Close

31/07/2018

Lumen Ödülleri, 2018

50. yıldönümü kapsamında 11 proje ödüle değer görüldü.

14 Haziran’da Illuminating Engineering Society New York City Section (IESNYC) tarafından New York City Pier 60, Chelsea Piers’ta düzenlenen yıllık Lumen Galası’nda 2018 Lumen Ödülleri takdim edildi.

Bu yıl 50. yılı kutlanan etkinliğe aydınlatma sektöründen 900’ün üzerinde katılımcı yoğun ilgi gösterdi.

Ödüller üç kategoride takdim edildi: En üst düzey kalıcı mimari uygulama için verilen Lumen Award of Excellence, değerli kalıcı mimari uygulama için verilen Lumen Award of Merit ile sanat enstalasyonu, teknik ayrıntı, bir proje bölümü, geçici enstalasyon veya diğer çalışmalar için verilen Lumen Mansiyonu.

Tasarım profesyonellerinden oluşan jüri, 100’den fazla yarışmacı arasından 11 projeyi ödüle layık gördü; iki proje Mükemmellik Ödülü, dört proje Başarı Ödülü, beş proje ise Mansiyon aldı.

Ödüllü projelerin tam listesi şöyle:

AWARDS OF EXCELLENCE
Proje: London Mithraeum (Mithas Tapınağı), Londra
Aydınlatma tasarımcısı: Tillotson Design Associates
Aydınlatma tasarımı ekibi: Suzan Tillotson, Mitul Parekh ve Shan Jiang
Puslu aydınlatma tasarımı: Schreiber Studio
Sergi mimarı: Studio Joseph
Baş tasarımcı: Local Projects
Proje müellifi: Foster + Partners
Jüri yorumları: Serginin doğasını ve harabelerin “uhreviliğini” pekiştiren mistik bir çözüm. Aydınlatma, ışığın teknik özelliklerini dikkat çekici sonuçlara ulaşmak üzere zorlayan büyüleyici görsel efektlerle ve yaratıcı stratejilerle müzeye hayat kazandırıyor.

Proje: Bloomberg Avrupa Merkez Binası, Londra
Aydınlatma tasarımcısı: Tillotson Design Associates, New York
Aydınlatma tasarımı ekibi: Suzan Tillotson, Mitul Parekh, Erin Dreyfous, Sara McElroy ve Krista Kennedy
Mimari: Foster + Partners
Jüri yorumları: Beklenmedik ölçüde çarpıcı aydınlatma sistemi, işyerinin iç mekân güzelliğini güçlendiriyor. Aydınlatmanın muhteşem tavan sistemine entegrasyonu, bir ofis ortamı için rahat ve performansı yüksek, dokusal ve görsel olarak heyecan verici bir aydınlatma çözümü yaratıyor.

AWARDS OF MERIT
Proje: McKim, Mead & White Yemek Salonu Restorasyonu
Aydınlatma tasarımcısı: Kugler Ning Lighting
Aydınlatma tasarımı ekibi: Jerry Kugler, Burr Rutledge, Junrui Wang ve Jackson Ning
Jüri yorumları: Salonun güzelliğini ve detaylarını vurgularken etkili bir aydınlatma çözümü de sunan, zarif bir restorasyon projesi. Salonun mimari özelliklerinin, şimdi bu tarihi mekânın değerini anlamamızı sağlayan gizli armatürlerle vurgulandığını görmek çok hoş.

Proje: Longwood Bahçeleri Renovasyonu, Kennett Square
Aydınlatma tasarımcısı: L’Observatoire International
Aydınlatma tasarımı ekibi: Hervé Descottes, Jason Neches ve Natalia Priwin
Mimari: Beyer Blinder Belle
Peyzaj: West 8
Su öğesi tasarımı ve mühendisliği: Fluidity Design Consultants
Jüri yorumları: Dahice ve keyifli bir “yetenek gösterisi”. Zarif aydınlatma stratejileri, bu projenin gerektirdiği son derece teknik çabaları gizliyor. Teknik sihirbazlık işbaşındaymış.

Proje: 1 Hotel Brooklyn Bridge
Aydınlatma tasarımcısı: Lighting Workshop
Aydınlatma tasarımı ekibi: Doug Russell ve Jeeyoung Park
Mimari: Marvel Architects
İç mimari: INC Architecture & Design
Jüri yorumları: İncelikli aydınlatma uygulamaları, ferahlık ve dinginlik hissettiren, uyumlu ortamlar grubu yaratıyor. Tasarımın gücü; ham endüstriyel estetiği, yapı malzemelerinin dokusunu açığa çıkaran entegre ışık katmanlarıyla destekleyen, başarılı görünür aydınlatma armatürlerinden kaynaklanıyor.

Proje: Roy and Diana Vagelos Eğitim Merkezi
Aydınlatma tasarımcısı: Tillotson Design Associates
Aydınlatma tasarımı ekibi: Suzan Tillotson, Erin Dreyfous, Scott Baillie-Hinojosa ve Christopher Cheap
Mimari: Diller Scofidio + Renfro
Mimari uygulama: Gensler
Jüri yorumları: İnovatif aydınlatma çözümleri, pek çok aydınlatma ihtiyacını gideriyor ve aydınlatmanın değişen hacimleri karşıladığını görmek çok güzel. Aydınlatma tasarımı, hem iç mekânda fonksiyonel göründüğü hem de muazzam bir gece dış mekân görüntüsüne sahip olduğu için güçlü.

MANSİYONLAR
Public Art
Proje: Whiteout, New York
Sanatçı/Aydınlatma tasarımcısı: Paramedia, Erwin Redl
Elektrik: Fernekes Design
Uygulama: UAP
Jüri yorumları: Aydınlatmayı, kamu sanatının aracı olarak görmek her zaman heyecan verici. Bu büyüleyici enstalasyonu, bir yansıtıcı olarak karla birlikte görmek harika.

