Close

30/04/2018

PLD Türkiye’ye “basılı” olarak elveda

Evet, maalesef o gün geldi. 2005 yılından beri mimari aydınlatma tasarımı gibi yapı sektörünün niş bir alanında yayım hayatını sürdüren, bugüne kadar 66 sayı yayınlamayı başarmış, göz nurumuz, gurur kaynağımız PLD Türkiye dergisine basılı olarak veda ediyoruz.

Çıktığı ilk günden bugüne her ayrıntısına özen gösterip sektörel dergilerin düştüğü tüm tuzaklardan uzak durarak (Bakınız Link 1), zamandan bağımsız, teknik ve ilkeli bir yayıncılık yapmaya çalıştık. Açıkcası, derginin okuyucu kitlesi ve reklam verenleri ile kurduğu ilişki, sürekliliği ve bilinirliliği göz önüne alındığında başarılı olduğumuzu düşünüyorum. (Bakınız Link 2)

Bir süredir böyle bir ihtimali hep masada görsek de, basılı yayını durdurma kararını biz almadık. Copyright hakkına sahip olduğumuz, Almanya merkezli, uluslararası PLD (Professional Lighting Design) dergisinin 6 mart tarihli maili ile konudan haberdar olduk. Yoksa biz, hiç bir zaman maddi olarak büyük kazançlar elde etmemiş olsak da, bebeğimiz gibi gördüğümüz PLD Türkiye’yi yayınlamaya devam etmek isterdik. Ama tam da Türkiye tarihinin en klişe ifadesi ile “Almanlar kaybedince biz de kaybetmiş sayıldık.”

13 yıllık yayım hayatı boyunca PLD Türkiye dergisi tek bir hedefe odaklanarak çalıştı. “Aydınlatma tasarımı bir değerdir” ve “ışık tasarlanmalıdır” mesajlarını daha geniş kitlelere ulaştırırken “aydınlatma tasarımcısı” mesleğinin önemini vurgulamak. Bu mesajın neden bu kadar önemli olduğu anlatmak için başka bir yazı lazım. Ancak temelde en önemli problemi “önemsenmek” olan, adeta üvey evlat gibi bina, mekan, zaman, enerji ve heves bittiğinde akla gelen aydınlatma sektörü için daha “bilgili” karar vericilerin sayısının artması hem sektörün pazar payının artması hem de kaliteli ürün ve katma değer üreten firmaların ön plana çıkması için ön şart. Kopya ürünlerin hakimiyetindeki, sadece fiyata endeksli bir pazar ile baş başa kalmamak için bu mesajın daha da kuvvetlenerek seslendirilmesi gerekiyor. (Bakınız Link 3)

Dergi dışında 2007 ile 2014 yılları arasında düzenlediğimiz 20’nin üzerine etkinlikle de bu hedefe katkı sağladık. Alçak gönüllü bir açıklama olmasa da, bugün “aydınlatma tasarımı” mesleğinin Türkiye’de kabul görmesinde, “aydınlatma tasarımcısı” olarak çalışan bir çok profesyonelin sektöre katılmasında PLD Türkiye dergisinin katkıları tartışılmaz.

2006 yılında kaleme aldığım ilk editoryal yazımda da konu değişimmiş. (Bakınız Link 4) LED ile beraber temellerinden sarsılan sektörümüz içinde kendi değişim sürecimize giriyoruz. Herakleitos’un “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözünü hatırlayarak bu yeni dönemi kucaklayacağız. Tekrar basılı bir dergi konusu gündeme gelir mi bilemiyorum. Sanmıyorum da… pldturkiye.com sitemiz hayatta ve “aydınlatma tasarımı avukatlığı” işimize, önem verdiğimiz değerleri savunmaya bu mecra aracılığıyla devam edeceğiz.

6 Mart’ta aldığımız bir haber için sizleri bilgilendirmekte geç kaldık. Farkındayım. Ancak önce Frankfurt’taki Light+Building fuarı süreci, sonrasında döner dönmez kişisel olarak geçirdiğim sakatlık ile (ön çapraz bağ kopması) elime bahaneler geçti. Ben de mümkün olduğu kadar kaçtım. Doğrusunu söylemek gerekirse elim gitmedi yazmaya. Kabullenmem biraz zaman aldı.

Şimdi ise yeni sayfalar açma zamanı. “Aydınlatma tasarımı” halen ilgiye muhtaç, halen genç, halen yapılacak çok şey var. Bir yandan 2014’ten beridir hayatta, ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz ticari işlerden (Bakınız Link 5) biraz kafa kaldırıp etkinliklere dönmek istiyorum. Diğer yandan eğitim alanında atılması gerken adımlar ve bazı hayallerim var. Umarım daha çok “görüştüğümüz” bir dönem olur.

Son olarak bugüne kadar yayınladığımız 66 sayıda emeği geçen herkese, yazan, okuyan, reklam veren, yani bir parçası olan herkese binlerce kez teşekkürler.

“Bir sonraki sayımıza kadar ışıkla kalın…” derdim ama artık değişim şart “hep ışıkla kalın”.

Emre Güneş

  1. Sektörel dergi kavramı üzerine düşünceler ve neden dijital dergi…: https://pldturkiye.com/sektorel-dergi-kavrami-uzerine-dusunceler-ve-neden-dijital-dergi/
  2. PLD Türkiye nedir? Nasıl Çalışır? Arkasındaki kahramanlar: https://pldturkiye.com/pld-turkiye-nedir-nasil-calisir-arkasindaki-kahramanlar/
  3. Yaprak dökümü ve katma değer: https://pldturkiye.com/yaprak-dokumu-ve-katma-deger/
  4. Değiş(e)meyen aydınlatma tasarımları: https://pldturkiye.com/degisemeyen-aydinlatma-tasarimlari/
  5. Ağustos Teknoloji: www.agustos.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir