Gammel Hellerup Lisesi Spor Salonu Projesi

PLDGammelHellerupGymnasium1
2014 AL Işık ve Mimari Tasarım Ödülleri kapsamında tasarımını Bjarke Ingels Group’un (BIG) gerçekleştirdiği “Gammel Hellerup Lisesi Spor Salonu” projesi, Outstanding Achievement (Olağanüstü Başarı) ödülüne layık görüldü.
Okulun merkezindeki açık avluyu saran binalarda doğal ışığı korumak için BIG, avluyu kazıyarak yeni spor salonunu oluşan eğimin altına yerleştirdi. Spor salonunun kavisli çatısıyla bu yer altı mekânın hol kısmı çok daha geniş bir görünüm kazanıyor.

Spor salonunun tavanı, derin kereste kirişlerle kavisli şekline kavuşuyor. Bu da çatının, okulun dikdörtgen avlusuna doğru genişlemesine olanak tanıyor. Çatı, meşe odununun içinde, dışarıda toplanma mekânı olarak hizmet eden yapay bir “mini tepe” görünümünü oluşturuyor. BIG, çatının altına, mekânın birincil aydınlatma kaynağı olan kirişlerin arasına, lineer flüoresan aydınlatmaları kesik kesik bir şekilde konuşlandırmış. Çatının uç noktası ise adeta banklarda donatılmış bir oturma alanı olmaya başlamış. Stratejik olarak avlu hizasında zemin kaplamasına boşluklar yerleştirmek direkt olmayan gün ışığının tavan pencerelerinden filtrelenerek gelmesine izin veriyor. Bu da aşağıdaki çok amaçlı holün üst ucunda pencereli bir yapı oluşturuyor.

Holün pencereli üst kısmının aydınlatması, elektrikle aydınlatılan tavanın etrafında doğal gün ışığından bir hale yaratarak enerji tüketimini azaltıyor. Ayrıca 5.200 metre karelik bu yer altı mekânının somut duvarlarını yumuşak bir parlaklıkla yıkıyor. Salonun aydınlatma sistemi gün ışığı kontrolü özelliğine sahip ve kısmi olarak foto-galvanik panelleriyle güç sağlıyor.

Yukarıdaki avluda, BIG beyaz çelik mobilyanın alt taraflarına LED armatürler yerleştirmiş. Aynı armatürlerin yerleştirildiği dairesel bank, eğimli çatının altında dairesel parlaklıkları oluşturuyor.

Bu yeni spor salonu ve çatısına, “köstebek yuvası” lakabı takılmış. Bu mekân, oldukça başarılı bir şekilde, parıldayan bir sosyalleşme merkezine dönüşmüş.

Jüri Yorumları

Işığın ve mimarinin mükemmel birleşimi
Açık, okunaklı, tutarlı bir tasarım
Mekân muhteşem, baktığınızda armatürleri değil sadece ışığı görüyorsunuz.
Gün ışığını gösteren renk sıcaklığı farklılıkları dahice.

PLDGammelSalonu2Spor salonunun çatısı okulun avlusunda sosyal olarak bir araya gelinecek bir mekân oluşturuyor. Foto-galvanik paneller çatının etrafına montelenmiş ve kısmi olarak spor salonun elektrik gereksinimi karşılıyor.
Fotoğraf:© Jens Lindhe

PLDGammelSalonu3Çatının uç bölümündeki kaplama ögelerinin arasına yerleştirilen boşluklar gün ışığının çatının altına ve spor salonunun aşağısına girmesine izin veriyor.
Fotoğraf:© Jens Lindhe

PLDGammelSalonu4Spor salonu alt tarafta olmasına rağmen tavan pencereleri sayesinde gün ışığı alıyor.
Fotoğraf:: © Jens Lindhe

PLDGammelSalonu5

 Fotoğraf: © Jens Lindhe

PLDGammelSalonu6Çatının tepesindeki mobilyaya entegre edilmiş aydınlatma, mekânın gün batımının ötesine genişlemesini sağlıyor.
Fotoğraf: © Jens Lindhe

PLDGammelSalonu7Spor salonunun çatısının sınır noktası, avluda bank oturma alanı sağlayabilmek için yer seviyesinde yukarıya doğru yükseliyor.
Fotoğraf: © Jens Lindhe

PLDGammelSalonu8

Bankın altındaki lineer LED’ler çatının dalgalanan kavisinin izini sürüyor.
Fotoğraf: © Jens Lindhe


PLDGammelSalonu10Spor salonun inşaat halindeki görseli
Fotoğraf: BIG

PLDGammelSalonu11Spor salonu, tavan pencereleri sayesinde gün ışığı alıyor.
Fotoğraf: © Jens Lindhe / Çizim: BIG

PLDGammelSalonu12Bu diyagram spor salonunun kavisli çatısına ilham kaynağı olan balistik sanatı için bir formül gösteriyor.
Fotoğraf: BIG

Projeye katılanlar:

Proje: Gammel Hellerup Lisesi Spor Salonu, Hellerup, Danimarka
Girişimci: BIG (Bjarke Ingels Group)
İşveren: Gammel Hellerup Lisesi, Hellerup, Danimarka
Mimar/Aydınlatma tasarımcısı: BIG, Valby, Denmark
Takım üyeleri: Bjarke Ingels, Finn Nørkjær, Ole Schrøder, Ole Elkjær-Larsen, Frederik Lyng, Christian Alvarez Gomez, Jeppe Ecklon, Rune Hansen, Thomas Juul-Jensen, Narisara Ladawal Schröder, Jakob Lange, Xu Li, Riccardo Mariano, Henrick Poulsen, Dennis Rasmussen, Ana Merino, Anders Hjortnæs, Gül Ertekin, Hjalti Gestsson, Jacob Paarsgaard Thomsen, Jan Magasanik, Ji Young Yoon, Michael Schønemann Jensen, Snorre Emanuel Nash Jørgensen, Vincent He
Fotoğraf sanatçısı: Jens Lindhe
Project boyutu: 11,840 metre kare
Proje maliyeti: 8.9 milyon dolar
Aydınlatma maliyeti: 84,000 dolar.
Metre kare başına düşen watt: 0.6
Kod uyumu: BR 10 (Danish Energy Code)
Üreticiler: Delux, Sandlux

İlk fotoğraf: © Jens Lindhe
Haber: Deane Madsen

Haber kaynağı: http://www.archlighting.com/education-projects/2014-al-design-