Close

12/06/2017

Küçük ama etkisi büyük: Çin’in Şanghay kentinde, kurulabilir stant “Urban Prisms”

Boyutun önemli olmadığını bu ürün standı kanıtlamak istiyor. “Urban Prisms”, ürünlerin sergilendiği ve satış yapılabilen bir stant. Hızla kurulabilen stantlarda “ürün” satışı eğiliminden faydalanılıyor. Hızla kurulabilen stantlar ile kısa süreli, geçici ancak göze çarpan bir dükkân açılmış oluyor.

Bu stant Şanghay’ın hareketli bir bölgesinde yer alıyor. Işık geçirgen, içten ve dıştan düzensiz, köşeli şekilli, polikarbondan yapılmış, etrafı çerçevelenmiş üç prizmadan oluşuyor. Prizmaların uçları yapının çatısını deliyor ve gökyüzüne doğru yükseliyor. Böylesine büyük bir şehrin ortasında ışık her yönden geliyor. Güneş, gündüzleri devasa mimarinin ve dumanlı sisin arasından yolunu buluyor. Geceleri sayısız suni ışık kaynağı ortaya çıkıyor. Bu stant da tamamen yeni bir aydınlatma yaratıyor. Kar beyazı prizmatik şekiller buz dağlarını veya iglu’ları anımsatıyor. Doğada güneş ve yansımalar ile ışık içinde kaybolanlar, burada suni ışık ile içeriden dışarı doğru oluşturuluyor.

Yüzeyler dışarıdan bakıldığında soğuk beyaz bir ışık veriyor. Standın içine bakıldığında ise tüm bunlara kontrast oluşturacak bir sıcak beyaz ışığın uygulandığı görülüyor. Standın içine girme cesareti gösteren, kendisini tamamen farklı renklerin ve ışık renklerinin içinde buluyor. Gökyüzüne doğru en uç noktaya veya zemindeki küp şekillerine yerleştirilen dikroik camlardan beyaz ışık filtrelenerek mekâna giriyor ve alanı yumuşacık renklerle dolduruluyor. Ziyaretçilerin gölgeleri buna eşlik ediyor. Işığı yansıtmak için renkli gözlük camları birbirine bağlı bir şekilde duvara asılmış. Küçük bir tavan penceresi içten neon renkli akrilik plakalar ile donatılmış ve hemen altındaki ziyaretçiler için sıcak bir renk cümbüşü oluşturuyorlar.

“Urban Prisms” enstalasyonu şehrin binaları arasında alışılmadık bir görüntü oluşturuyor. Kendine özgü aydınlatması ile kendisini kısa bir süreliğine henüz özgür olan kentsel alana sıkıştırıyor. Suni bir görüntüye sahip ancak yine de doğa ile ilişkilendirilebiliyor. Belki de bunun için binalar arasında kalan bu “cüce”, böylesine büyük bir etki yaratıyor.

Projeye katılanlar:

Yapı sahibi: Mujosh
Mimari: Lukstudio; www.lukstudiodesign.com
Aydınlatma tasarımı: StudioIllumine
Fotoğraflar: Peter Dixiefor LOTAN Architectural Photography

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir