Uzaydaki “neon ışıklar”: Forms in Space… by Light (in Time) Enstalasyonu
Bu ışık heykeli, neredeyse iki metrelik spiral neon ışıktan oluşuyor, üstelik “uzaydaki çizim” ve “göksel harita” olarak tanımlanıyor.
Sanatçı Cerith Wyn Evans tarafından yapılan heykel, İngiltere’deki Tate Britain Müzesi’nde gösterime giren en son çalışma.
Neon tüplerinin uçsuz bucaksız labirenti neo-klasik Duveen Galerileri’nin en zorlu görevlerinden biridir. Küratör Clarrie Walls ise bu önemli ve zorlu çalışmayı şöyle tanımlıyor: “Bu, uzayda kademeli olarak yayılan oldukça iddialı bir neon çizim. Üzerinde çalışan 25 kişiyle birlikte onu yerleştirmek tam 19 gün sürdü.”
Forms in Space… by Light (in Time) isimli ışık heykeli, Japon Noh tiyatrosunun hareketlerinden Large Hadron Çarpıştırıcısı’nın astrofiziğine kadar, tüm bunlardan alınan ilhamlarla üç bölüm halinde yapılandırıldı.
Çalışma, ziyaretçilerin kendilerini yönlendirmelerine olanak tanıyan, ayrıca “gözetleme deliği” olarak işlev gören tek bir neon halkayla başlıyor. Daha sonra ziyaretçileri gözlükçüler tarafından görme testi için kullanılan diyagramlara benzer üç diske yönlendiriyor.
Enstalasyonun final bölümü ise; sonuncu galeriye hakim olan kompleks çizgilerin ve şekillerin patlamasından oluşuyor.
Haber: Tim Masters
Haber kaynağı: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-39406291
Fotoğraflar: EPA