünün yeri ve tasarımı daha iyi olamazdı: Yine koyu mavi renge boyanan tribün, havuzda ve fayanslarda kullanılan renkleri takip ediyor. Renk geçişleri çok kısa bir şekilde beyaz iç mekândan kenardaki yürüme alanı ile kesiliyor. Sonra asıl tribün alanına ulaşılıyor. Bu bölüm bir mağaranın içine yerleştirilmiş gibi. Hemen karşısında kontrast oluşturacak şekilde, deniz kenarını andıran ahşap zeminli, geniş tutulmuş güneş terası bulunuyor. Güneş ışınları bu alandaki kemerlere yansıyor ve hemen çevresindeki beton şerit alanı biraz gölgede bırakıyor.

havuz8“Denizin kenarında” yeni binaya uygulanan, çocuklara ayrılmış bir bölüm yer alıyor. Tamamen beyaz renklerde tasarlanan bu alan büyük pencerelerden giren gün ışığını destekliyor. Yuvarlak, organik biçimler sadece gürültüyü almıyor aynı zamanda yumuşak bir koza içindeymiş duygusunu veriyor. Havuzun zemininde bir “lumbuz” bulunuyor. Suyun dalgaları ve çocukların hareketi ile aşağıdan gelen ışığın rengi değişiyor.

Yeni yapının zemin katında Spa alanı bulunuyor. Yüksek tavanları geniş duvarlar, yuvarlak yüzeyler ve kıvrımlı şekiller tutuyor. Burada uygulanan beyaz renk istenilen sakinliği ve rahatlama ortamını sağlıyor. Odalar arasında cam koridorlar yer alıyor ve doğayı, suni ışığı alanın tamamında devam ettiriyor. Son olarak renkli aydınlatma ve yeşil bir bahçeye bakış ile istenilen ortam yaratılıyor. Bu alanda uygulanan renkli ışık dinlenmeye davet ediyor ve alttan verildiği için kullanıcı kendisini havalanıyor gibi hissediyor. Işık tavandaki kıvrımlarda ışıldıyor, kapalı gözlerle dahi algılanıyor veya rahatlatıcı bir şekilde saunalardaki sıcak su buharına dokunuyor.

havuz5“Piscine de Bagneux”nün yeniden tasarlanmasında ışık tüm alanlarda önemli bir rol oynadı. Tüm mimari unsurların olabilmesini sağladı ve bunları tamamladı. Ayrıca proje, yeni şekiller ve renklere kavuşan eski yapılar ve malzemelerin bir zıtlaşma oyunu. Paris’in Bagneux semtinde, zamanında yapılmış olan, bugün neşesiz görünen, önemini ve havasını kaybetmiş olan bir varlığı değiştirmek mümkün oldu. Bu değişim, yüzeysel olarak sert köklerine sadık kalacak şekilde görünecek ancak içinde tekrar yaşam ve duygular oluşturacak şekilde yapıldı. Bu yapı, beldeyi tekrar cazip bir alana çevirmeye hazır. Yaklaşık 60 yıl önce, Bagneux semtinin sanayi açısından tekrar yapılandırıldığında olduğu gibi.

Projeye katılanlar:

İşveren: Communauté d’agglomération Sud de Seine
Mimarlar: Dominique Coulon et associés – Dominique Coulon, Benjamin Rocchi, Arnaud Eloudyi, Sarah Brebbia, Gautier Duthoit; www.coulon-architecte.fr/en

Website | + posts

pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *