Close

28/03/2018

Gece az da olsa ışığa maruz kalmak depresyon sebebi


Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, ileri yaşta, geceleri az ışığa maruz kalmanın depresif belirtilerle güçlü bir ilişkisi olduğunu ortaya koydu.

Bulgular, tamamen karanlıkta uyumanın sadece uyku kalitesi için değil, aynı zamanda ruh sağlığı için de gerekli olabileceğini gösteriyor. Çalışmada Nara Tıp Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Toplum Sağlığı ve Epidemiyoloji bölümünde profesör Kenji Obayashi’nin imzası var.

Araştırmada, 863 yetişkin Japon ile 2 sene boyunca uyku deneyi yapıldı. 2 senenin ardından 73 kişinin depresif belirtiler gösterdiği ve bu belirtileri gösteren deneklerin geceleri 5 lux’ten fazla miktarda ışığa maruz kaldığı anlaşıldı.

Daha iyi anlaşılabilmesi için açıklayalım; 10 lux, bir muma yaklaşık 30 cm’den bakmak gibi.

Buna göre, gece uyunan ortamda çok az da olsa bile, bir ışık olması depresyona sebep olabilecek kadar etkili. Nasıl mı? Obayashi, bunun direkt bir etki olmadığını, fakat gece uykusunun iyi alınamamasının vücudun doğal ritmini bozduğunu ve bunun depresyona yol açabileceğini düşünüyor. Çünkü geceleri ışığa maruz kalmak vücudun iç saatini (biyolojik ritim) bozuyor ve melatonin salgılanmasına engel olabiliyor.

Çalışma yetişkinler için yapılmış olsa da Obayashi, gençlerin gözlerinin daha hassas olduğunu ve bu sebeple aynı çalışmanın genç nüfus üzerinde yapılması halinde sonuçların daha da kötümser olabileceğini söylüyor. Profesöre göre, 70 yaşındaki birinin ışığı algılama kapasitesi genç bir insanın beşte biri kadardır. Bu yüzden yaşınız kaç olursa olsun mümkün olduğu kadar karanlık bir ortamda uyumalısınız.

Haber kaynağı: http://time.com/5189387/dark-room-sleep-study/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir