Close

16/03/2017

Kuraklığın ortasında bir “Okyanus Dalgası”

Çin asıllı sanatçı Jiayu Liu’nun yeni enstalasyonu Ocean Wave (Okyanus Dalgası), dalgaların kıyıya vurduğu devasa bir veri görselleştirmesi. Çalışmada birkaç zarif matematiksel formül, önce kıyıyı yıkayan sonra okyanusa geri çekilen dalgaların kırılma hareketini açıklamaya çalışıyor. Bu yıl Londra’da Kinetik Sanat Fuarı’nda sergilenen Ocean Wave isimli bu enstalasyonda Çinli yeni medya sanatçısı Jiayu Liu, gerçek zamanlı, ışık-temelli, dalgaların kıyıya vuruşunu taklit eden bir enstalasyonla bu doğal süreci görselleştirdi.

Liu’nun enstalasyonu basılı devre kartları içeren motorlu, parlayan mavi karelerle donatılmış çok sayıda parçaya sahip. Liu’nun ışık blokları; üç-beş saniyelik zaman aralıklarında kameranın sensörlerinden elde edilmiş, daha sonra yazılıma yüklenmiş bilgiyi kullandı. Bu bloklar, Çin’de yakalanan dalgaların değişen uçlarına göre ortaya çıkan izler boyunca hareket etti. Veri görselleştirmesini tamamlama ise; sahada kaydedilen gerçek zamanlı dalga sesleriyle oldu.

Liu, Creators’a yaptığı açıklamada bu fikrin çok basit olduğunu söyledi ve ekledi; dalgalardan “infografik” yakalamak için kameraları kullanmak istemişti. Ona göre bu çalışma şu andaki gerçek ilgisi üzerineydi. Bu da sadece doğal dünyayı kendi sanat çalışmalarında içsel bir bakışla temsil etmek değil; tüm bunları çeşitli teknoloji türleriyle zenginleştirmekten geçiyordu.

Ocean Wave’i yaratmak için Liu; açık CV kütüphanesi ve özel bir algoritma kullandı. Böylelikle gerçek zamanlı olarak dalga uçlarından veri çıkarabilecekti. Elektromanyetik kontrol sistemi (C# ile yazılan) Websocket sayesinde dalga algılayıcı yazılımla iletişim kurabildi. Bu arada 50 tane sürgülü motor-ki %100 karbon fiber tüplerle çalışmak üzere özel olarak yapılmışlardı- CAN yazılımla kontrol edildi.

Liu’nun açıklamalarına göre; dalga tarafından ortaya çıkarılan köpüklerin şekillerini daha doğru bir şekilde görselleştirmek için dalgaların gerçek zamanlı değişimine bağlı olarak aydınlatma sürekli olarak ayarlandı. Liu açıklamalarına şöyle devam etti: “ Aydınlatma sistemi hareket eden kaydırıcıya yerleştirildi ve kablolara bağlanamadı. Bu yüzden tüm alanı kaplayabilmemiz için iki anten aracılığıyla kablosuz iletişim kullandık.”

Liu’nun açıkladığı gibi sistem, ışık bloklarındaki mavinin birçok seviyesini içeriyor. Bunlar kırılan dalgalarla da koordinasyon içindeler. Liu, birçok bağlam kullanımıyla birleştirmenin güçlü bir “çok boyutlu düşünme temeliyle yaratmak” anlamına geldiğini söylüyor.

Liu: “Bu çalışma, insan ve doğa arasındaki katmanları, çoklu ilişkileri ve karmaşayı araştırıyor. Tüm bunlara ek olarak ayrıca insanların doğayı araştırırken edindikleri nosyonlara ve kompleks bakış açılarını da inceliyor. Web kamerasının kapasitesi yüzünden (karanlıkta görselleri yakalayamayacağı için) ve Çin ile İngiltere arasında saat farkı olduğundan; kamera gün içinde Çin’de gerçek zamanlı imgeler yakalamaya ve göndermeye devam etti. Veri, serginin açıldığı her yeni günde gösterilmek üzere, sekiz saat boyunca hard drive’da (sabit sürücü) saklandı.” diye konuşuyor.

Liu’ya göre izleyicilerden bazıları; Ocean Wave’i sanki galeriden çıkan gerçek zamanlı dalga etkisi yarattığını söylüyor. Başka bir izleyici Liu’nun projesini kumsal ve dalgaların gerçek görüntüsü olarak öneriyor.

Liu, stüdyo testleri sırasında enstalasyonu video projeksiyonu ile eşleştirmesine rağmen, sergi sırasında tamamen bunun aksi yönünde bir karar da verdi. Bunun yerine bazı şeyleri seyircilerin hayal gücüne bırakmayı tercih etti.

Aslında beklenildiği üzere Liu şu anda çoktan yeni projesi için çalışmalara başladı. Yalnız bu konu hakkında verdiği tek ipucu; kayalıklardan çiçeklerin açması gibi bir görüntüyü yaratmaya çalışıyor olması…

Haber: DJ Pangburn

Haber kaynağı: https://creators.vice.com/en_us/article/light-installation-replicates-waves-breaking

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir