X

En küçük ampul üretildi

ABD’de California Üniversitesi’nden Chris Regan ve ekibi dünyanın en küçük ampulünü üretmeyi başardı. 1.4 mikrometre uzunluğunda ve 13 nanometre boyundaki bir nanotüpten oluşan ampul kapalıyken görülemezken ancak yandığında farkediliyor.

Dünyanın bu en küçük ampulü iki ucuna da altın ve paladyum elektrot yerleştirilmiş bir karbon nanotübün içinden geçen elektriğin nanotübü ısıtmasıyla parıldıyor. Bu sırada etrefa saçılan milyonlarca fotondan birkaç bin tanesinin göze ulaşmasıyla ampul görülebiliyor.

Ampulün hem kuantum mekanik sistemleri gibi davranabilecek kadar küçük olması hem de klasik fizik kurallarına tabi olacak kadar büyük olması bu iki farklı dalın ortak inceleme alanına girmesi bakımından araştırmacılar tarafından ayrıca ilgi çekiyor.

Kategoriler Güncel Haberler
Etiketler ampChris Regan
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.