X

DarkSky International, Japonya’nın “ilk kentsel gece gökyüzü konumunu” onayladığını duyurdu

Ono Şehri’ndeki Minami-Rokuroshi, DarkSky International tarafından Kentsel Gece Gökyüzü Konumu olarak onaylandı. Bu onay, Japonya’nın dördüncü Uluslararası Karanlık Gökyüzü Konumu olurken Asya’nın ilk Kentsel Gece Gökyüzü Konumu (Urban Night Sky Place – UNSP) oldu.

Uluslararası Karanlık Gökyüzü Konumları Program Müdürü Amber Harrison, “Bu onay ve bunun sonucunda ortaya çıkan işbirliği, ışık kirliliğinin bölgede yarattığı etkilerin, şimdi ve gelecekte azaltılmasına yardımcı olacak,” dedi. “Ortaklarla birlikte gerçekleştirilen gece gökyüzü kalitesi araştırması ve bu konudaki çalışmalar, ışık kirliliği ve bunu iyileştirme yolları hakkında bilgimizi artıracaktır. Aynı zamanda, kamuoyunda doğal karanlık gökyüzünün önemi konusunda farkındalık yaratacak ve yerelde değişime katkıda bulunacaktır. Bu iş birliği çabası, UNSP onayıyla neyi başarmayı amaçladığımıza dair harika bir örnektir.”

Ono Şehri, yaklaşık 36 derece kuzey enlemi ve 137 derece doğu boylamında, kabaca Japon takımadalarının merkezinde yer alıyor. Hakusan Dağı’nın bir kolunu oluşturan dağlarla çevrili şehrin kentsel alanında, ızgara modeline sahip bir kale kasabası ve Çevre Bakanlığı tarafından En İyi 100 Su Kaynağı arasında gösterilen Oshozu kaynağı bulunuyor. Şehir zengin yeşil alanlara, tarihe, kültüre ve atadan kalma geleneklere sahip.

Minami-Rokuroshi, şehrin doğusunda, Kyogatake Dağı’nın eteklerinde, yaklaşık 500 metre yükseklikte, 12,3 km²’lik bir alanı kaplıyor. 2005 yılında, Çevre Bakanlığı tarafından düzenlenen Yıldız İzleme Ağı’nın Japonya’nın en güzel yıldızlı gökyüzüne sahip konumu seçtiği bu nokta, Japonya’nın en ünlü yıldız gözlem noktalarından biri haline geldi.

Fukui Doğa Koruma Merkezi, 1990 yılında bu alanda kuruldu. Merkez, 80 cm çapıyla Hokuriku bölgesindeki en büyük yansıtıcı teleskoba ve bir planetaryuma sahip. Burada, yıldızlarla ilgilenenler için birçok yıldız gözlem etkinliği ve astronomi dersi düzenleniyor. 2021 yılından bu yana Astronomi Rehberliği eğitim kursları da veriliyor.

Ono Şehri, Fukui Teknoloji Üniversitesi ve önde gelen aydınlatma üreticilerinden olan Panasonic Corporation ile birlikte çalışarak kamu tesislerinin dış mekân aydınlatmasının ve açık hava reklamlarının yarattığı ışık kirliliğini gidermeyi amaçlıyor. 2021 yılında, alandaki güvenlik aydınlatmaları ve sokak aydınlatmalarında, 2022 yılında ise kamu tesislerinin dış mekân aydınlatmalarında değişiklikler yapıldı.

Ayrıca, şehirdeki ilkokul öğrencileri ve bölge sakinleri arasında ışık kirliliğine yönelik önlemleri teşvik etme ve farkındalık yaratma çalışmaları devam ediyor. 2021 yılından bu yana bölge sakinleri ve işletmelerin iş birliğiyle “ışık kapatma” etkinlikleri düzenleniyor. Bunlara ek olarak, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Konumu olarak kabul edilme girişimi için 25 kuruluş ve şirketten destek mektubu alındı.

Ono Şehri Belediye Başkanı Shiho Ishiyama, “Ono Şehri’nde bulunan Minami-Rokuroshi’nin Asya’daki ilk Kentsel Gece Gökyüzü Konumu olarak kabul edilmesinden büyük gurur duyuyorum,” dedi. “Bu başarıda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor, bu sevinci Ono Şehri sakinleriyle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Bu unvanımız sayesinde şehrimizi geliştirmeyi planlıyoruz. ‘Japonya’nın en güzel yıldızlı gökyüzünü’ deneyimlemek için gelecek misafirlerimizle birlikte bu büyük hayranlığı birlikte yaşamaktan memnuniyet duyacağız.”

Fukui Teknoloji Üniversitesi Rektörü Tomoyuki Kakeshita ise şunları söyledi: “Belediye Başkanı Ishiyama ve diğer pek çok kişinin çabaları ve tutkusu sayesinde, Ono Şehri’nde yer alan Minami-Rokuroshi’nin, Asya’daki ilk Kentsel Gece Gökyüzü Konumu olarak kabul edilmesi gerçekten muhteşem ve büyük bir gurur kaynağı. Fukui Teknoloji Üniversitesi, bununla bağlantılı ışık kirliliği önlemlerine az da olsa katkıda bulunabildiyse bu bizim için büyük bir mutluluk. Bu onayın gelecekte de sürmesini ve Ono Şehri’nin, ‘Japonya’nın en güzel yıldızlı gökyüzüne sahip şehri’ olarak gelişmeye devam etmesini diliyorum. Üniversitemizin, bu onayın sürdürülmesine yardımcı olmaya her zaman hazır olduğuna kuvvetle inanıyorum.”

DarkSky Japonya bölüm lideri Nobuaki Ochi ise şunları ekledi: “Asya’nın ilk Kentsel Gece Gökyüzü Konumu unvanını kazanma konusundaki bu büyük başarının ülkemiz tarafından elde edilmesinden büyük gurur duyuyoruz. Ono Şehri’nde bulunan Minami-Rokuroshi’nin doğal çevresini ve yıldızlı gökyüzünü korumak için yerel halkın, sektörün, üniversitenin ve hükümetin ışık kirliliği konusundaki farkındalığı artırmak ve dış mekân aydınlatmasını iyileştirmek için birlikte çalışmaya yönelik devam eden çabaları çok etkileyici ve gerçekten bu onayı almanın gururunu hak ediyor. Diğer üç onaylı Karanlık Gökyüzü Konumu ile birlikte, bu konumun Japonya’daki ışık kirliliğiyle mücadelede öncü rol oynamaya devam etmesini umuyoruz.”

Haber kaynağı: https://www.trends.lighting/darksky-international-announces-japans-first-certified-urban-night-sky-place

Kategoriler Güncel Haberler
Etiketler ışık kirliliği
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.