Close

03/02/2020

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, sıcak renklere maruz kalmak aslında uyku için mavi ışıktan daha kötü olabilir

  • Yeni bir çalışma, mavi ışığın uyku düzeni için sıcak ışığa göre daha kötü olduğu fikrinin yanıltıcı olabileceğini öne sürüyor.
  • Manchester Üniversitesi’nden araştırmacılar, mavi ve sarı ışığın farelerin uyku düzeni üzerindeki etkilerini test etti ve mavi ışığın uyku düzeni için önceden düşünülenden daha az bozucu olduğu sonucuna vardı.
  • “Gece modu” son zamanlarda popülerlik kazanmış durumda -en son iPhone ve Pixel işletim sistemlerinin her ikisi de gece modu sunan birçok üçüncü taraf mobil uygulama ile birlikte, güçlendirilmiş gece modu seçenekleri içeriyor.

Bilgisayar ekranlarının gece geç saatlerde daha sıcak renklere geçmesini sağlayan “gece modu” özelliğinin uykuya yardımcı olmayı amaçladığı biliniyor, ancak Guardian’da ilk olarak yayımlanan habere göre, yeni bir çalışma, bu teknolojinin altında yatan bilimin çok daha karmaşık olabileceğini öne sürüyor.

Şimdiye kadar yaygın olan bilgiye göre, mavi ışık insan sirkadiyen ritmini sıcak renklerden daha fazla bozuyordu – ekranı geceleri otomatik olarak turuncu-sarı bir renk tonuna geçen, iPhone ve iPad de dahil kimi cihazlar için kısa süre önce sunulan çok sayıda özelliğin arkasındaki düşünce buydu. Geçmişte yapılan bazı çalışmalar, mavi ışığın uykuyu etkileyen bir hormon olan melatonini baskıladığını göstermişti.

Ancak Current Biology’de yayımlanan ve Dr. Tim Brown tarafından yönetilen yeni çalışma, akşamları mavi ışığa ve gün boyunca sıcak ışığa maruz kalmanın daha doğal olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, alacakaranlıkta doğal ışığın aslında daha mavi olması olabilir.

Brown, yaptığı açıklamada, “Mavi ışığın sirkadiyen saat üzerinde en güçlü etkiye sahip olduğu yönündeki yaygın görüşün yanlış yönlendirilmiş olduğunu gösteriyoruz; aslında alacakaranlık ile ilişkili mavi renkler, eşdeğer parlaklıktaki beyaz veya sarı ışıktan daha zayıf bir etkiye sahip,” diyor.

Araştırmacı ekip, farklı dalga boylarının uyku düzenini nasıl etkilediğini test etmek için fareler üzerinde özel olarak tasarlanmış aydınlatma kullandı. Araştırmacılara göre, mavi ışığın farelerin uyku düzeninde aynı parlaklıktaki sarı ışığa göre daha az bozucu etki yarattığı ortaya çıktı.

Ancak çalışma sadece fareler üzerinde gerçekleştirildi ve bulgular insanları kapsamayabilir. Araştırmacılar, insanlara ait uyku düzeninin farklı ışık dalga boylarından nasıl etkilendiğini anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.

Araştırmacıların bulguları, düşük parlaklığın uykuyu daha az bozduğuna dair yaygın inancı onaylar gibi görünüyor.

Brown, “Bulgularımız, akşamları loş, soğuk ve gün içinde parlak, sıcak  aydınlatma kullanılmasının daha yararlı olabileceğini gösteriyor,” diyor.

Haber kaynağı: https://www.businessinsider.com/night-mode-shift-warm-colors-worse-for-sleep-2019-12

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir