Dünyanın en ince lambası: “Grafen”
Günümüzde düşük enerjili aydınlatma devrimini yaşıyorken bazı bilim adamları yine eski yöntemlerle düşünme yoluna geri dönüş yaptı. Tam da bu noktadan hareketle bir yaprak “grafen” elektrik yüklendiğinde çalışan bir “lamba teline” dönüştürüldü.
Kolombiya Seoul Ulusal Üniversitesi ve Kore Bilim&Standartlar Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar; bir yaprak grafeni “lamba teli” (filaman) olarak kullanabildiklerini açıkladılar.
Araştırmacılardan biri olan Wang Fon-Jen, “dünyanın en ince aydınlatma lambasını yarattıklarını” söylüyor. Aslında bir aydınlatma kaynağını nano-ölçeğe doğru küçültmek, özellikle de akkor filamanlı bi lambanının filamanına elektrikle güç verildiği düşünülürse, önemli bir başarı demek değil. Genellikle sıcaklık dereceleri görülebilir ışığı yayacak -ki bu binlerce santigrat olabilir- bir materyale ihtiyaç duyar. Böylelikle küçük-ölçekli örnekler kendilerini parçalayabilirler. Ancak bu iş grafen söz konusu olduğunda gerçekten de oldukça zor bir iş. Araştırmacılar Nature Teknoloji’de silikon bir yüzeyde, 2500 derecede bir şerit grafenin “ışığa” dönüştüğünü gösterdiler. Küçük-ölçekli örneklere rağmen -kullanılan grafen örneği bir insanın saç telinden daha küçük– ışık çıplak gözle görülebiliyor.
Grafen bu derecelere dayanabiliyor çünkü ısındıkça “ısıyı” daha az etkili yönetiyor. Bu şu anlama geliyor; sıcaklıklar merkezde tek bir küçük noktada sınırlanıyor ve kullanılan örneğin uç-son kısmına ulaşmıyor. Araştırmacılar bu yeni bulguların esnek optik gösterimler ya da tıpkı elektrikte olduğu gibi optik iletişim için kullanılan çiplerin geliştirilmesine olanak tanıyabileceğini söylüyor.
Yapılan bu çalışmanın belki de en iyi yanı geçmişin yankılarını bugüne nasıl taşıdığı… Thomas Edison ilk kaz lambayı icat ettiğinde filaman olarak bir karbon parçası kullanmıştı. Şimdi ise araştırmacılar bu çok önemli bileşeni azaltarak “tek bir atom” inceliğinde olabilecek hale getirdiler.
Haber kaynağı: http://gizmodo.com/a-sheet-of-graphene-is-worlds-thinnest-lightbulb-1711613895