Sanat Enstalasyonu
Proje: Wave/Cave, Milano, İtalya
Aydınlatma tasarımcısı: PHT Lighting Design
Aydınlatma tasarımı ekibi: Peiheng Tsai ve Mariana Basilio Verdeja
Mimari: SHoP Architects
Yapı mühendisliği: Arup
Enstalasyon: Metalsigma Tunesi
Jüri yorumları: Aydınlatmanın, kamu sanatının aracı olarak kullanıldığını görmeye bayılıyorum. Tasarım, basit bir çözüm olarak görünse de nihai parlama efektinin oluşturulmasında önemli ölçüde düşünme ve test sürecinden geçildiği belli. Bir yansıtıcı olarak karı görmek büyüleyici.

Design Preservation
Proje: Seagram Binası’ndaki Grill
Aydınlatma tasarımcısı: L’Observatoire International
Aydınlatma tasarımı ekibi: Herve Descottes, Wei Jien ve Jenny Ivansson
İç mimari: Georgis & Mirgorodsky
Proje müellifi: Richard H. Lewis Architect
Jüri yorumları: Şehrin önemli sembollerinden olan binanın içindeki bu ünlü restoranın renovasyonu şüphesiz göz korkutan bir zorluktu ve aydınlatma tasarımı ile bu işin üstesinden gelinmiş. Richard Kelly tasarımının enerji verimliliğine sahip yeni teknolojiyle incelikli, neredeyse fark edilmez bir şekilde iyileştirilmesi çok güzel başarılmış.

Ceiling Feature
Proje: George S. and Dolores Dore Eccles Theater, Salt Lake City, Utah
Aydınlatma tasarımcısı: Cline Bettridge Bernstein Lighting Design
Aydınlatma tasarımı ekibi: Francesca Bettridge, Michael Hennes, Nira Wattanachote ve Glenn Fujimura
Mimari: Pelli Clark Pelli
Proje müellifi: HKS Architects
Jüri yorumları: Atlanta’daki ikonik Fox Tiyatrosu’nun tavanını andırıyor. Takımyıldızı tavan büyüleyici ve unutulmaz. Standart modül üzerinde dinamik ve özel bir yaratıcı çözüm oluşturulduğunu görmek muhteşem.

Humanitarian Action
Proje: Haiti, Port-Au-Prince, Martissant’da Solar Aydınlatma
Aydınlatma tasarımcısı: Nathalie Rozot, PhoScope
Uygulama: Concepteurs Luminere Sans Fontiereres
Jüri yorumları: Sektörümüzdeki üyelerin aydınlatma bilgilerini yeterince hizmet alamayan toplumlarla paylaşması ne kadar harika. “Kit-of-parts” (parça kiti) yaklaşımı, kişisel ve toplum düzeyinde sürdürülebilir aydınlatma ihtiyaçlarıyla ilgileniyor ve çok önemli bir insani sorunu çözmeye çalışıyor.

2018 Lümen Ödülleri jürisi şu isimler oluşuyordu: Francesca Bastianini, Başkan, Sighte Studio; Noele De Leon, Kıdemli Aydınlatma Tasarımcısı, WeWork; Guy Geier, Yönetici Ortak, FXCollaborative Architects; Andressa Lopes, Kıdemli Ortak, Cooley Monato Studio; Christopher Marta, Yönetici, L’Observatoire International; Olivia Martin, Yazı İşleri Müdürü, The Architect’s Newspaper (jüride olduğu sırada; şu anda Town & Country dergisi stil ve iç mekân yazarı); ve Robert Nadel, Başkan Yardımcısı, Energy and Lighting Systems.

Lümen Ödülleri Komitesi Eş Başkanları Clara Powell (Bölge Satış Yöneticisi – New York, Cooledge) ile Adrienne Shulman (Bölge Satış Yöneticisi, Erco Lighting) hazırlanan bildiride, “Tiyatroların Tony, filmlerin Oscar, televizyonların Emmy Ödülleri olduğu gibi, aydınlatma sektörünün de Lümen Ödülleri var,” diye belirtiyor. “IESNYC aydınlatma topluluğunu 50 yıldır ödüllendirerek kutluyor. Bizler de Lümen Ödülleri ve Galasının bu yılki Altın Yılı’nın (50. yıl)  eş başkanları olmaktan gurur duyuyoruz. Aydınlatma tasarımcılarımızı, şehrimizi ve dünyamızı daha iyi bir yer haline getirdikleri için onurlandırıyoruz.”

IESNYC ve US Lighting Consultants Başkanı Caleb McKenzie ise “50 yıl önce bölümümüze mensup belirli bir grup aydınlatma tasarımcısı, mevcut IES Ödülleri programının mühendisliği de kapsaması, dolayısıyla IESNYC’nin mükemmel tasarımın yanı sıra uygun performans kriterlerini de esas alması gerektiğine karar verdi,” açıklamasını yaptı. “50 yıllık süreç içinde Lümen Ödülleri, New York City merkezli olmaktan çıkıp uluslararası bir etkinlik ve oldukça prestijli uluslararası bir ödül haline geldi. IESNYC’nin bu başarısı çok gurur verici.”
Bu başarıyı daha da ileri taşıyarak “IESNYC, Lümen Ödülleri’nin 50. yıldönümünü 2018 boyunca, gelecekteki Lümen Ödüllü projelerin tasarımını hangi yeni teknolojilerin şekillendireceğine göz atan bir sergi ve programlarla kutlamaya devam edecek.”

Haber kaynağı: http://www.archlighting.com/industry/2018-lumen-awards_o

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir