X

ABD’nin San Antonio şehrinde bir toplum projesi: Geçici enstalasyon “Paper Cloud” (Kâğıttan bulutlar)

Bulut oluşumları

Aslında çoğunlukla gökyüzünün bulutsuz olmasını isteriz. Görüntümüzü engelleyecek yağmur veya fırtına bulutlarının olmamasını tercih ederiz. Genellikle masmavi ve parlak bir güneşli gökyüzünü yeğleriz. Öte yandan, bulutlar büyüleyici olabilir. Bunun en güzel örnekleri ilgi çekici şekiller aldıklarında, aşırı ışıklı günlerde gölgeler oluşturduklarında veya bulutların arasından geçen güneş ışınları etkileyici, renkli gökyüzü görüntüleri oluşturduklarında ortaya çıkar.

İşte böylesine etkileyici ve başka türde bir gökyüzü görüntüsü, 140’dan fazla yapay, el yapımı bulutlarla meydana gelen “Paper Cloud” enstalasyonu ile oluşturuldu. Gökyüzü altındaki gerçek kardeşleri gibi süzülmediler, bir binanın içinde, ABD’nin San Antonio kentindeki “Light Building” olarak adlandırılan AIA San Antonio Beaux Arts Ball etkinliği kapsamında yer aldılar. Rüzgâr onların yerini değiştirene kadar “gökyüzünü” güzelleştirdiler. Sürekli olarak sıcak bir ışık ile aydınlatıldılar. Her bir bulutun iç kısmını 1252 adet elektrik bağlantısı üzerinden aydınlatabilmek için yüzlerce metre LED bandı kullanıldı. Beyaz kağıtlar kırıştırıldı, zımbalandı ve kablo bağlantıları ile tavandaki bir konstrüksiyondan aşağı doğru sarkıtılarak asıldı veya zemine yakın kısa boylu stantlara monte edildi. Bu ışık enstalasyonu 70’in üzerinde katılımcı ile ki bunların çoğu yerel mimar veya tasarımcılardı, sekiz atölye çalışması kapsamında dev bir toplum faaliyeti olarak gerçekleştirildi.

Çalışmaların sonunda küçük kâğıt bulutlar bir arada asılı olan dev bir bulut yığınına dönüştü. Merkezlerindeki ışık güneş ışınlarını temsil ediyor ve bulutların arasından yansıyordu. Yoğun karmaşa içinde ışık ile kâh gölge kâh sıcak ışıkla aydınlatılmış alanlar ortaya çıktı.

Her ne kadar taklit edilmiş olsa da “Paper Cloud” ışıldayan bir sema görüntüsü idi; dışarıdan içeri taşınmış ve tuhaf bir şekilde büyüleyici.

Projeye katılanlar:
Koordinasyon ve Uygulama: Bridge Projects – Stuart Allen ve Cade Bradshaw, yerel mimar, tasarımcı ve işletmelerin desteği ile; www.stuartallen.info; www.cadebradshaw.com

Kategoriler Haberler Güncel
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.