Close

18/01/2019

Dijital Deneyim Merkezi, Chennai – Hindistan

Mekânsal tasvir açısından kusursuz bir aydınlatma dokusu.

Görsel olarak ışıldayan ve konforlu bir alan oluşturmak üzere düzenlenmiş farklı aydınlatma tekniklerinin senfonisi. Ünlü bir bilişim teknolojileri şirketine ait bu dijital deneyim merkezinin sunum, toplantı ve video konferanslarının gerçekleştirildiği fütüristik iç mekânında aydınlatma tasarımı tekniği kapsamında arkadan aydınlatmalı ekranlar bulunuyor.

Ağırlıklı olarak dolaylı aydınlatma ve doğru oranda dikey aydınlatmayla birleştirilen minimal doğrudan aydınlatma, etkileyici bir aydınlatma kompozisyonuyla bütünleştirildi. Teknikle, ışığın görülmediği ancak hissedilebileceği bir şekilde oynanıyor. Işığın mekânsal unsurlara nitel olarak entegrasyonu, aydınlatmayı kompozisyonda çok önemli bir bileşen haline getiriyor.

Bu deneyim merkezi, toplantı salonu ve sunum alanı olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Dilimli özel duvar, her iki alanı görsel olarak birbirine bağlıyor. Alanların hepsinde arkadan aydınlatmalı ekranlar bulunuyor. Tasarım faktörleri ise rahatsızlık verici parlamayı azaltacak, yansımayı önleyecek ve ekranlar için arka plan ön plan kontrast oranını koruyacak şekilde belirlendi.

Işığın farklı nitelikleri, mekânı birleştirebilecek, tanımlayabilecek ve şekillendirebilecek çeşitli tekniklerle farklı yüzeylere yansıtılarak denenen tasarımla ortaya kondu. Tasarım, dört ana aydınlatma tanımı katmanını içeriyor. Dolaylı aydınlatma olan ilk katman, hem duvarda hem de tavanda, fütüristik iç planın bir parçası olarak mekânda akacak şekilde seçildi.

Gizli tavan aydınlatması, temel ortam ışığı seviyesini düzenleyen maksimum ışığı yansıtma görevi üstleniyor. İkinci katman, genel ışık seviyesine önemli ölçüde katkıda bulunan ve dilimli özel duvar için seçilen dikey aydınlatma. Dilimli duvar, hem ışığı eşit bir şekilde dağıtan dilimlerdeki kaplama hem de arka duvar kaplamasıyla uyumlu olacak şekilde titizlikle detaylandırıldı.

Kaplamalara, aydınlatma tasarımı ekibinin katılımıyla aydınlatma modellemesi doğrultusunda karar verildi. Dilimli duvarı üstten, dilimlerin arkasından, doğru bir optik ve lineer bir LED grazer ile sıyırarak arka plan arkadan aydınlatılıyor ve duvar dilimleri siluetinin biçimini yükselten öndeki dalgalanmalar vurgulanıyor. Tavan oyuklarının sayısını ve parlamayı azaltarak çoğunlukla minimal bir rol oynayan üçüncü katman gömme tavan aydınlatması. Gömme tavan aydınlatması, yalnızca gerekli ışık seviyelerini elde etmek üzere sadece toplantı masası ve video konferans masası üzerinden kullanılıyor.

Seçilen gömme tavan aydınlatmaları, ışık ve küçük diyafram çapına yakalanmayan sessiz reflektörlerle en iyi parlama kesme açısına sahip. Gömme tavan aydınlatmaları ayrıca ışık vuruşu ve geniş ışın dağılımı açısından iyi bir homojenliğe sahip ve sunum ekranlarının kontrast oranlarını etkilemeyerek görev aydınlatması sağlıyor.

Bu mekânda kullanılan dekoratif asma lambalar da tavan aydınlatması sayısını azaltmak üzere genel ışık seviyelerine katkıda bulunacak şekilde özenle seçildi. Sözü edilen tüm kriterleri kontrol etmek üzere özenli ışık hesaplamaları gerçekleştirildi. Dördüncü katman olarak arka projeksiyon pencerelerinin altındaki ışık yuvaları ise yumuşak bir ışık seli sağlıyor. Salon ve sunum bölgesini ayıran merkezi alanın üst ve alt kısmındaki ışık yuvaları bir süzülme etkisi kazandırıyor. Işığı kısma sistemi; karşılama sahnesi, tartışma, toplantı ve sunum olmak üzere 4 farklı sahne için kullanılıyor.

Aydınlatma tasarım ekibi, hem tüm tasarım elemanlarının tutarlı ve kusursuz bir şekilde entegrasyonunu sağlamak için ilk konsept aşamasında, hem de genel tasarım ideolojisi aydınlatmayla kusursuzca bütünleşecek şekilde klima ızgaralarının tür ve yerleşiminin, kaplamaların ve malzemelerin seçimi sırasında yer aldı.

Projeye katılanlar:

Aydınlatma tasarımı: Anusha Muthusubramanian, Lighting Spaces

Mimari ve iç mimari: Ajay Sethi, Suniil Philip, PSP Architects

Kullanılan ürünler: Lumenatix, Gojis Lighting

Haber kaynağı: https://illumni.co/digital-experience-center-chennai-india-by-lighting-spaces/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir