İnsan Merkezli Heykeller: Fransa’nın Paris kentinde Watt caddesinde inovatif çözüm
Alt geçitler ve ışık heykelleri uzun zaman biraraya getirilemez gibi görünüyordu. Ancak, uzun tüneller araçların yanı sıra yaya veya bisiklet sürücülerini de yönlendirecek ise, heykeller bunların yollarını birbirinden ayırarak aydınlatmada yardımcı oluyor. Watt sokağı Paris’in 13’üncü semtinde bulunan Gare d’Austerlitz tren garının altında yaya, bisiklet ve araçlar için 150 metre uzunlukta bir alt geçit. 1863 yılında yapılan alt geçit zaman içinde resimsel görüntüsünü kaybetti. Geçidin tasarımı için karma ekonomik topluluk SEMAPA bir yarışma düzenledi. Alt geçidin yeniden canlandırılması, güvenli ve çekici bir alan haline getirilmesi istendi.
Yarışmayı Kent Planlamacısı ve Mimar Bruno Fortier, Jean-Thierry Bloch ve Fernando Vega-Sanchez’den, Mimar ve Tasarımcı Sylvain Dubuisson ve de Light Cibles aydınlatma planlama ofisinden oluşan bir planlama ekibi kazandı. Watt sokağı projesinin aydınlatma planlaması karmaşıktı. Çünkü burada tüneller için geçerli olan teknik şartların ve güvenlik kısıtlarının dikkate alınması gerekiyordu. İşlevsel şartları sağlamak için alt geçidin bir tarafı dim edilebilir lambalar ile aydınlatıldı. Bunlar günün belli saatlerine göre istenilen aydınlatma gücüne ayarlanabiliyor. Genelde tünele girerken simsiyah bir karanlığa giriliyormuş hissi uyanır. Ancak, dar alandan çıkarken aşırı gün ışığı gözü kamaştırır.
Alt geçidin diğer tarafında bir dizi “ışıkla oluşturulmuş heykel“ yer alıyor. Bunlar projeye özgü olarak Light Cibles tarafından tasarlandı. Sokak fenerleri şeklinde oluşturulan ışık figürleri birbirine geçen metal bantlar ile sarılmış ve yaya geçidi boyunca yerleştirilmiş. Yayaların gözlerinin kamaşmaması için metal bantların kıvrımları matematiksel olarak hesaplanmış. Her bir figürün üst kısmında yer alan armatürler öne doğru çevrilmiş, böylece birbirine girmiş olan metal bantların gölgeleri zemine yansıyor. Işıktan oluşturulan sütunlar düzenli aralıklarla ancak sanki rastgele oluşturulmuş gibi duran mesafelerde yol boyunca yerleştirilmiş. Bu “alanın ruhunu“ ve de Watt sokağının sinematografik özelliğini oluşturuyorlar.
Alt geçit eşsiz çünkü olağanüstü bir özelliğe sahip. Bu özellik; ışık ve gölge desenlerinin, trenlerin seslerinin ve de göreceli olarak alandaki sakinliğin karşılıklı oyunu ile oluşuyor. Büyüleyici ve şiirsel görüntü oluşturan bu ortam alt geçidi kullanma konusunda insanları teşvik ediyor. Böylece güvenlik duygusunun algılanmasını sağlıyor.
Projeye katılanlar:
Grafikler: Sylvain Dubuisson; www.sylvaindubuisson.com
Fotoğraflar: Emile Dubuisson; www.emilehyperiondubuisson.com