Uralchem Genel Merkezi, Moskova

Uralchem genel merkezi Moskova’nın yeni finans ve ticaret merkezinde yer alan Imperia Tower’da 3300 m2’lik bir alan üzerine kurulu. Firma yakın tarihte kurumsal kimlik değişimine giderken, bu kararın uzantısı olarak ofis alanlarını da yeni kimliğine uygun, modern, dinamik ve yenilikçi, aynı zamanda da çalışanların maksimum konforuna yönelik bir hale getirmeyi hedeflemiş.

Bina ilk tasarım aşamasında otel olarak planlanıp sonrasında alınan bir kararla ofis alanları haline dönüştürülmüş; bu da binanın ideal ofis kullanım koşullarından bir hayli uzaklaşmasına yol açmış. Özellikle açık ofis kullanımını zorlaştıran alçak tavan aralığı problemi mimari tasarım sırasında alanı nasıl olduğundan büyük gösterebiliriz sorusunu ortaya çıkarmış. Projenin mimarları hem bu sorunu giderecek hem de yeni kurumsal kimlik ile entegre olacak bir tasarımla standart ofislere çok farklı bir alternatif yaratmayı başarmışlar.

Projenin ana tasarımı bu doğrultuda tavan üzerine kurgulandı ve Uralchem’in logosu ile aynı tasarımda beyaz dairesel disklerden sürekliliği olan bir tavan formu yaratıldı. Aynı formu koruyabilmek adına aydınlatma ve havalandırma sistemlerinin de bu disklere entegre edilmesi planlandı. Aydınlatma için kullanılacak ürünlerin tavan diskleri ile birebir aynı görüntüde olması ve aynı zamanda ofis kullanımı için yeterli aydınlatma düzeyini sağlaması istendi.

Bu noktada tavan diskleri ile aynı formatta ve tavanın dalgalı yapısına uyum sağlayacak bir aydınlatma armatürü özel olarak tasarlandı. Amaca uygun olarak tavan disklerinden ilk bakışta ayırt edilemeyecek ve LED ışık kaynağının gerektirdiği komponentleri gizleyebilecek bir tasarım üzerinde yoğunlaşıldı. Ofisin modern ve sade tasarımını desteklemek için olabildiğince az sayıda ürün kullanılması amaçlandı ve genel alanlarda kullanılan disk şeklindeki aydınlatmalar aynı boyutlar ve tasarım korunarak çalışma ve toplantı alanlarında sıva altı olarak uygulandı. Ek olarak resepsiyon ve bekleme alanlarında firmanın logosunda bulunan şekil yine format bozulmadan diskler birleştirilerek tasarıma ve aydınlatmanın parçası olarak projeye eklendi. Ayrıca çalışma masalarının arasına konumlanan lambaderlerle aydınlatma düzeyi istenen seviyede sağlanmış oldu.

Tamamen özel tasarıma yönelik ürünlerle kurgulanan ofis, çalışanlar için huzurlu ve aynı zamanda dinamik bir çalışma ortamı olmasının yanında Archdaily Yılın Binası ve the Plan Awards gibi birçok prestijli mimari ödüle de layık görüldü.

Projeye katılanlar:
Yapı sahibi: Uralchem Group
Mimari proje: Pedra Silva Arquitectos
Aydınlatma tasarımı: Pedra Silva Arquitectos
Uygulanan ürünler: İkizler Aydınlatma

Metin: Suphi Sarı
Fotoğraflar: Fernando Guerra