X

Sağlıklı ve enerjik kalmak için bilim-destekli seyahat tüyoları

İnsanın sık seyahat etmesi ilk başta eğlenceli gelebilir ancak sık seyahat, insan vücudunda bazı tahribatlar yapar. Seyahat sırasında uyku döngüsünden, bağışıklık sistemi ve metabolizmaya kadar farklı sıkıntılar yaşanabilir.

Sağlıklı kalmak ve çok seyahatin ardından hala verimli olabilmek için bir dizi araştırmalar yapılıyor. Health Optimization Medicine (HOMe) öncülüğünü yapan Dr. Theodore B. Achacoso ve HOMe Amerika’daki operasyonların başkanı ve Hiperbaric Medical Solutions’da Entegratif Hiperbarik Tıp Direktörü Dr. Scott Sherr tam da bu konularda danışılabilecek uzmanlar. Hem yaşlanma karşıtı hem de beslenme tıbbında uzmanlığa sahip, kurul onaylı tıp doktorları, seyahat konusunda bazı öneriler sunuyor.

Uyku Kalıpları
Uyku, sağlık, mutluluk, bağışıklık düzeni ve odaklanmayı sürdürmek için şarttır. Farklı zaman dilimlerindeki uzun uçuşlarda uyku döngüsü bozulur. Peki bu nasıl ayarlanabilir?

Işık terapisi: En kolay yol belli zamanlarda kendinizi ışığa maruz bırakmaktır. Vücudunuz güneşin doğuşuna ve gün batımına uyum sağlar. Dr. Achacoso “Doğada güneş cildinize çarptığında cildiniz cortisol üretmek için sinyal verir ve gün boyunca sizi uyandırır” diyerek bu süreci özetliyor.

Günışığı olmadan bunu simüle etmenin bir yolu, “Re-Timer” gibi ışık terapisi gözlükleri kullanmaktır. Bu gözlükler uyanmak için vücudunuza sinyal gönderecek şekilde tasarlanmıştır. “The HumanCharger” aynı prensibi takip etmekle beraber iç kulaklarınıza ışık saçan kulaklıklar gibi çalışır. Hücrenizin mitokondri adı verilen “pilleri” ni şarj etmek için taşınabilir bir kızılötesi LED ışığı da taşıyabilirsiniz. Göğsünüzün üzerinde “solar plexus” adı verilen bir alana 20 dakika boyunca tutabilirsiniz.

Mavi ışıktan koruyan amber gözlükler: Yapay ışığın baskın dalga boyu mavidir. Kendinizi uyandırmak için bu ışığa az miktarda maruz kalmanız sorun olmaz ancak çok fazlanın olumsuz etkisi vardır. Örneğin, telefonunuzda mavi engelleyici bir ekran kullanmazsanız, ekranınıza her baktığınızda gözlerinizi gün doğumu ile aynı ışığa maruz bırakıyorsunuz demektir. Başka bir deyişle günde 500 kere gün doğumu yaşıyor olabilirsiniz.

Uykuya dalmak için mavi ışığı engellemeniz gerekir. Uzun uçuşlarda “Carbonshade” amber gözlüklerini kullanabilirsiniz. Gittiğiniz yer karanlıksa bloke edicileri, gündüz vakti ise ışık yayıcıları kullanın.

Bir başka seçenek plasebo etkisi ile zihninizi kandırmak olabilir. Bunun için seyahatinizden önce saatinizi varış noktası saat dilimine ayarlayın.

Vücudun Susuz Kalması
Uçarken çok fazla su kaybedersiniz. 30.000 m yükseklikteyken ortalama bir uçaktaki nem seviyesi çöllerin çoğundan daha kurudur (% 12’den az). Yeterli miktarda su içmiyorsanız bu durum, cilt kuruluğu, dehidrasyon, enerji kaybı gibi sorunlara neden olabilir.
Su yerine maden suyu daha etkilidir.

Uçakta içilmesi önerilen suyun miktarı kilonuza ve uçuş süresine bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin günde ortalama 2,9 litre, kadınların ise 2,7 litre su tüketmesi öneriliyor. Özellikle on saat ve daha uzun uçuşlarda ortalamanın üzerinde içecek tüketmelidir. Ayrıca tüm gazlı içecekler, meyve suları ve alkolden de kaçınmalısınız. Çünkü onlar susuzluğu gidermek yerine aksine artırır.

Beslenme
Yüksekte vücudun şeker emilimi farklıdır. Uçuş esnasında yemek yemek bağışıklık sistemini düşürebilir. Bu nedenle kısa uçuşlarda hiç yememek tercih edilebilir. Ancak uzun uçuşlarda bu mümkün olamayacağından en azından alınan kalori miktarı belli bir seviyede tutulmalıdır. Uçuştan en az üç saat önce yemek yiyin. Sık aralıklarla ufak ufak atıştırmak önerilmez, çünkü bu daha fazla insülin salınımına neden olabilir. Eğer uçakta yemek zorunda iseniz atıştırmak yerine bir kez tam öğün önerilir.

Vitaminler, Mineraller, Antioksidanlar
Bir başka önlem vücudunuzu seyahate, içten hazırlamaktır. Vitamin almak vücudunuzu güçlendirir, korur ve enerjisini artırmasına yardımcı olur. Ancak hangi vitamini, ne dozda alacağınızı bilmek önemlidir.
Basit bir test yaptırarak bunu öğrenebilirsiniz. Sonuçlar, neyin, ne kadar eksik olduğunu gösterecektir.

Çok yoğun olarak seyahat etmeye başladığınızda bunun vücut üzerindeki etkilerini siz de tahmin ediyor olacaksınız. Kritik olan, uçuş öncesi, sırası ve sonrasında alınması gereken önlemleri bilmek. Bunları uygulamadığınız zaman yorgunluk kaçınılmaz.

Haber kaynağı: http://www.forbes.com/sites/jonlevy/2017/11/09/how-to-travel-across-the-world-and-stay-healthy-and-energized/

Kategoriler Haberler Güncel
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.