Ruhr 2010’da Işıkla Yenileniyor
Almanya’nın ağır sanayii ile ünlü Ruhr Havzası, bu yıl İstanbul ve Macaristan’daki Peç kentiyle birlikte 2010 Avrupa kültür başkentliği yapacak. 6,000m2’lik yüzölçümüne rağmen Dortmund, Duisburg, Essen, Bochum gibi önemli sanayi şehirleri ve 6 milyonu geçen nüfusuyla dünyanın en gelişmiş sanayi bölgelerinden biri olan havza, bir süre önce kendini modern kültür metropolü olarak konumlandırmak üzere bir dönüşüm sürecine girmişti.
Duisburg’daki Meiderich çelik fabrikasının 1996 yılında müze, oditoryum ve gezi bahçeleri barındıran bir kültür parkına dönüştürülmesi sırasında aydınlatma tasarımcısı Jonathan Park’ın yaptığı aydınlatma projesi, yapının tüm endüstriyel güzelliğiyle farkedilerek kollektif belleğe kazınmasına yardımcı olmuş; park Avrupa kültür miras sitelerinden biri olarak seçilmişti. Projenin başarısından sonra Ruhr Metropolü dönüşümünde aydınlatmaya büyük önem verilmiş, çok sayıda proje hayata geçirilmişti. 2001 yılında havzanın küçük şehirlerinden biri olan Unna’daki eski bir bira fabrikasında kurulan Lichtkunst Unna- Uluslararası Işık Sanatı Merkezi’nde, halen Olafur Eliasson, James Turrell, Christian Boltanski, Joseph Kosuth gibi çok sayıda ünlü sanatçının işleri sergileniyor. Merkez, dünyanın ışık sanatına adanmış ilk müzesi olma özelliğini de taşıyor. 2010 Avrupa kültür başkenti unvanını bu yenilenme sürecine dahil ederek RUHR.2010 adıyla yıl boyu bir çok kültür etkinliğine sahne olacak bölgede 2010 programının önemli bir kısmını ışıkla ilgili festival ve sergiler oluşturuyor.
İlk etkinlik, 28 Mart – 27 Mayıs arasında birincisi gerçekleştirilecek olan dünyanın ilk Uluslararası Işık Sanatı Bienali. Matthias Wagner K’nın küratörlüğündeki bienal süresince ‘open light in private spaces’ mottosuyla Ruhr’a bağlı bir çok şehirdeki evler uluslararası üne sahip sanatçıların ışıkla ürettikleri projelerini sergilemek üzere kapılarını kentlilere açacak. Projeye dahil olan 60 ailenin evlerinde James Turrell, Dan Flavin, Michel Verjux, Olafur Eliasson, François Morellet gibi sanatçıların ürettiği ışık yerleştirmeleri sergilenecek.
17-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ikinci etkinlik ise “Ruhrlights: Twilight Zone” adıyla düzenlenen Uluslararası Işık Sanatı Festivali. Festivalde Peter Kogler, Yves Netzhammer, Siegrun Appelt, Yann Kersalé, Tatzu Nishi, Klaus Obermaier, Julen Birke gibi tanınmış sanatçıların Ruhr metropolünün çeşitli noktalarında kentsel peyzajın farkedilmeyen yanlarını görünür kılan, izleyenlerin mekansal algı ve deneyimlerini değiştirmeyi amaçlayan dış mekan aydınlatma projeleri hayata geçirilecek.
14 Mayıs-3 Temmuz tarihlerinde ise Dortmund’daki St. Reinoldi Kilisesi’nin ev sahipliği yapacağı “LichtKunstRaum sanktreinoldi” etkinliğinde kilisenin karmaşık mimari karakteriyle ilişki kuran modern sanat, tasarım ve dans projeleri gerçekleştirilecek. Etkinliğin sonunda ise ışığın metafizik anlamı, din-sanat-mekan algısıyla olan ilişkisinin tartışılacağı bir “Light Forum” düzenleniyor.
Yıl boyu ışıkla ilgili çok sayıda proje, festival ve sergiye ev sahipliği yapacak olan bölgede meraklıların ışık sanatıyla ilgili tüm projeleri, etkinlik ve sergileri takip edebilecekleri bir de portal oluşturulmuş. Licht RUHR.2010 adıyla kullanıma açılan sitede bölgedeki kalıcı ve süreli tüm aydınlatma sanatı projeleri görüntülenebiliyor.
Ruhr Havzası’ndaki gelişmeler, ışığın ve doğru aydınlatmanın bir bölgeyi dönüştürmede ne derece güçlü bir unsur olduğunu görmek için çok önemli bir örnek. Işığın değiştirme, dönüştürme, görünür kılma gücünün farkına varmış bir yerel yönetim ve projelerine fon sağlayarak destek olan sanayii arasındaki işbirliği umarız ülkemiz için de örnek olur.
– Duygu Çakır
Kaynak: www.licht-ruhr2010.de
www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de