X

Geleceğin ışık teknolojisi: Nano-Kablolar

Danimarkalı araştırmacılara göre nano-kablolar LED’lerin geleceği olabilir. Niels Bohr Enstitüsü’nde en son yapılan bir araştırmaya göre nano-kablolardan oluşan LED’ler daha az enerji harcıyor ve daha iyi ışık sağlıyorlar.

Araştırmacılar X-ray mikroskopik incelemeyle nano-kablolarla çalıştılar ve bu metot sayesinde bir nano-kablonun en iyi özelliklere sahip olabilmesi için nasıl dizayn edilmesi gerektiğini saptadılar. Sonuçlar ACS Nano bilim dergisinde de yayınlandı.

Nano-kablolar iki mikrometre -bir mikrometre bir milimetrenin 1000’de biri kadardır- yüksekliğinde ve dia metrede 10-500 nano-metre kadarlar, yani oldukça küçükler.

LED’ler için nano-kablolar, her ikisi de yarı iletken materyaller olan, Galyum Nitrat’ın (GaN) iç merkezinden ve İndiyum Galyum Nitrat (InGaN) katmanından yapıldı.

Copenhagen Üniversitsi’nden Profesör Robert Feidenhans konuyla ilgili görüşlerini şöyle bildiriyor: “Böyle bir diyotun içindeki ışık, iki metaryel arasında var olan mekanik bir basınca dayanır. Bu basınç iki katmanın birbiriyle nasıl etkileşimde olduğu ile oldukça bağlantılıdır. X-ray mikroskop yöntemiyle nano-kabloları inceledik. Nano-kabloların birbiriyle aynı olmaları gerektiği halde bu inceleme sonucunda farklı yapılarının olduğunu gördük.”

Şaşırtcı bir şekilde etkili
Çalışmalar, Almanya’nın Hamburg şehrinde “elektron sinkrotronlarda” nano skalada X-ray mikroskopik inceleme kullanılarak gerçekleştirildi. Yöntem oldukça zaman alıcıydı ve sonuçlar ya çok az ya da tek bir çalışma içeriyordu. Ancak bilim adamları seri halinde dik nano-kablolaların hepsini, süreçte nano-kabloları yok etmeden, özel tasarım bir nano-odaklı X-ray kullanarak ölçümlemeyi başardı.

Tomas Stankevic  ve Profesör Robert Feidenhans

Copenhagen Üniversitesi, Niels Bohr Enstitüsü, “Nötron ve X-ray Saçılma” araştırma grubundan doktora öğrencisi Tomas Stankevic çalışmayı şöyle açıklıyor: “Biz 20 nano-kablo ölçtük ve resimlere baktığımızda oldukça şaşırdık çünkü her bir nano-kablonun detaylarını görebiliyorduk. Hem iç merkezlerin hem de dış katmanların yapısını görebiliyorduk. Eğer yapıda bir bozukluk, eğilme varsa fonksiyonları iyi olmuyordu. Böylece hangi nano-kablonun en iyisi olduğuna karar verebiliyor ve en etkili yapıya ulaşabiliyorduk.“

Nano-kablolar İsviçre’deki bir firma tarafından üretildi ve bu yeni bilgi nano-kabloların katman yapısını ilerletmeye yönelik önemli bir gelişime yol açabilir.

Profesör Robert Feidenhans böyle nano-kablolarda oldukça büyük bir potansiyel olduğunun altını çiziyor. Bu kablolar daha az güç kullanarak daha fazla doğal ışık sağlayabiliyorlar. Ayrıca akıllı telefonlarda, televizyonlarda ve ışığın birçok alanında kullanılabiliyorlar.

Araştırmacılar nano-kabloların çok hızlı ilerleyeceğini ve beş yıl içinde piyasada kullanılacağını da öngörüyorlar.

Haber kaynağı: http://www.ledinside.com/knowledge/2015/6/danish_researchers_nanowires_could_become_the_future_for_leds

PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.