Close

24/01/2014

Göz Diyeti’nde “ışıkla” tedavi

Gozdiyeti1Siz hiç göz diyeti yaptınız mı? Kulağa alışılmadık gelse de Yrd. Doç. Dr. Turhan Alçelik “Göz Diyeti” isimli kitabında birçok göz hastalığında iyileşme sağlayan “ışıkla göz tedavisi” hakkında bilgiler veriyor. Alçelik kitabında ayrıca, renklerin kullanımından gece araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere kadar, göz sağlığı için önemli birçok detayı da açıklıyor.

 

Gozdiyeti2Göz egzersiz cihazı ve ışıkla tedavi

Işığın gözlerdeki renk görme hücrelerini uyararak tedavide kullanımını esas alan Göz Egzersiz Cihazı ve Işıkla Tedavi Yöntemini geliştirdiğini anlatan Dr. Alçelik, cihazın göz tedavisinde yeni bir uygulama olduğunu söylüyor. Dr. Alçelik, çalışmasında amacının modern tıbbi yöntemlerle tedavilerinde zorluklar yaşanan bazı göz hastalıklarında birçok insana alternatif bir yöntem sunmak olduğunu ifade ederek şöyle devam ediyor: “İsteğimiz doğal yöntemlerle, ışık desteğiyle gözdeki hücreleri uyarmak, göze hiçbir zarar vermeden renk ve ışık etkisinden yararlanıp özel bir yazılımla (software) çalışan cihazla gözü hareket ettirerek gözün egzersiz yapmasını sağlamaktır. Cihaz günlük yaşamda yapmadığımız ancak gözün ihtiyacı olan egzersizleri yapmamızı sağlıyor. Bu uygulama tüm dünyada Çin’de, Tibet’te, Kore’de, Amerika’da yapılan uygulamaların tamamını içine alan bir sistem.

Bilgisayar, cep telefonu ve gece araç ışıkları
Hareketsiz yaşam şeklinin, bilgisayar ve cep telefonu başında saatler geçirmenin göz sağlığı için tehlikeli olduğunu, göz kırpma hareketinin azaldığını dile getiren Dr. Alçelik, “Göz normalde dakikada 15-20 kez kırpılır fakat günümüzde herkesin elinde bulanan akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar gözün sabitlenmesine ve açıp kapamayı unutmasına neden oluyor. Kırpma hareketini yapmadan saatlerce ekrana sabit bakan bir gözde; göz kuruması, yorulma ve baş ağrısı meydana gelebiliyor.”

Arçelik önemli bir başka uyarıda daha bulunuyor: “Gece araç kullanan insanların yarısından fazlası araç ışıklarından rahatsız oluyor ve geceleyin meydana gelen trafik kazaları 4-5 misli daha fazla oluyor. Kitapta tarif edilen çok basit bazı önlemlerle gece yolculuklarınız kabus olmaktan çıkabilir ve güvenli bir gece yolcuğu yapabilirsiniz.”

Kitaplarda mavi, yeşil, kırmızı renkler olmalı
Kitap sayfalarındaki yazıların mavi, yeşil, kırmızı renklerde olmasının sebebinin gözdeki mavi-yeşil-kırmızı renklere duyarlı hücrelerin uyarılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Dr. Alçelik, insan gözünde iki çeşit ışığa duyarlı hücre bulunduğunu, bunlardan birisinin gündüz, diğerinin ise gece gören hücreler olduğunu ifade ediyor. Dr. Turhan Alçelik şöyle devam ediyor: “Gündüz görmeyi sağlayan hücreler aynı zamanda renkli görmemizi de sağlıyor. Gözde 3 çeşit renk görme hücresi mevcut: Mavi-yeşil ve kırmızı renklere duyarlı hücreler. Bütün renkler bu renk hücrelerinin farklı oranda uyarılmaları ile görülebiliyor. Kitabın 3 temel renkle yazılması okuma, anlama ve hatırlama için çok önemli.”

Göz için doğru gıdalar
“Diyet sadece kilo vermek değildir, tüm organlara iyi bakmaktır” diyen Dr. Alçelik: “İnsan vücudu için ne yapmalı, ne yapmamalı bilinmeli. Diyetten amaç, sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir görme ve gözümüzü koruyarak kaliteli bir görmeyi sürdürmektir. Göz doktoru olarak da kitabımda gözle ilgili bu noktaların cevabını anlaşılır bir şekilde herkesle paylaşıyorum” diye konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir