Close

11/06/2020

Online aydınlatma tasarımı semineri – Emre Güneş: “Işık / aydınlatma hakkında nasıl konuştuğumuzu değiştirmenin zamanı gelmedi mi?”

UNESCO Dünya Işık Günü kutlamaları çerçevesinde TEPTA tarafından Mayıs ayında başlatılan online aydınlatma tasarımı seminerleri devam ediyor. 23 Haziran Salı günü, saat 16:00’da Emre Güneş, TEPTA Aydınlatma’nın konuğu olacak.

TEPTA tarafından Zoom platformunda Mayıs ayından itibaren online olarak düzenlenen Aydınlatma Tasarımı konferansları, ZKLD Studio kurucusu ve aydınlatma tasarımı alanında öncü isimler arasında yer alan Zeki Kadirbeyoğlu ile başladı. Seminerler Planlux’un kurucusu ve aydınlatma tasarımcısı Korhan Şişman,  OnOff kurucusu Ali Berkman ve NA LightStyle Aydınlatma Tasarım Ofisi kurucusu ve Aydınlatma Türk Milli Komitesi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Nergiz Arifoğlu ile devam etti.

Görülen ilgi üzerine devam edilen seminerlerin yeni konuğu, 23 Haziran, Salı günü saat: 16:00’da, Emre Güneş olacak.

Güneş seminerde; “Işık / aydınlatma hakkında nasıl konuştuğumuzu değiştirmenin zamanı gelmedi mi?” sorusunun cevaplarını arayacak.

ÖZET:

Aydınlatma sektöründeki herkesin üzerinden anlaşacağı yegane problem, ışığın / aydınlatmanın ve hayatımızdaki öneminin bir çok insan tarafından anlaşılmamasıdır. İster profesyonel ister son kullanıcı olsun, bir çok insan için ışık bir şekilde “hep orada” olan ve önemsenmeyen bir kavram. Her gün, kendimizi başka bir kişiye neden ışığı önemsemesi gerektiğini anlatırken buluyoruz. Bu noktada müşteriyi eğitmek zaten işimizin bir parçası diyebilirsiniz. Benim için ise soru bunu kollektif bir şekilde yapabilir miyiz? Eğer mümkün ise, ne değişmeli?

Hali hazırda sektörümüz tarafından tanımlanan bir bilinç dışı bir kollektif çaba var. Pazarlama dehaları soluk almadan ışığa yeni anlamlar yüklemek, satış için yeni argümanlar yaratmak ve son kullanıcıyı ikna için yeni sebepler bulmak için uğraşıyorlar. Bu çabalar, çoğu zaman ışığın neler yapabileceğine dair sloganlara dönüşüyor. Satışı tamamlamak için sektörün tanımladığı hep bir ek değer var. Maalesef bu da çok hızlı bir şekilde tüm aydınlatma profesyonelleri de dahil, herkes için norma dönüşüyor. İşte bu çaba ve mesajlar, biriktikçe, gerçeklerden uzak ve problemli bir “ışık / aydınlatma” algısına dönüşüyor. Sonunda ışığın enerji verimliliği ve şeylerin interneti ile eşleştirildiği bir dünyaya uyanıyoruz. Peki bedeli ne?

Richard Kelly’nin kendisini mimari aydınlatma tasarımcısı olarak tanımlamasının üzerinden 70 yıldan fazla oldu. Ve meslek her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Peki hızı yeterli mi? Bu konuda bireysel olarak biz bir şey yapabilir miyiz?

Ben, aydınlatma profesyonelleri olarak, ışık / aydınlatma hakkında nasıl konuştuğumuza bakmak ve aydınlatma tasarımı hakkında daha geniş bir farkındalık uyandırmak için neleri değiştirebileceğimizi sorgulamak istiyorum. Işık hakkında konuşma şeklimizi değiştirerek, mesleğin algısını değiştirebilir miyiz? Kenneth Wapnick’in dediği gibi “Mucizeler algıdaki bir değişimdir.” Peki, değişim için biz neler yapabiliriz?

Katılım için Zoom linki:
https://zoom.us/j/93081078853?pwd=QjB1cWJwZDNJZkdxVkZQbDNzbU1zQT09
Meeting ID: 930 8107 8853
Password: TEPTA

Etkinlikler hakkında detaylı bilgiler, TEPTA’nın sosyal medya hesaplarından takip edilebiliyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir