Sonsuzluk hissi

Stockton-on-Tees, İngiltere’deki Infinity (Sonsuzluk) Köprüsü, Expedition Mühendislik tarafından tasarlanmış, Tees nehrinin kuzey ve güney yakalarını birbirine bağlayan bir üst geçit. 230 metrelik beton yürüyüş yolu, asimetrik çelik kemerlerle desteklenmiş ve köprü adeta nehrin üzerinden sekerek ve kayarak geçen bir çakıl taşının rotasını andırıyor.Speirs ve Major aydınlatma tasarımı ofisinin gerçekleştirdiği aydınlatma tasarımının en dikkat çekici özelliği, geceleri ikiz kemerlerin ışığı suda yansıyıp ikinci bir görüntü oluşturunca, sonsuzluk simgesini (dolayısıyla köprünün ismini) oluşturması.

Tasarım

Tasarımcılar, mavi ışığı suda yansıtarak köprünün alt kısmını aydınlatıp, suyun üzerinde mavi bir bölge oluşturmuş. Soğuk beyaz ışık kullanılarak yapısal formu vurgulamak ve uçan bir dalga hissini vermeye uğraşmışlar.

Tüm armatürler dikkatlice gizlenmiş, bu sayede köprüde yürüyenler armatürleri görmüyor veya ışıktan rahatsız olmuyor.

Yürüme yolundaki aydınlatma, köprüye insanların girişine göre programlanmış, hem yol gösteriyor hem de karşı yönden gelenler varsa insanları uyarıyor. Korkulukların altında gizlenmiş mavi ve beyaz LED lambalar bulunuyor. İnsanlar köprüde yürümeye başlayınca, videoda görüldüğü gibi, sensörler sayesinde mavi ışık beyaza dönüşüyor.

Eşsiz bir tasarıma sahip olan köprü, Structural Engineering Excellence (Yapısal Mühendislik Başarısı) yarışmasında 100’ün üzerinde yapıyla yarıştı ve Supreme (Üstünlük) ödülünü kazandı.

Müşteri: Stockton-on-Tees Borough Konseyi
Tasarım: Expedition Mühendislik
Aydınlatma Tasarımı: Speirs ve Major
Ana Müteahhit: Balfour Beatty İnşaat Mühendisliği Ltd

Kaynak: www.contemporist.com