Close

17/01/2020

Ofis aydınlatması çalışan verimliliği ve moralini nasıl etkiler?

LAPD Lighting Design’dan Simon Thorp, iş yerimizdeki aydınlatmanın, çalışanları sandığımızdan çok daha fazla etkilediğini söylüyor.

Düşük düzeyde gün ışığı ve tekdüze yapay ışığa uzun süre maruz kalmak depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve hatta osteoporoz ile ilişkilendiriliyor.

Bu durumda, doğal ve yapay ışığın çalışanların moral ve verimliliğinde önemli faktörler olduğu akla yatkın. Işığa yanlış düzeyde maruz kalmak, devamsızlıkların artmasına neden olabilir, bu nedenle bir şirketin ekibinden en iyi şekilde yararlanabilmesini sağlamak için, çalışanların konforunu göz önünde bulundurarak ofis aydınlatması tasarlamak hayati önem taşıyor.

Zamanımızı, sürekli değişen gün ışığı seviyelerinin yaklaşık yüz bin lükse kadar ulaşabildiği açık havada geçirerek evrimleştik.

Elektrikli aydınlatmanın ortaya çıkması,  gün ışığının sabit 300-500 lüks ışık seviyesi ile yer değiştirdiği kapalı ortamlarda çok daha fazla zaman harcamaya doğru bir değişim yarattı. Bu tip ortamlardaki ışık, güneşin oluşturduğu keskin gölgelerden daha çok, bulutlu bir gün ile kıyaslanabilir. Bu nedenle, uyanık oldukları saatlerin rahatça % 40’ını ofiste geçiren çalışanlar üzerindeki fiziksel ve zihinsel etkisi açıktır.

Gün ışığı nitelik olarak yapay aydınlatmaya göre daha faydalıdır: Renk sıcaklığı gün boyunca değişir; sabah daha sıcak ışık, günün ortasında daha soğuk ışık ve gün batımına doğru tekrar sıcak ışık. Bu değişiklikler sirkadiyen ritmimizin işlevini kolaylaştırır.

Ayrıca gün ışığı, uyanık kalmamıza yardımcı olan, görünür olmayan ışık dalga boylarını içeren tam spektral bir dağılıma sahiptir. Buna karşılık, yapay aydınlatma formlarının çoğu, spektrumun büyük bölümü bakımından yetersizdir. Bu yüzden ofis çalışanları mümkün olduğunca pencereli ortamlarda bulunmalıdır, ancak özellikle bilgisayar ekranlarında parlamayı ortadan kaldırmak için gün ışığının kontrol edilmesi ve rahat bir ortam sağlamak için solar kazanımın sınırlandırılması gerekir.

Hava karardıktan sonra tek ışık kaynağı olan yapay aydınlatmanın gün boyunca doğal ışıkla birlikte iş görmesi gerekir, bu nedenle yapay ışığın dağılımı çok önemlidir. İdeal düzenleme; tavan ve duvarlarda dolaylı aydınlatma, gereken yerlerde yüksek ışık seviyeleri sağlamak için lokal çalışma aydınlatması ve yukarı aydınlatma, odak noktaları ve diğer özellikleri içeren daha düşük seviye aydınlatmadır.

LED ışık kaynaklarının renk sıcaklığı ve spektral dağılımları ofis çalışanlarının ruh halini ve uyanıklığını etkiler.

Günümüzde mevcut olan çok çeşitli LED aydınlatma sayesinde, hem gün ışığı eşdeğeri spektrumlara ve bununla daha sıcak 3000K ışık kaynağı arasında bulunan çeşitli dağılımlara ulaşılabiliyor. Ayrıca gün ışığının değişen renk sıcaklığını taklit etmek için gün boyunca renk sıcaklığını değiştirmek de mümkün.

WELL Yapı Standardına (https://standard.wellcertified.com/light) uygun olarak tasarlanan iyi aydınlatma, iyi düşünülmüş ofis iç mimarisi ile birleştiğinde ruh halini iyileştirmeye, hastalık ve devamsızlığı azaltmaya ve iş yerinde sağlıklı bir ortam yaratmaya yardımcı olabiliyor.

Haber kaynağı: https://luxreview.com/article/2019/08/how-office-lighting-affects-productivity-and-staff-morale

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir