Pleksi camın yansıması sayesinde Japon tarzı sonsuzluk; Infinity Bamboo Forest

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuxi kentinde, Daiwa House Emlak şirketinde uygulanan “Infinity Bamboo Forest”

Halka açık bir geçitte Japon tarzı tasarımda sonsuzluğun simülasyonu: Prism Design firmasının genç yetenekleri Masanori Kobayashi, Reji Kobayashi ve Tomohiro Katsuki’nin yapmak istediği çok şey vardı. Ancak bütçeleri ve zamanları çok azdı. Daha da az olan ise fikirlerini uygulamaya koymak için gereken yerdi. Aslında bazen bu sınırlı imkânlar yaratıcılığı tetikler. İşte bu şekilde “Infinity Bamboo Forest” adlı ışık sanatı enstalasyonu ortaya çıktı.

Kalıcı bir enstalasyon yaratma görevi; Çin’in Wuxi kentindeki Daiwa House adlı emlak şirketi tarafından verildi. Ana bina ile yan binanın geçişi arasında ziyaretçilere yönelik ilgi çekici bir alan yaratılması istendi. Ana binanın mimarisi Japon mimari tarzının ögelerini taşıdığı için Prism ekibi, Japonya için tipik olan bir bambu ormanını görsel olarak yaratma fikrini oluşturdu. Bunu sağlayabilmek için tasarımcılar 20 m uzunluğundaki koridoru bölmek ve her iki yanında ışık enstalasyonu için boş alan yaratmak üzere koridoru daraltma kararı aldılar. Koridorun sınırları ziyaretçilerin giriş yapacağı yönde cam ile oluşturulmuş.

Koridorun 20 m uzunluğu boyunca 28 veya 31 akrilik boru düzenli aralıklarla monte edilmiş. Boş alanın dışa doğru bakan cam duvarı içeri yansıma yapıyor. Hem borular hem de camlar bir akrilik plaka üzerine uygulanmış ve yine bunlara paralel olarak yerleştirilen bir cam plaka ile güçlendirilmiş. Hemen altında ışık kaynakları bulunuyor. Yukarı doğru ışık veren LED’ler akrilik camdan yapılmış boruların altına yerleştirilmiş. LED lambaların hemen sağında ve solunda iki düz flüoresan yerleştirilmiş. Tekrarlayan yansımalar ve ışıkla dolu boruların olduğu koridordan geçen ziyaretçiler kendilerini, ışıklandırılmış bambu ağacı kamışlarından oluşan bir ormanda gibi hissediyorlar. Mekân sınırları ortadan kalkıyor. Sonsuz bir mekânda sonsuz genişlik duygusu uyanıyor. Projenin başında eldeki sınırlı olanaklara bakılırsa takdire şayan bir sonuç.

Projeye katılanlar:
Konsept ve tasarım: Prism Design/Çin Halk Cumhuriyeti
Ürünler: Koizumi Lighting Technology/Japonya
Fotoğraflar: Studio W –Wataru Ishida