Close

03/01/2018

Karina Smigla-Bobinski’den KALEIDOSCOPE

KALEIDOSCOPE; analog interaktif enstelasyon / plasebo resimleme / açık çerçeveler / LED ekranda geniş ölçekli akış

Karina Smigla-Bobinski şaşırtıcı görsel efektler üreten interaktif aygıtlar yaratıyor. Tasarlanan objeleri kullanırken, normalde tamamen bilinçaltında gerçekleşen algılama süreçlerinin yüzeyde ortaya çıktığı ve somutlaştığı bir nokta oluyor ve bu noktada kişi büyüleyici bir deneyim yaşıyor.

KALEIDOSCOPE, geniş ve hareket ettirilebilen bir ışık kutusu gibi işlev görüyor. Yüzeyi üzerindeki mavi, kırmızı ve sarı mürekkepler birkaç kat PVC katmanının arasında yüzüyor. Mavi, kırmızı ve sarı (CMY) tamamen beynimiz tarafından oluşturulur. Yani başlangıç; “sanal”.

Parmak ucu, ayak ya da tüm vücutla yapılacak her türlü baskı mürekkeplerin hareket etmesini ve bunun sonucunda değişen görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Böylelikle “gerçek renkler” kırmızı, yeşil ve mavi (RGB)’nin üstü üste gelmesi ile oluşan “sanal renkler” insan retinası tarafından algılanıyor. Ve aynı zamanda bunlar kamera tarafından video olarak kaydedilip LED cephede RGB kodlu olarak görüntüleniyor.

Mürekkeplerin karışımı farklı şekil ve renkler olarak ortaya çıkıyor ve bunlar kullanıcılar tarafından serbestçe, istenildiği gibi algılanıyor. Formlara gelirsek, mürekkebin katkısına göre homojen alanlar ve çeşitli boyutlardaki kabarcık desenler arasında sürekli bir değişim gözlenebilir. Renkli oyun alttaki üç mürekkep tabakasının aydınlatılmasından kaynaklanıyor. Sıvılar kutunun içindeki LED’lerin beyaz ışığını sonsuz çeşitlilikte kırıp filtre görevi görüyor.

Filtreler, ışığın sadece belli dalga boylarında renk algısını değiştiriyor. Normalde, statik nesneler olan cam plakalar veya folyolar modülasyon efektleri her zaman aynı kalan nesnelerdir. KALEIDOSCOPE’da filtreleme mürekkepleri serbestçe hareket ediyor. Basınç uygulandıkça sıvı tabakaların kalınlığı azalıyor ve kabarcıklar büyümeye başlıyor. Bu durum filtre efektinin azalmasına neden oluyor.

Karina Smigla-Bobinski bir diğer çalışması SIMULACRA’da, filtrelerin opto-fiziksel etkilerini deneyimlemiş. Elektrikli LCD ekranlarda elde edilen şey – filtre görevi gören sıvı kristallerin değişimi ile sağlanan ışık modifikasyonu – KALEIDOSCOPE kullanıcıları tarafından analog olarak beden hareketleri ile yapılıyor.

KALEIDOSCOPE, optik yasalarının analitik araştırmasını çok sayıda renkten dolayı karmakarışık bir deneyim haline getiriyor. Yunan kökenli bir kelime olarak “KALEIDOSCOPE” güzel biçimleri görmek anlamına geliyor. Dolayısıyla, zaten işin adı en başta çalışmanın estetik iddiasını artırıyor. Bu çalışmada da görüldüğü üzere, aslında her zaman duyusal boyutta bir algılama sorununun çeşitli formülasyonlardaki güzellik düşüncesiyle karşı karşıyayız.

Bobinski’nin çalışmalarında sürekli olarak ilgilendiği alan, güzel olarak deneyimlediğimiz şeyin fiziksel ve ruhsal süreçlerin sonucu olduğu bilinci. Sanatçı, algılamayı bilinçaltından çıkarıp etkileşimli bir deneyim haline getirerek yeni bir anlayış sunuyor. Böylece, KALEIDOSCOPE’un etkileşimli oyun yüzeyindeki her adımı yeni görüntüler oluşturuyor. Her basınç, baskı geniş yarıçaplarda devam ediyor ve hareketin enerjisi karmaşık olarak görselleşiyor.

Çalışmada her şey renklere dönüşüyor, hiçbir renk sabit kalmıyor. Karina Smigla-Bobinski, KALEIDOSCOPE’un ilk kez sergilendiği Sao Paolo’daki FILE festivalinde, eserin estetik gücünü kamusal alanda çok geniş bir şekilde aktarma fırsatını buldu. Yukarıdan sarkıtılan bir kamera ile oyun yüzeyini kullanan insanlar kaydediliyor. Bu CMY-RGB sonuçların toplanarak dijital kodlama sistemleri ile kaydedilmesi anlamına geliyor. Çekilen görüntülerden hazırlanan film, festival binasının büyük LED cephesinde RGB kodlu olarak gösterildi. Ancak bu RGB ışık göz tarafından algılanmadan önce otomatik renk sentezinden geçiyor. Bu renk karışımı, ışık kutusunda mürekkeplerle karıştırılan renklerle tam ters şekilde çalışıyor. Kırmızı, yeşil ve mavi olan gerçek renklerden biri kapatılarak yeni “sanal renkler” üretiliyor.

Son olarak, işin görselliğindeki bu düşüş interaktif kaliteyi ortadan kaldırabilir ama aynı zamanda yeni çağrışımlara olanak sağlar.

Haber kaynağı: http://www.illumni.co/kaleidoscope-by-karina-smigla-bobinski/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir