Close

15/07/2019

36. IALD Uluslararası Aydınlatma Tasarımı Ödülleri, IALD Excellence Ödülü: Riedlingen Şehri Köprü Ailesi, Riedlingen – Almanya

schlaich bergermann partner‘ın Almanya, Riedlingen Şehri Köprüleri‘nde gerçekleştirdiği aydınlatma tasarımı, IALD Excellence Ödülü’nün sahibi oldu.

Almanya’nın tarihi Riedlingen şehrini sel baskınından koruma çabası olarak başlayan girişim, şehir planlamacıları, mühendisler ve schlaich bergermann partner’ın aydınlatma tasarımcıları ekibi arasında geleceğe yönelik bir işbirliğine dönüştü.

Artık köprüler, şehre üç giriş noktası sunuyor. Bunların her biri, Riedlingen sakinlerinin değer verdiği doğal özellik ve güzellikleri göz ardı etmek yerine vurgulayan başarılı bir peyzaj ve aydınlatma tasarımı kombinasyonunu gözler önüne seriyor.

Üç köprü, aile hiyerarşisini yansıtan aydınlatma tasarımıyla dengeli bir bütünlük oluşturuyor. Jüri tasarımın “uyumlu” ve “entegre” olduğunu belirtiyor.

Kanal üzerinde yay gibi uzanan en küçük köprü, Spitalsteg yaya köprüsü, şehrin kuzey kesiminde öne çıkan modern bir unsur. Köprünün etrafını çevreleyen yollar geceleri sodyum sarısı bir ışıkla yıkanırken armatürlerin sıcak beyaz ışığı büyüleyici bir denge işlevi görüyor.

Köprü ve ortam aydınlatmasının üst üste katmanlar halinde korkuluklarda oluşturduğu yansımalar, yoldan geçenlere gün boyunca zarifçe değişen muhteşem renk karışımını izleme fırsatı sunuyor.

Daha büyük olan yaya köprüsü Inselbrücke’de de yararlanılan benzer üst üste bindirme ve yansıma özelliği dikkat çekiyor. Parmaklıların üç tarafında beliren yansımalar, hem köprünün taşıyıcı strüktürünü oluşturan bağlantı kordonlarını hem tasarımı güçlendiriyor.

Bu köprünün dengeye odaklanan aydınlatma planı, yayalar için rahatlatıcı ve makul bir ışıltı yaratan birden fazla ışık kaynağı içeriyor. Köprünün üzerindeyken dikey korkulukların aydınlatması üst kısımdaki aralıkları içermeyecek şekilde belli belirsiz ancak uzaktan bakıldığında üst bağlantı kordonlarının her birinin altına entegre edilen ayrı LED çubuk paneller görülebiliyor. Işığı bu şekilde yönlendirerek tasarımcılar, insanları hem doğal hem de yapay ışıkla aydınlatılan, içinde bulundukları şehri dolaşmaya ve doğal manzarayı gözlemlemeye teşvik ediyor. Baştan uca duvar ve zemin spotları, şehir sakinlerini çevreye zarif bir şekilde uyum sağlamaya davet ederken ilgi alanlarına da işaret ediyor.

Karayolu da olan en büyük köprü Hochwasserkanalbrücke, kendine özgü kavisiyle şehre kıvrılarak uzanıyor. Akrilik ve çelikten yapılmış özel LED armatürler kavisle birlikte eğrilecek şekilde monte edildiği için arka plan aydınlatmasına ek olarak kesintisiz bir ışık şeridi de sağlanmış oluyor. Aydınlatma tasarımı hem yapının kendisini bir kez daha vurguluyor hem de işlevsel aydınlatma sunuyor. Gün boyunca LED’ler köprünün tamamına kesintili bir vurgu yapıyor. Böylece köprü hem gün ışığında hem de karanlıkta göz dolduruyor.

schlaich bergermann partner’in gerçekleştirdiği tasarım, şehrin doğal görünümünü ve köprü ailesinin temsil ettiği modern gelişmeleri vurgulayan ortak projenin genel ihtiyaçlarına da dikkat çekiyor. Trafik arttıkça yoğunluğu ve yüksekliği artan aydınlatma planı sonucu, ışıklar büyüyen ve gelişen bir şehirde yaşamın gelgitlerini de yansıtmış oluyor.

Projeye katılanlar:

Aydınlatma tasarımı: Christiane Sander

Peyzaj: Siegfried Knoll, Carina Tschepe, Tilo Strohmaier

Mimari: Sven Plieninger, Tilo Behrmann, Christiane Sander, Shawn Johnson, Jürgen Schilling, Daniel Stiegler, Martin Rettinger

Aydınlatma tasarımı danışmanı: Lichttechnik Martin Klingler

Yapı sahibi: Riedlingen şehri

Fotoğraflar: © Conné van d´Grachten, © schlaich bergermann partner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir