X

Ingo Maurer 87 yaşında hayata gözlerini yumdu

Ingo Maurer, 21 Ekim’de ailesi yanındayken 87 yaşında Münih’te öldü.

Maurer’in armatürleri ve aydınlatma objeleri tasarımda öncü olarak kabul edilir. En ünlü tasarımları arasında ilk eseri Bulb (1966), alçak gerilim halojen sistemi YaYaHo (1984), kanatlı lamba Lucellino (1992), sarkıt lamba Zettel’z (1997), One From The Heart (1989) ve Porca Miseria! (1994) bulunuyor.

Tasarımları, New York’taki Modern Sanatlar Müzesi de dahil olmak üzere, dünyanın en önemli müzelerinin koleksiyonlarında görülebilir. Şu an Münih’teki Pinakothek der Moderne’de Kasım ayından itibaren çalışmaları hakkında yeni bakış açıları sağlayacak bir sergi var.

Maurer, Almanya Federal Cumhuriyeti Tasarım Ödülü ve hayatı boyunca olan çalışmaları için Compasso d’Oro da dahil olmak üzere sayısız prestijli ödül aldı.

En son aydınlatma yeniliklerinin geliştirilmesi ve kullanımında öncü kabul edilen Maurer, “şiir ve teknolojinin ideal simbiyozu” olarak nitelendirdiği lambanın büyük bir hayranıydı. 1980’lerde düşük voltajlı halojen sistemleri kullandı ve 2001’de ilk LED masa lambasını üretti.

1932 yılında Konstanz Gölü’ndeki Reichenau Adası’nda doğan Maurer, 1960 yılında dizgici çıraklığı ve  reklam grafikerliği eğitimini tamamladıktan sonra ABD’ye gitti. 1963 yılına kadar serbest grafik sanatçısı olarak çalıştı. Münih’e döndükten sonra Japonya, Brezilya ve diğer ülkelerde, özellikle de ABD’de uzun süre seyahat etti ve sonunda 40 yıldan fazla bir süre New York’ta yaşadı.

Uzun süredir birlikte olduğu meslektaşları ile birlikte Münih-Schwabing’deki Designerei’de fayda ve sanat objesi arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran ikonik lambalar geliştirdi. Maurer’in tasarımlarını ironik bir göz kırpmanın işaret ettiği, şiir ve teknolojinin özel bir birlikteliği karakterize eder. Gelişim süreçleri oyuncul, sıra dışı ve her zaman olağanüstü bir çözüm arayışıyla doludur.

Yaratım sürecini anlatırken şöyle demişti: “İlk olarak, bir objenin fikri kafamda doğuyor – bir rüya gibi. Ancak bir sonraki adımda ekibimle birlikte bunu gerçekleştirmenin yollarını araştırıyorum. Bazen teknik gelişmelerin hayal gücümüzü mümkün kılması onlarca yıl alıyor.” Bu vizyonu gerçekleştirmek için Maurer, 1966’da kendi ürünlerini üretmeye karar verdi ve günümüze kadar tüm Ingo Maurer armatürleri Münih’te üretildi.

Maurer, hem özel sektörde hem de kamu sektöründeki tasarım işleri ile uluslararası standartları belirledi. Münih’teki Westfriedhof (1998) ve Müncher Freiheit (2009) metro istasyonlarının yanı sıra Messe Frankfurt için Flying to Peace (Barışa Uçan) sarkacı (2018), uzun eser listesinde öne çıkanlardan sadece birkaçıdır. 2018 yılında en karmaşık, çok yönlü projelerinden birini tamamladı: Gürcistan’daki Tsinandali Şarapçılık’ın genel konsepti. 19 Ekim’den bu yana, Münih’teki Residenztheater, ışık sanatçısının en son ikonik eseri olan Silver Cloud’ın yarattığı yeni aydınlatma sayesinde parlıyor.

Şirket web sitesinde şöyle bir ifade bulunuyor: “Kurucumuz ve akıl hocamız için yastayız. Şirket, onun ailesiydi ve bunu bize her zaman hissettirdi. Onu hiç unutmayacağız ve çalışmalarını aynı ruhla devam ettireceğiz.”

www.ingo-maurer.com

Haber kaynağı: https://www.arc-magazine.com/ingo-maurer-passes-away-aged-87/

Kategoriler Haberler Güncel
Etiketler Ingo Maurer
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.