Close

20/07/2018

Sihirli küp

Sanatçı ve tasarımcı Javier Lloret bir bina cephesini sabır oyununa dönüştürdü.

1974 yılında Macar Fizik ve Tasarım Profesörü Ernö Rubik tarafından geliştirilen sihirli küp, 80’li yıllarda neredeyse tüm dünyada insanları çıldırmanın eşiğine getirdi.

Tek kişinin oynayacağı bir oyun ve küçük boyutlu olarak tasarlandığı için “maalesef” ne sinirlerinizi kaybetmenizin ne de sonuca vardığınızda başarınızın başkaları tarafından takdir edildiğinin tadını çıkartıyorsunuz. Bu durum halen geçerli.

Avusturya Linz Sanat Üniversitesi’nden “Interface Cultures” alanında Yüksek Lisans ve de Hollanda’nın Rotterdam kentinde Piet Zwart Institut’dan “Lens-Based Media” alanında bir Yüksek Lisans derecesi sahibi olan Javier Lloret, sihirli küpte yaşanan sabır deneyimini Aralık 2013 yılında kamusal alana taşıdı. Avusturya’nın Linz kentinde yer alan Ars Electronica merkezinin medya cephesine dev ve ışıklı bir sihirli küp uygulaması yaptı. Kentin merkezinde dolaşanlar oyun oynamaya davet edildi.

Bunun için oyuncu özel bir dokunma -arayüz- küpü geliştirdi. Elektronik bileşenlerle küpü döndürme ve çevirme işlemi, Bluetooth teknolojisi ile bir bilgisayara gönderiliyor. Bilgisayar ise puzzle cephesinin tasarım yazılımını çalıştırıyor. Yazılım sayesinde, arayüz olarak tasarlanan küple etkileşim olduğunda devasa cephenin ışık ve renkleri değişiyor.

Puzzle cephesi Javier Lloret’in Avusturya’nın Linz kentinde, Sanatsal ve Sanayi Tasarımı Üniversitesi’nde yaptığı “Interface Cultures” adlı yüksek lisans çalışmasının bir parçasıydı.

Teknik veriler:
Donanım: bir Arduino Pro Mini, bir IMU (Inertial Measurement Unit), altı döner encoder, bir LIPO bataryası ve bir Bluetooth modeminden oluştu. Yazılım Open Frameworks ortamında hazırlandı.
www.puzzlefacade.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir