Close

19/03/2019

Işık Kirliliği sorunu atölye çalışması

Anlam Tasarım Atölyesi, “Işık Kirliliği Sorununu Anlam Arayışı” başlıklı atölye çalışmaları düzenliyor.

İşbirliği içerisinde, eleştirinin yaratıcılığı destekleyen yönünü ortaya çıkararak, tasarımlarla yol gösterici olunabilir.

Işık kirliliğini önleyerek, gelecek nesillerin de yıldızlardan ilham almalarını sağlamak mümkün.

Çevremizdeki her şeyi algılayabilmemiz mümkün olmadığı için birçok şeyi filtreliyoruz. Bu filtreleme işlemini gerçekleştirirken, yıldızları filtreden geçirmiyor veya ışık kirliliği yıldızları görmemizi engellediği için geçiremiyor olabiliriz.

Yıldızları görme isteği, yıldızlara bakarak hayal kurmak, çok duygusal veya günümüz şartlarında gerekli gelmeyebilir. Fakat doğal olanın ilham verdiği ve yaratıcılığı artırdığı da bir gerçek. Doğal olandan uzaklaşarak, kendimizi ne kadar dar bir alana hapsettiğimizin farkında değiliz. Işık kirliliği sadece hayal kurmamızın boyutunu değiştirmiyor, doğal dengenin bozulmasına ve canlı nesillerinin tükenmesine de neden oluyor.

Işık kirliliğinin olumsuz etkisini artıran temel neden; ürün, kullanıcı ve tercihler arasında değişken koşullarda birçok çelişkinin olması. Anlam Tasarım Atölyesi, bu çelişkinin üzerine giderek ışık kirliliğinin önlenebilmesi için atölye çalışmaları düzenliyor.

Bu çalışmalarda, ‘Işık kirliliğini insan davranışlarını değiştirerek, bir mühendislik ürünü ile nasıl önleyebiliriz?’ sorusunun cevabı araştırılacak. Atölye çalışmalarında mühendislik tasarım sürecinde, kavramsal tasarım aşaması farklı meslek ve yaş gruplarından katılımcılarla tamamlanıyor.

Düzenlenen çalışmalarda, anlam odaklı bir mühendislik tasarım süreci aşamalarını uygulamak, eleştiriyi sürecin her aşamasına dahil etmek demek. Genellikle eleştirinin olumsuzluk içerdiği düşünülür. Fakat eleştiriyi doğru yapabilmek, bir öneri üzerine derinleşebilmeyi sağlamak, alışılmış olanın yıkılmasını ve daha yaratıcı olanın ortaya çıkarılmasını sağlayacaktır. Uygulanan yöntem; Atölye tarafından tasarlanan kavramsal tasarım metodu, Yaprak Modeli, iyi yapılandırılmış olduğu için yaratıcı özgüven ve cesaret kaybına neden olmadan eleştiri sürecini katılımcılarla verimli bir şekilde tamamlayabilecek.

Anlam tasarımına öncelik vererek, disiplinlerarası çalışmalar sonucunda yapılan hızlı prototipler ile ışık kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltabilecek ve hatta durdurabilecek bir mühendislik ürünü tasarlanabilir.

Düzenlenmesi planlanan atölye çalışmaları sonucunda Atölye mühendisleri tarafından tasarlanacak prototipler arasından, katılımcılar ile seçim yapılıp günde 3 saat süren ve 3 günde tamamlanan, çalışmanın her gününe katılan ve ön hazırlıkları tamamlayan katılımcılar ürün satışlarından, anlaşmalar sonucunda belirlenecek orana göre kâr elde edebilecekler.

Anlam Tasarım Atölyesi, düzenlediği atölye çalışmalarında, işbirliği ortamı yaratarak mühendislik tasarım sürecinde farklı olanı ortaya çıkarmak hedefinde.

Önemle vurgulanması gereken nokta, çalışmalarda aydınlatma endüstrisi ile işbirliği içerisinde olmanın daha faydalı sonuçlar alma konusunda olası olumlu etkisi.

Atölye takvimi:

Katılımcı olmak için kayıt yaptırmak yeterli.

Katılım ve daha detaylı bilgi için; https://www.anlamtasarimatolyesi.com/contact

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir