Vedanta merkez ofisi, Londra – İngiltere

Işık aracılığıyla metamorfoz.

Vendata yeni merkez ofisi, Mayfair’de, yönetim kurulu odasının, ofislerin, toplantı odalarının ve aynalı koridorun açık plan büyük bir etkinlik alanına dönüştüğü, son derece değişken bir yönetim merkezi.

860 metrekarelik çok amaçlı proje, baştan sona inovatif, bukalemun benzeri tasarım özellikleriyle ön plana çıkıyor. Aydınlatma tasarımı ise mekânın metamorfozunu etkilemede çok önemli bir rol oynuyor.

Resepsiyon alanının aydınlatması için, şık beyaz mermer zeminde ışık havuzları oluşturan, dolaylı ve kamaşma değeri düşük spot ışıklarının bir kombinasyonu tercih edildi. Ardından göze çarpan, büyük monolitik kayar kapının çevresini bir ışık portalı çevreliyor.

Kapı uhrevi, semavi bir görünüm ve duygu uyandıran, çok amaçlı bir alana açılıyor.

Bu alanın tasarımındaki ana değişim, altı çalışma alanı ve başkanlık ofisiyle aynalı koridorun formunu alıyor ve ötesine geçiyor. Yedi büyük (1.250 mm x 750 mm) eliptik ışık (“Ay”ı simgeleyen) dizisi, ışığın filtrelediği uhrevi niteliği vurgulayacak şekilde geniş, 3 boyutlu corian tavan içine gömülü.

Nulty Bespoke tarafından üretilen aylar, günlük kullanım için beş dinamik beyaz efekt, mekân bir etkinlik alanı olarak açıldığında ise renk değiştiren çok sayıda efekt sağlayan çeşitli fonksiyonların kaynağı. Termal olarak oluşturulmuş, kubbe şeklindeki mat akrilik difüzörün içerisinde ayrı ayrı kontrol edilebilir 68 piksel bulunuyor. Armatürün çevresi, gün ışığı şaftlarına benzeyecek şekilde tasarlanmış, ışık havuzlarını yansıtarak çok yönlülüğünü artıran 18 küçük gömme tavan lambasının oluşturduğu bir halkayla çevrili.

Koridorun sonunda, oturma grubunun bulunduğu bölümdeki entegre lineer yukarı doğru aydınlatma, duvarları ve pencere pervazlarını aydınlatıyor. Zemin boyunca, akşam etkinlikleri sırasında kullanılmak üzere tasarlanmış, özellikle parlak bir etki yaratan, iç kristal yüzeylere sahip, yukarı doğru ışık veren küçük spotlar bulunuyor. Düşük ve yüksek seviye aydınlatma arasında zekice kurulan etkileşim, baştan sona dinamik bir atmosfer yaratıyor.

Başkanlık ofisinde, eliptik armatürün daha büyük bir versiyonu bulunuyor. “Güneş” olarak adlandırılan bu armatür, 1.800 mm çapında ve 30 ayrı spot ışığı ile çevrili.

Aynalı duvarlar ve toplantı odası bölümleri bir dizi ray sistemiyle tavanda gözden kaybolduğunda mekândaki inovasyon da en iyi şekilde sergileniyor. Duvarlar yandaki ceplere saklanarak çeşitli odaları, hepsi olağanüstü 15 Ay ve çarpıcı bir şekilde ortaya çıkan Güneş ile büyük bir açık plan etkinlik alanına dönüştürüyor.

Bu dramatik etkinlik alanlarından ayrılan yönetim kurulu odasının tavanında, küçük gömme tavan lambaları barındıran akustik kumaş panellerin yerleştirildiği dikdörtgen bir mimari öğe bulunuyor. Toplantı odalarından biri, özellikli bir doğrama duvarın içinden ortaya çıkan Murphy stili yatağıyla bir yatak odasına dönüşerek çift amaçlı kullanıma hizmet ediyor. Duvardaki aydınlatma, mekânı bir düğmeye dokunarak aydınlık bir çalışma alanından sıcak, ev hissi veren bir yatak odasına dönüştürüyor.

Tüm aydınlatma fonksiyonları, kesintisiz ve hızlı bir geçiş sağlayan, proje için özel tasarlanmış bir DMX kontrol sistemi tarafından çalıştırılıyor. Aydınlatma gereksinimleri, senaryo seçimlerinin yanı sıra geleneksel olarak ışığı kısma yoluyla da ayarlanabiliyor veya kablosuz tabletler üzerinden daha spesifik fonksiyonlara ayrılabiliyor. Son derece komplike, değişken duvar sistemlerine benzer şekilde tasarlanan kontrol sistemleri, birçok mekân konfigürasyondan hangisi kullanılırsa kullanılsın yine de kullanım kolaylığını sağlıyor.

Algoritmalar ve hareket sensörleri, ışığın kullanıcıların hareketlerini izlemesine olanak tanıyarak incelikle ve özenle tasarlanmış bu projede bir tür uhrevi yoldaşlık sağladığı için aydınlatma, mekânı ziyaret edenlerin duygusal durumlarında çok önemli bir rol oynuyor.

Projeye katılanlar:

Yapı sahibi: Vendata

İç mimari: DaeWha Kang

Aydınlatma tasarımı: Nulty Lighting Design

Haber kaynağı: https://illumni.co/metamorphosis-through-light/