Close

02/03/2017

Sirkadiyen ritim ve göğüs kanseri ilişkisi

İnsanoğlunun evrimleşme sürecinde beslenme; zaman, mevsim, coğrafya gibi nedenlerden ötürü çeşitlilikler gösterdi. Şunu açıkça söyleyebiliriz ki bizler beslenme diyetlerinin birçok farklı modelinde başarılı olabiliriz. Ancak ışık/karanlık döngüsü en eski zamanlardan beri hep bizimleydi. Peki o halde neden bu konu üzerinde en çok durulması, en önem verilmesi gereken nokta değil? Neden insanlar “insanoğlunun” belirli bir diyete ihtiyaç duyduğunu kabul edebiliyor da sirkadiyen (fiziksel) ritmimizi yok sayıyor? Çünkü herkes hala karbonhidratlarla ve neleri yemek üzere tasarlandığımızla uğraşıyor…

Örneğin şu linkte bu çalışmaların nasıl yapıldığına dair kısa bir özet bulabilirsiniz. Mesela metastatik meme kanserine duyarlılığı düşük fareler, yine duyarlılığı düşük fareler üretir. Onların soylarının devamında bu hastalık açısından bir duyarlılık olacaktır. Daha sonra belli SNP’lerin varlık/yokluğu arasındaki korelasyonu ve duyarlılığın derecesini bulabilmek için farenin kalıtsal yapısına bakılacaktır. Bu vakada, aynen böyle yapıldı ve beklenen (ters) etkiye sahipti. 

Son olarak eğer bu deneyi siz yapıyorsanız, insanlarda da bu ilişkinin geçerli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu vakada kesinlikle geçerliydi.

Araştırmayı yapanlar Bmal2 fiziksel geninin bir versiyonuyla ER-göğüs kanseri “hastalıksız kurtuluş” arasında güçlü bir bağlantı buldu. Diğer bir değişle; metastas olmayan bir göğüs kanseri türü ile bağlantılıydı. Birçok kanser türünde tümörün kendisi değil metastas hali teşhiste zor olan durumdur.

Bazı istatistikler: Metastas olmayan göğüs kanseri vakalarında 5 yıl boyunca neredeyse %100 oranında hayatta kalma oranına rastlanırken; metastas olan kanser türlerinde bu oran sadece %26. O yüzden bu konu çok önemli. Şimdi bu ikisini birbirinden ayıran bir faktör biliyoruz: Sirkadiyen Ritmi. Bir sonraki adım ise tam olarak nasıl yapılacağına karar vermek. Bu tam da araştırmacıların aşağıdaki vakada öngördükleri şey:

“ARNTL2 (Bmal2) seviyeleri, meme tümörü metastaslarını önemli ölçüde etkiliyor. Bu “Bmal2 ve tümör” metastaslarıyla ilgili ilişkiyi tanımlayan ilk çalışma da değil. (Başka bir örnek için şu linki tıklayabilirsiniz.) Ayrıca aşağıda yer alan kitap örnekleri ve araştırma linklerinden de sirkadiyen aritmi ve meme kanseriyle ilgili yapılan çalışmalara da ulaşabilirsiniz:

Sirkadiyen Tıp 

Sirkadiyen Fizyoloji 

Kadın uçuş görevlileri arasında meme kanseri görülme sıklığı

Sirkadiyen saatler ve meme kanseri 

Göğüs kanseri etyolojisinde sirkadiyen bozulma rolüne ışık tutmak 

Connecticut’ta geceleri ışık ve meme kanseri görülme sıklığı: Yaş grubuna etkileri üzerine ekolojik bir çalışma

Haber kaynağı: http://caloriesproper.com/circadian-rhythms-and-breast-cancer/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir