Miguel Chevalier’den “Digital Supernova”
Digital Supernova 2019, Rodez Katedrali’nin mihrap yeri tonozlarına, merkez nefine (80 m), haç şeklindeki iki yan kolu ve geçişine (30 m) yansıtılan jeneratif bir sanal gerçeklik enstalasyonu.
Büyük yıldız patlamaları ve süpernova kalıntılarının muhteşem resimleriyle birleşen 30 farklı renkte ışık ağı, birbiri ardına her 2 dakikada bir yeni bir şekle bürünüyor.
Sanat ve bilim arasındaki bu kapsayıcı anıtsal eser için, Miguel Chevalier, AIM Laboratuvarı’nda (CEA / Saclay) araştırmasını geliştiren, süpernova, nebula ve pulsar kalıntıları uzmanı astrofizikçi Fabio Acero ile birlikte çalıştı. Bu işbirliği sayesinde, Miguel Chevalier, Fabio Acero’nun kendisine sunduğu bir dizi yayımlanmamış belge ile kablolu sanal dünyalarını birleştirebildi.
Bu geniş ağlar önce şekillenip daha sonra şekillerini kaybederek sürekli yenilenen, çeşitlenen evrenler yaratıyor. Bu devasa sanal ışık perdesi, farklı ve karmaşık şekiller oluşturmak için bükülüyor, hareket ediyor ve yeniden boyut kazanıyor. Unsurlar, birbirleri tarafından çekilip itilerek, nefes alıp vermeye benzeyen bir genişleme ve kasılma ritmi yaratıyor.
Digital Supernova 2019, katedralin mimarisi ile rezonansa giriyor ve gözlerimizin önünde hayat bulan sütunlar ve kemerlerin hacimlerinin altını çiziyor. Taşa dair gotik yüksek teknolojiyle mevcut yüksek teknolojiler arasında bir köprü kuruluyor. Yukarıya asılı duran bu evrenler, anıtın yüceliği ve hafifliği hakkındaki izleniminizi daha da belirginleştiriyor.
Ziyaretçiler katedralde dolaşmaya, sandalyelere oturmaya ve gökyüzüne bakmaya özendiriliyor. Piksellerden oluşan bu dijital takımyıldızları ziyaretçileri ışıkla yoğrulmuş bir atmosfere daldırıp sonsuzluğa açıyor.
Digital Supernova enstalasyonuna Jacopo Baboni Schilingi müziği eşlik ediyor. Bu jeneratif müzikal eser için, besteci, sonsuz müzikal varyasyonlar oluşturmak amacıyla morfojenez algoritmalarıyla işlenen farklı dönemlerden ayin ilahilerinin parçalarını kaydetti. Bu müzikal eser, düşlere ve tefekküre uygun bir atmosfer yaratmaya katkıda bulunuyor.
Digital Supernova eserine, beş akşam boyunca, iki orgcu Frédéric Deschamps ve Adam Bernadac tarafından katedral orguyla gerçekleştirilen müzikal doğaçlamalar eşlik ediyor. Bu iki virtüözün müzikal doğaçlamaları, eserin dünyasına daha fazla girmenize yardımcı oluyor. Görüntü ve müzik, gerçek bir sinestezide ortaklaşan duygusal nitelikli bir füzyonda birbirine karşılık veriyor.
Işık, renk ve hareket, maddenin poetiğini yaratıp yeni bir sanallık estetiğinin üzerinde duruyor. Digital Supernova enstalasyonu, bu bütünlük mekânına ışıl ışıl bir enerji yayıyor. Ziyaretçileri evrenin gizemlerine doğru sürüklüyor.
Haber kaynağı: https://illumni.co/lighting-design/digital-supernova-by-miguel-chevalier/