X

Işıktan alınan ilham

Mimari aydınlatma tasarımı firması LDC (Lighting Design Collective S.L) Finlandiya Helsinki’de kalıcı ve kentsel bir ışık sanat eseri gerçekleştirmek için planladığı projeyle ödüle layık görüldü. Bu proje, Helsinki World Design Capital 2012‘ın resmi projesi olarak belirleniyor.

Bu proje -sanat eseri de diyebiliriz-, kullanılmayan dev bir yağ silosunun ışık yardımıyla nasıl bir medeniyet alanına dönüştüğünün göstergesi. 35 m çapında, 16 metre boyundaki silonun içerisi koyu kırmızı olarak tasarlanıyor ve ışık oyunlarını gerçekleştirebilmek için bir çok delik açılıyor. Silonun gündüz görünümü ve etrafa saçtığı ışık dalgaları, güneşin deniz üzerindeki hareketlerinden ilham alınarak yapılıyor. Siloya açılan deliklerden gündüz dışarı sızan ışığın, ‘gün ışığının denize yansıması’ olarak gözükmesi planlanıyor.

Silonun gece görünümü, bir kuş sürüsünün uçuşundan ilham alınarak tasarlanıyor. Gece olduğunda siloya yerleştirilmiş 1280 beyaz LED, silonun üzerinde titreyip sallanarak, bu görüntünün oluşmasını sağlıyor.

LDC yöneticisi Tapio Rosenius bu projeye bağlı olarak; ‘Işığın karmaşık hareketleri ve denizin kenarındaki muhteşem konumu, bu projeyi hem ziyaretçiler hem de Helsinki’de yaşayanlar için mükemmel bir deneyime dönüştürecek.’ diyor.

Kategoriler Haberler Tasarım
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.