Close

28/02/2019

Çalışanlar işyerindeki aydınlatmanın verimliliklerini etkilediğini söylüyor

Yapılan bir ankete göre, ofis çalışanlarının yüzde 77 gibi ezici bir çoğunluğu işyerinde aydınlatmanın verimliliklerini etkilediğine inanıyor.

Anket, işyerindeki aydınlatmanın, biyolojik olmasa da psikolojik bir etkisi olduğunu ortaya koydu.

Ofis çalışanlarının yüzde 77’si işyerinde aydınlatmanın verimliliklerini etkilediğine inanıyor, yüzde 33’ü doğal ışığa erişimin önemli olduğunu ve yüzde 32’si ise verimliliğe yardımcı olacak yapay ışık altında çalışmaktan mutlu olacaklarını belirtiyor.

1000 yetişkin üzerinde yapılan anketi, İngiliz online perakendecisi LED Hut yaptırdı; bu nedenle bu tip bulguların, ticari aydınlatma armatürlerinin satışını arttırmanın bir yöntemi olduğunu düşünebilirsiniz.

Bu bir yana, katılımcıların büyük çoğunluğunun, ofis aydınlatma şartlarının kendi iş verimlilikleriyle bağlantılı olduğunu düşünmeye eğilimli olmaları kayda değer.

Anket sonuçları, aydınlatmanın doğrudan biyolojik etkileri ne olursa olsun, insanların aydınlatmaya en azından psikolojik olarak tepki gösterdiklerini iddia ediyor.

Sonuçlar, gittikçe daha fazla artan insan odaklı aydınlatmanın yararına görünüyor. Buna göre, farklı parlaklık seviyelerine ayarlanan ve farklı spektral içeriğe sahip lambalar; çalışma, eğitim, ilgiyi odaklama, rahatlama, uyanma ve bunun gibi farklı işler ve durumlar için optimal olabiliyor.

İnsan odaklı aydınlatma tasarımlarında, ayarlar, insanların 24 saatlik sirkadiyen ritimlerine göre gün içinde farklılaşabiliyor.

Üretkenlik ile doğrudan bir bağlantı henüz mutlak olarak kanıtlanmamışken, anekdotsal kanıt ve sağduyu, aydınlatma koşullarından memnun olan iş gücünün üretken olmaya daha eğilimli olacağını güçlü bir biçimde düşündürüyor.

LED Hut’un e-ticaret ve pazarlama direktörü Paul Garner, “Gerek ev gerekse işyerine uyarlanabilen ve uygun ölçüde doğal ve yapay ışığı bir araya getirmeye yardımcı olan akıllı aydınlatma çözümleri mevcut,” diyor.

İnsan odaklı aydınlatma bilimi halen gelişme aşamasında. Temel ilkelerinden bazılarına göre, uykuyla ilgili bir hormon olan melatonini baskıladığından dolayı mavi spektral içerik gece uykusunu bozabiliyor ve mavi renk bakımından zenginleştirilmiş ışık, retinanın görsel olmayan fotoreseptörlerindeki melanopsin adı verilen bir pigmenti uyararak beynin ana saatini besliyor ve böylece uyanıklığı teşvik etmiş oluyor.

İnsan odaklı aydınlatma işyerlerinde tutunmaya başlıyor ancak sağlık hizmeti verilen ortamlarda çok daha fazla yol almış durumda. Örneğin, özel olarak tasarlanmış LED aydınlatma, bir psikiyatri kliniğinde ilaç gerekliliğini azaltmış; ayrıca Danimarka, Almanya ve İngiltere’de kurulu tesislerde demanslı hasta bakımının iyileştirilmesiyle ilintilendirilmiş durumda.

Ayrıca LED Hut anketinin bulgularına göre, katılımcıların yüzde 31’i evde uyumadan önce rahat ve sakin bir aydınlatma atmosferi yaratmanın önemli olduğuna inanıyor ve yüzde 38’i ise sabahları yatak odası aydınlatmasının kendilerine enerji verebileceğini düşünüyor.

Haber kaynağı: https://luxreview.com/article/2019/02/employees-say-lighting-affects-their-productivity

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir