60 dakikanızı alabilir miyiz?
Hatırlarsınız bir dönem ‘sürekli aydınlık için bir dakika karanlık’ kampanyası vardı. Gece 21.00 oldu mu ‘tüm Türkiye’ bir dakikalığına ışıklarımızı söndürüyorduk. Karanlıkta kalan, örtbas edilen gerçekleri aydınlığa çıkarmaktı buradaki amaç. Şimdi anlatacaklarımızın bu konuyla hiçbir bağlantısı yok. Ama ikisi de aydınlık bir geleceği hedefliyor. Biri soyut biri somut!
Küresel ısınmanın yol açtığı enerji kaynaklarındaki azalmanın, geleceğimiz için ne kadar büyük bir tehlike oluşturduğunun farkında mıyız? Peki bunun için bir şeyler yapıyor muyuz? İklim değişikleri, yağmurların kimi yerde sel kimi yerde kuraklık olarak baş göstermesi, temiz su kaynaklarının azalmaya başlaması, domino taşı gibi birbirini devirerek santralleri ve dolayısıyla tüm dünyanın enerji kaynaklarını etkiliyor. İnsanoğlunun da har vurup harman savurmasını hesaba katarsak çok değil 10-20 yıl içinde susuz, ışıksız, ağaçsız bir gezegen bizi bekliyor.
WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ilki 2007 yılında Avustralya’da başlayan ve 2008’de globalleşen Earth Hour (Dünya Saati) kampanyasını, bu yıl küresel ısınma kapsamından bir tık öteye götürerek gezegenimize adıyor. 26 Mart 2011 Cumartesi 20.30 – 21.30’da güvenlik harici aydınlatmalarımızı dünyayla aynı anda 60 dakikalığına kapatıyoruz.
2010’da Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra 250 kurum, 7 belediye, İstanbul Valiliği ve binlerce hanenin katılımda bulunduğu kampanyada bu yıl Boğaziçi Köprüsü – Eiffel Kulesi vs. gibi – dünyadaki ışığı kapatılan sembolik yapılar listesinde yer alıyor.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak açıklamasında; “Doğal kaynaklar üzerinde yarattığımız baskı yani ekolojik ayak izimiz, gezegenimizin biyolojik kapasitesini yüzde 50 aştı. Bu artışın en büyük bölümünü karbon emisyonlarımız oluşturuyor. Bu durum çağımızın en büyük tehdidi olan iklim değişikliğiyle sonuçlanıyor. Bu şekilde devam edersek tüketimimizi karşılamak için 2030 yılında iki, 2050 yılında 2.8 gezegene ihtiyacımız olacak. Dünya Saati kampanyası ile bu yıl katılımcılarımızdan ışıklarını kapattıkları bir saatin ötesine geçerek gezegenimizdeki yaşamın sürekliliği için günlük hayatta alabilecekleri önlemleri düşünmelerini istiyoruz.” diyor.
WWF- Türkiye, gezegenimizin geleceğini düşünen duyarlı vatandaşları 26 Mart 2011 Cumartesi 20.30 – 21.30’da Earth Hour Kampanyası’na davet ediyor. Kampanya katılım formuna ve ayrıntılı bilgiye www.wwf.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.