Versay Sarayı’nda ödüllü bir avize: The Gabriel Chandelier

PLDVersay1
Parisli tasarımcılar Ronan ve Erwan Bouroullec, Fransa’daki Versay Şatosu’nun girişine ilmek şeklindeki kordonlardan oluşan, aydınlatılmış kristallerden yapılmış bir avize yerleştirdiler.

PLDVersay2

Ronan ve Erwan Bouroullec tarafından gerçekleştirilen The Gabriel Chandelier ismi verilen bu çalışma, Versay Şatosu’na yerleştirilen ilk kalıcı çağdaş sanat çalışması. Çalışma sarayın girişinde yer alan The Gabriel Staircase’in (Gabriel Merdiveni) hemen üzerine asılmış durumda.

PLDVersay3
Tasarımcılar çalışmalarıyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “Bizler tasarımımıza dair en son analizimizi yaparken bir aydınlatma parçasına tanımlanmış bir şekil vermenin çok da gerekli olmayabileceğini düşündük. Bunun yerine onu sadece ayarlamaya çalıştık. Böylece zaten şeklini yer çekiminden doğal olarak alacaktı. Çünkü uygulamada bu çalışmayı ortaya çıkaran, onun şeklini belirleyen şey; kağıt üzerinde çizilmiş bir tasarımdan çok; kristal parçalarının sayısı, onların uzunluk ve ağırlıkları.

PLDVersay4
Kristal markası Swarovski tarafından kullanılan malzemelerle birlikte 12 metre yükseklikteki enstelasyon, 800 kristal modülden oluşuyor. Modüller LED aydınlatma sistemi içeren paslanmaz çelik bir iskeleye monte edilmiş.
Tasarımcılar: “Bize göre kristal bu çalışma için en iyi cevaptı çünkü tarihsel olarak Versay’daki tüm avizeler bu materyalden yapılmıştı. Bu da geçmiş ve gelecek arasında bir bağlantı demekti.” diye konuşuyorlar.

PLDVersay9

The Gabriel Staircase (The Gabriel Merdiveni), 1772 yılında, Fransız mimar Ange-Jacques Gabriel tarafından tasarlandı ancak hiç bitirilemedi. Çalışma 1980 yılında da sürdürüldü. Sonrasında 2011 yılında saray tarafından düzenlenen yarışmanın kazananları; Ronan ve Erwan Bouroullec, bitirilmiş merdiveni aydınlatmak ve süslemek için kalıcı bir sanat çalışması yapmak üzere seçildiler.

PLDVersay5
Swarovski’nin desteği ve uzmanlığının da yardımı ile Ronan-Erwan Bouroullec tarafından yaratılan yeni avize, Kasım 2013’ten beri Versay Sarayı’ndaki King’s Grand Apartments’ın girişini aydınlatıyor.
Ödüllü tasarımcılar, tarihsel olarak önemli olan bu mekânda, Swarovski kristallerden yapılmış, modern çizgileri ve zarafeti uyumla birleştiren heybetli bir avize yarattılar. 12 metreden daha yüksek olan avize, parlayan transparan bir zincir gibi tavandaki ilmeklerin içine asılmış. Üç diziden oluşan parça, parlak LED ışık kaynaklarıyla aydınlatılmış yüzlerce Swarovski kristalinden oluşuyor. Etrafa yumuşak, devamlı ve zengin bir ışık yayıyor.

PLDVersay6
Bu yoğun, parlak çizgiler organik bir tasarım şekli ortaya çıkarıyor. Bu tasarım yer çekimi tarafından yönetiliyor ve böylelikle her izleyici onu farklı şekilde deneyimleyebiliyor.

PLDVersay7
Avizeyi yaratabilmek için tasarımcılar malzeme olarak kristal seçtiler. Çünkü bu malzeme geçmişte de geleneksel olarak balo salonlarında avizelerin yapımı için kullanılıyordu. Böylelikle bu çağdaş sanat çalışması geçmiş ve gelecek arasında bir köprü olacaktı. Tasarımcılar için uzmanlık deneyimine başvurabilmek adına Swarovski’yi seçmeleri önemliydi. Swarovski 30 yıldan fazla bir süredir Versay Salonu’nu malzemeleriyle destekliyor.

PLDVersay8
Ronan ve Erwan Bouroullec’in tasarımı kristal ve yenilikçi aydınlatmanın; kırılgan, zarif ama bir o kadar da kompleks birleşimi. Çalışma için Swarovski özellikle iki noktada referans noktası oldu: Proje Swarovski’nin kültürel destek programının bir parçasını oluşturuyordu. Diğer nokta ise sanat ve tasarım alanında devamlı müşterilerinin oluşu idi.

PLDVersay10
The Gabriel Staircase,
Ange- Jacques Gabriel tarafından 1772 yılında tasarlanan ve hiç bitirilemeyen anıtsal bir alan. 1980’lerde çalışma sürdürüldü ancak bitirilmiş merdiven odak noktası olabilmekten oldukça uzaktı. “Gabriel Chandelier’ enstelasyonu bu tarihsel atmosferi zenginleştiriyor ve Grand Apartments’ın girişini vurguluyor. Böylelikle mekânın eşsizliğini de sergilenmiş oluyor.

PLDVersay11


Fotoğraf:
Studio Bouroullec.
Film: Juriaan Booij.

Haber kaynağı: http://www.dezeen.com/2013/11/21/gabriel-chandelier-at-the-chateau-de-versailles-by-ronan-and-erwan-bouroullec/