Lakeview Aşevi, Chicago – ABD

Lux Populi’nin aydınlatma tasarımı, kaliteli ışık sayesinde bir hayır kurumuna itibar kazandırıyor.

35. IALD Uluslararası Aydınlatma Tasarımı Ödülleri’nde Excellence ödülünü, aydınlatma tasarımını Lux Populi’nin yaptığı Chicago, ABD’deki Lakeview Aşevi aldı.

Lakeview Aşevi, Chicago’da düşük gelirli insanların gıda ihtiyacını karşılayan ve en uzun süredir faaliyette olan aşevlerinden biri. Tesis, yiyecek ve temel sosyal hizmetler sağlamanın yanında hizmet ettiği topluluğa itibar ve kaliteli bir ortam sunmak gibi ek bir misyonu da üstlendi.

Son derece kısıtlı olanaklarla (m2 başına bütçelenen 44 dolar ve sonunda alınan 19,44 dolar/m2) aydınlatma tasarımcıları tipik bir markalı perakende satış, kafe veya restoran ortamı havası yaratmanın peşine düştü.

Kullanıcılar ortama girdiklerinde mutlu, özenli gönüllüler tarafından karşılanıyor ve bağışçılar bu fiziksel ve sosyal ortamda vücut bulan misyonu hissedebiliyor.

Vakıf, mimarlar, grafik tasarımcılar ve yüklenicilerle işbirliği içinde çalışan aydınlatma tasarımı ekibi, kullanıcıların gururlu hissetmesini sağlamak için, marka bir perakende ortamını imleyen bir tasarım yarattı: vurgulu, yukarı doğru aydınlatmalı, düzgün tavanlar ve gizli kemerler, kullanılan temel stratejilerden bazıları oldu.

Çalışmanın verimliliği kritik öneme sahipti; şerit ve çıplak LED’lerin yanı sıra yalnızca 6 adet formel aydınlatma armatürü kullanıldı. Ekip, maliyetleri değerlendirmek için iki metrik kullandı (maliyet/lümen ve lümen/watt) ve kullanım süresi ile fotosel kumandalarından faydalanıldı.

Kullanıcılara açık alanda uygun maliyetli çözümlerle şık bir alışveriş ortamı yaratıldı. Yukarı doğru aydınlatma genel olarak kurallara uygun aydınlatma sağlarken tezgahtaki vurgu insan varlığının üzerinde duruyor. İyi aydınlatılmış karşılayıcılar, kullanıcılara hoş geldin deyip onları parlak bir şekilde aydınlatılmış arka duvarlara yönlendiriyor. Kontrplak bir sıranın arkasından yukarı doğru aydınlatma, tasarım algısı yaratıp dokulu akustik bir duvarı eğimlendiriyor.

Arka kısımda, gelen mallar güvenli, kırılmaya dayanıklı flüoresanlarla iyi aydınlatılmış bir ortamda çeşitlerine ayrılıp depolanıyor ve dış yüzden içerideki soğuk depoya doğru kontrasta yumuşak geçiş yaptırıyor.

Gönüllü ve yönetim alanlarının üzerinde, tavan yaklaşık 15 cm konikleşirken katlanan mesafelerle bir dizi flüoresan şeridinden “aydınlatılmış tavan ışığı” yayılıyor ve perspektifi karıştırıp her iki uçtaki pencerelerden ve aralardaki yeni tavan pencerelerinden gelen ışığı birleştiriyor. Işık bacaları maviye boyanmış ve dingin “gökyüzü ışığı” etkisi yaratan mavi flüoresanlar içererek kemerler ve ara ara MDF raflarla gizlenen flüoresanlardan kemer aydınlatması ve yukarı doğru aydınlatma oluşturuyor.

Kaçak ışık, her tavan penceresi ve pencerede en aza indirilmiş ancak mağazanın önünde, sokak güvenliği ve bekleme alanına katkıda bulunmak üzere küçük bir aydınlık perimetre korunmuş.

Pek çok kompleks fonksiyonun birleştirilmesi uyumlu ve orantılı bir his bırakıyor. Aydınlatma noktaları her ne kadar sürekli gizlenmemiş olsa da amacına uygun görünüyor. Daha çok, yaratıcı bir ışık sanatı kullanımı, uygulamada yenilik ve detaylar binanın kurumsal fonksiyonunda zoru başarıyor.

“En düşük maliyetle ziyaretçilerde en yüksek etkiyi bırakıyor,” diyor jürilerden biri. “İşte aydınlatma tasarımının dayanak noktası bu.”

 

Projeye katılanlar:

Aydınlatma tasarımı: Thomas Paterson, IALD, Laura Arroyo, Lux Populi S. A. de C.V.

Mimari: Wheeler Kearns Architechts

İnşaat mühendisliği: Enspect Engineering

Yüklenici: Friedler Construction

Yapı sahibi temsilcisi: IFF

Grafik tasarım: JNL Design

Fotoğraflar: © Tom Harris Architectural Photography