Close

03/06/2011

Sektörel dergi kavramı üzerine düşünceler ve neden dijital dergi…

PLD Türkiye dergisi “sektörel bir dergi” değil. Komik gelebilir farkındayım. Açıklamama izin verin. “Sektörel dergi” kelime anlamı itibariyle belli bir sektörü hedefleyen haber ve konulara yer veren süreli yayın demek. Ancak özellikle Türkiye’de bu ifade o kadar kötü bir çağrışım yapıyor ki kendimize “sektörel dergi” demek istemiyoruz. Reklam ile içerik temininin beraber pazarlandığı, liste fiyatı ile gerçekleşen reklam bütçeleri arasında farkın uçurumlara ulaştığı, “bayi toplantısı” ya da “satış müdürü röportajı” ile reklamların dergi içeriğinin yüksek bir oranını işgal ettiği bir formata dönüştü sektörel dergi kavramı. Baskı adedi ile ilgili söylenen “yalanlar” ise dudak uçuklatan cinsten. Böyle olunca da kavram hem okuyucu hem reklamveren gözünde değerini her gün yitiriyor. Piyasa koşullarının bunda önemli bir yer tuttuğunun farkında olmak ile beraber, hem poşeti ile beraber çöpe giden yayın sayısının geldiği nokta hem de maalesef aynı kategoride görüldüğümüz meslektaşlarımızın yaptıkları beni üzüyor. Reklamveren ise sektöre destek anlamında rica minnet yer aldığı bu formatı bir şekilde yaşatıyor. Hal böyle olunca bu oyunu farklı oynamak istediğinizde çeşitli zorluklar ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

2005 yılında acemisi olarak katıldığımız yayıncılık sektöründe ilk günden beri şu temel prensipler üzere yayın yapmaya çalışıyoruz.

– PLD Türkiye 2 ayda bir yayınlanan teknik bir dergidir. Bir tema çevresinde bilgi yüklüdür, arşivlenir ve tekrar tekrar bilgi kaynağı olarak kullanılabilir. Bu sayede zamandan bağımsız bir dergi kimliğindedir.

Röportaj yayınlamıyoruz. Genellikle tanıtıma yönelik gerçekleşen röportajların içeriğin kalitesini düşürdüğünü ve okuyucu için bir şey ifade etmediğini düşünüyoruz. En azından bizim hedef kitlemiz için…

– Medya tanıtım dosyamızda yer alan liste fiyatları ile gerçekleşen bütçeler arasındaki farkı minumum seviyede tutuyoruz. Ancak uzun süreli çalışma veya kısa vadeli ödeme koşulu ile indirim seçeneğini kullanıyoruz.

– PLD Türkiye “aydınlatma tasarımı” temelli her türlü bilgiye açık bir platformdur. İçerik temini için herhangi bir bütçe pazarlığı yapmaz. Tek kriteri kaliteli fotoğraf ve içeriktir.

– İlk gün de bugün de sayfa sayısı 80, baskı adedi 2000’dir. Ekonomik koşulları değişmedikçe bu da değişmeyecektir.

– Reklamların genel içeriğe oranı %25 seviyesinde olmalıdır. Yani 80 sayfalık dergi içerisinde en fazla 20-25 aralığında reklam yayınlanabilir.

Genel çerçeve böyle olunca daha fazla kişiye ulaşmak adına yapılabilecekler ile ilgili uzun süredir akıl yürütüyorum. Bu noktada da dijital dergi formatı ilk akla gelen çözüm oluyor. Özellikle tablet bilgisayarların, başta iPad’in yaygınlaşması ile bu akımın daha da gelişeceğini görmemek elde değil. Ancak hem dijital derginin uzun süredir olmasına rağmen basılı bir yayın okumanın verdiği duyguya erişme şansının çok olmaması hem de doğru platformu bulma arayışı bir türlü sonuca ulaşmamıza izin vermedi.

2011 yılı itibariyle ise artık PLD Türkiye dijital olarak da okunabilen bir dergi olarak karşınızda. 36. sayımız ile başladığımız bu maceranın bizi nereye götüreceğini ve etkilerini ancak zamanla görebileceğiz. Aşamalı olarak eski dergileri de dijital hale getirmeyi ve okuyucularımıza dijital bir kütüphane sunmayı da hedefliyoruz. Böylece arşiv niteliğimizi daha da çok vurgulama şansı bulacağız.

Dijital dergi platformu olarak issuu.com’u tercih ettik. Bir çok sebebi var bu seçimin ancak en temeli kullanıcı ara yüzü. Umarım sizler de okurken diğer platformlar ile aradaki farkı hissedersiniz. Issuu.com’da profile sayfamız: http://issuu.com/pldturkiye

Bizi ister issuu.com üzerinden ister pldturkiye.com web sitemizden ister ise sosyal medya aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Umarım, dijital derginin başlangıcı herkesin keyif aldığı bir adım olur.

Lütfen yorumlarınızı eksik etmeyin.

Emre Güneş

2 Comments on “Sektörel dergi kavramı üzerine düşünceler ve neden dijital dergi…

Voltimum Türkiye
03/06/2011 - 14:09

Merhaba Emre,dijital dergi stratejik olarak en doğru karar idi. Geleceğe yatırım yaptınız ve bunun karşılığını mutlaka alacaksınız. Yeni yayın kanalınız için başarılar dilerim.

Emre Güneş
08/06/2011 - 07:31

Teşekkür ederim Volkan. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir