Close

16/07/2015

Geleceğin ışık teknolojisi: Nano-Kablolar

Nano1Danimarkalı araştırmacılara göre nano-kablolar LED’lerin geleceği olabilir. Niels Bohr Enstitüsü’nde en son yapılan bir araştırmaya göre nano-kablolardan oluşan LED’ler daha az enerji harcıyor ve daha iyi ışık sağlıyorlar.

Araştırmacılar X-ray mikroskopik incelemeyle nano-kablolarla çalıştılar ve bu metot sayesinde bir nano-kablonun en iyi özelliklere sahip olabilmesi için nasıl dizayn edilmesi gerektiğini saptadılar. Sonuçlar ACS Nano bilim dergisinde de yayınlandı.

Nano-kablolar iki mikrometre -bir mikrometre bir milimetrenin 1000’de biri kadardır- yüksekliğinde ve dia metrede 10-500 nano-metre kadarlar, yani oldukça küçükler.

Nano3LED’ler için nano-kablolar, her ikisi de yarı iletken materyaller olan, Galyum Nitrat’ın (GaN) iç merkezinden ve İndiyum Galyum Nitrat (InGaN) katmanından yapıldı.

Copenhagen Üniversitsi’nden Profesör Robert Feidenhans konuyla ilgili görüşlerini şöyle bildiriyor: “Böyle bir diyotun içindeki ışık, iki metaryel arasında var olan mekanik bir basınca dayanır. Bu basınç iki katmanın birbiriyle nasıl etkileşimde olduğu ile oldukça bağlantılıdır. X-ray mikroskop yöntemiyle nano-kabloları inceledik. Nano-kabloların birbiriyle aynı olmaları gerektiği halde bu inceleme sonucunda farklı yapılarının olduğunu gördük.”

Şaşırtcı bir şekilde etkili
Çalışmalar, Almanya’nın Hamburg şehrinde “elektron sinkrotronlarda” nano skalada X-ray mikroskopik inceleme kullanılarak gerçekleştirildi. Yöntem oldukça zaman alıcıydı ve sonuçlar ya çok az ya da tek bir çalışma içeriyordu. Ancak bilim adamları seri halinde dik nano-kablolaların hepsini, süreçte nano-kabloları yok etmeden, özel tasarım bir nano-odaklı X-ray kullanarak ölçümlemeyi başardı.

Nano2

Tomas Stankevic  ve Profesör Robert Feidenhans

Copenhagen Üniversitesi, Niels Bohr Enstitüsü, “Nötron ve X-ray Saçılma” araştırma grubundan doktora öğrencisi Tomas Stankevic çalışmayı şöyle açıklıyor: “Biz 20 nano-kablo ölçtük ve resimlere baktığımızda oldukça şaşırdık çünkü her bir nano-kablonun detaylarını görebiliyorduk. Hem iç merkezlerin hem de dış katmanların yapısını görebiliyorduk. Eğer yapıda bir bozukluk, eğilme varsa fonksiyonları iyi olmuyordu. Böylece hangi nano-kablonun en iyisi olduğuna karar verebiliyor ve en etkili yapıya ulaşabiliyorduk.“

Nano-kablolar İsviçre’deki bir firma tarafından üretildi ve bu yeni bilgi nano-kabloların katman yapısını ilerletmeye yönelik önemli bir gelişime yol açabilir.

Profesör Robert Feidenhans böyle nano-kablolarda oldukça büyük bir potansiyel olduğunun altını çiziyor. Bu kablolar daha az güç kullanarak daha fazla doğal ışık sağlayabiliyorlar. Ayrıca akıllı telefonlarda, televizyonlarda ve ışığın birçok alanında kullanılabiliyorlar.

Araştırmacılar nano-kabloların çok hızlı ilerleyeceğini ve beş yıl içinde piyasada kullanılacağını da öngörüyorlar.

Haber kaynağı: http://www.ledinside.com/knowledge/2015/6/danish_researchers_nanowires_could_become_the_future_for_leds

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir