Close

26/10/2017

Gün ortası parlak ışık terapisi bipolar hastalarına umut oldu

Geçtiğimiz günlerde Northwestern Medicine tarafından yapılan bir araştırmada, gün ortası ışık terapisi uygulanan Bipolar Bozukluğu olan kişilerde, depresyon semptomlarının azaldığı ve gündelik hayat rutinine katılımlarının arttığı gözlendi.

Bu konuyla ilgili önceki çalışmalar, sabahları uygulanan ışık terapilerinin Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu (Seasonal Affective Disorder, SAD) hastalarında depresyon belirtilerini azalttığına işaret ediyordu. Ancak Bipolar Bozukluğu olan hastalar, bu tarz depresyon tedavilerinin ertesinde manik ya da karışık duygu durumları gibi yan etkileri yaşayabiliyorlardı. Bu yeni çalışmada, Bipolar Bozukluğu olan hastalar için rahatlama sağlamak ve bu yan etkileri önlemek için yeni bir gün ortası parlak ışık terapisi uygulanıyor.

6 hafta boyunca, öğle 12:00 ile öğleden sonra 14:30 arasında parlak beyaz ışık terapisi uygulanan hastalarda loş plasebo ışığı uygulananlara kıyasla, yüksek remisyon oranları (depresyonda azalma, normal yaşama dönme) gözlendi. Gün ortası ışık terapisi gören hastaların % 68’inden fazlası, plasebo ışığına maruz kalanların % 22,2’sine kıyasla çok daha normal bir ruh hali seviyesine ulaştı.

Parlak ışık terapisi gören grupta ortalama depresyon skoru 9.2 iken plasebo grubu için bu 14.9 oldu. Tedavi gören hastalar işlerine geri dönebildiler veya evlerinin etrafında daha önce bitiremedikleri işlerini tamamlayabildiler.

Northwestern Üniversitesi Phinberg Tıp Fakültesi, Psikiyatri ve Davranış Bilimleri öğretim üyelerinden Dr. Leader Dorothy Sit’e göre, bipolar depresyon için etkili tedaviler oldukça sınırlı. Bu ışık terapisi yöntemi, yeni bir tedavi seçeneği sunarken, bunu 4 – 6 haftalık bir sürede ve tedavinin işe yararlığını sağlam bir biçimde ölçerek yapıyor. Hastalar ayrıca terapide minimal yan etkiler yaşıyor. Hiç kimsenin manik ya da hipomanik olmadığı tedavide, öfori, sinirlilik, ajitasyon, hızlı konuşma, yarış düşüncesi, odak eksikliği ve risk alma eğiliminde artış gibi yan etkiler de gözlenmiyor.

Çalışma, en az orta düzeyde depresyon ve bipolar bozukluğu olan 46 katılımcıyla gerçekleştirildi. Hastalar rastgele olarak 7000lx parlak beyaz ışık veya 50lx plasebo ışığa maruz bırakıldı.

Hastalardan ışık kutusunu yüzlerine bir karış kadar yaklaştırarak, 15 dakikalık seanslarla tekrarlamaları istendi. Her hafta, günlük 60 dakikalık bir doza erişene veya ruh hallerinde belirgin bir değişiklik olana kadar bunu 15 dakikalık artışlarla deneyimlediler.

Sit, “Daha düşük bir dozla başlayarak ve yavaş yavaş bu dozu artırarak tolere edilebilirliği ayarlayabildik ve tedaviyi çoğu hastaya uygun hale getirdik” dedi. Gebelik depresyonu ve mevsimsel olmayan depresyonlar için ışık terapisini test eden diğer çalışmalarla benzer şekilde parlak ışık terapisinin de dört haftada fark edilebilir sonuçları gözlemlendi.

Işık terapisinde, daha önceki konvansiyonel araştırmaların sabah ışığının sirkadiyen ritimleri sıfırlayarak Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu (Seasonal Affective Disorder, SAD) tedavisine yardımcı olabileceği sonucundan hareketle sabah ışığı kullanıldı.

Bununla birlikte, bipolar bozuklukta nasıl cevap vereceği belirsizliğini koruyor. Sit ve meslektaşları, gün ortası parlak ışığın depresyon ve bipolar bozukluğu olan hastaların sirkadiyen ritimleri üzerindeki olası etkilerini anlayabilmek için yeni çalışmalar planlıyor.

Haber Kaynağı: http://www.illumni.co/bright-light-therapy-at-midday-helped-patients-with-bipolar-disorder/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir