Ota Kültür Merkezi, Ota – Japonya

Lighting M’in aydınlatma tasarımı, sürekli değişen bir deneyim yaratıyor.

35. IALD Uluslararası Aydınlatma Tasarımı Ödülleri’nde Excellence ödülünü, aydınlatma tasarımını Lighting M’in yaptığı Ota, Japonya’daki Ota Civic Hall (Ota Kültür Merkezi) aldı.

Ota Kültür Merkezi, şehir sakinlerinin kültürel değişim noktası olarak düşünülmüş ve içinde bir salon, bir stüdyo ve birkaç çok amaçlı oda bulunan halka ait bir tiyatro tesisi.

Aydınlatma tasarımı ekibi, insanların tekrar tekrar geri gelmek isteyeceği bir ışık hayal ederek yapay ışığı ve gün ışığını karıştırıp, zamana göre değişen ve her ziyarette yepyeni keşiflere yol açan bir alan yarattı.

Bu değişen tasarım teması, kültür merkezinin tüm alanlarına başarıyla taşındı.

Alüminyum döküm panellerle kaplı ön cephe, gün ışığında sert bir izlenim verirken karanlık çöktükten sonra eğimli saçaktaki sıcak ışığın ton geçişi yumuşak ve zarif bir görünüm yaratıyor.

Tüm aydınlatma armatürleri, LED’ler kullanılarak mimariye entegre edildi. Özellikle girişteki saçağın ve fuayedeki eğimli duvarın odak noktalarında, aydınlatma armatürleri, mimari tasarımı bozmamak için mümkün olabilecek en küçük alanlara gizlendi.

Orta avluda, 45 m uzunluğundaki gümüş-beyaz alçı sıvalı eğimli duvar, devasa bir ışık tuvali görevi görüyor.

Güneşli günlerde kafes örgü tavandan sızan gün ışığı duvarı pırıl pırıl aydınlatıyor. Alacakaranlıkta doğal ve dolaylı aydınlatma birbirini tamamlayarak duvara çeşit çeşit ifade kazandıran zengin bir ışık ortamı yaratıyor.

Gün batımından sonra, ortam aydınlatması, dar ışından gelen, yerdeki 3000K LED lineer ışıklardan duvarın üst kısmına doğru yayılıyor ve sakin bir gece manzarası yaratıyor.

Girişte, dış mekana göre ölçülmüş, örtücülü 3000K LED lineer armatürler, cam duvar ile eğimli saçak arasındaki 100 mm genişliğindeki yarığa takılmış ve yeri aydınlatarak ışıktan bir “hoş geldin” paspası meydana getiriyor.

Zemindeki ışık saçağa yansıyor ve zarif bir ton geçişi yaratıyor. 1.500 kişilik salon, beyaz tuğla duvarlarla ve ahşap nervür akustik yansıtıcılarla çevrelendi.

Yukarıdan yumuşak doğal ışık giriyor. Bulutlu veya yağmurlu günlerde ise ek yapay aydınlatma ile aydınlık garanti altına alınmış oluyor. Duvarlar, alanı sıcak bir biçimde sarmalayan dolaylı ışıkla aydınlatıldı.

Yapının ön cephesindeki delikli tuğla duvarlarla çevrelenmiş çok amaçlı odalar açık ve kapalı alanları birbirine bağlıyor. Tavandaki ortam ışığına ek olarak, tuğla duvarlarla iç mekandaki camın arasına yerleştirilen LED lineer armatürler yukarıdan aydınlatma sağlıyor. Bir amaca hizmet eder şekilde lobiye ve dış mekana sızan ışık, tesisin, kentin çeşitli kültürel gruplarının faaliyet üssü olma görevini öne çıkarıyor.

“Bu projede gün ışığı, mimari aydınlatma ile mükemmel şekillendirilmiş.” diye yazdı jüri üyelerinden biri. “Biri basitçe diğerini taklit etmiyor; günden geceye, dokuyu ortaya çıkarmada, alanı şekillendirmede ve kullanıcı deneyimini zenginleştirmede her birinin kendine ait bir görevi var.”

Projeye katılanlar:

Aydınlatma tasarımı: Hideto Mori, IALD

Mitsuru Egoshi, Lighting M Inc.

Mimari: Kohyama Atelier

Yapı sahibi: Ota Şehri, Japonya

Fotoğraflar: © Shigeo Ogawa, © Hideto Mori