Close

15/05/2018

Yüzey gerilimi

ABD’nin Spartanburg şehrinde, Duncan Parkları içinde yer alan gölde sekiz adet “Islands of Light” (ışık adacıkları) yüzüyor.

Çok küçük yaşlarda elektrik mühendisliği ve suyun birlikte pek uyumlu olmadıklarını öğreniriz. Hatta, bunların kesin birbirinden ayrı tutulması öğretilir. Bu öğreti kesinlikle doğrudur. Diğer taraftan, konu elektrik mühendisliği, mikro elektronik veya başka elektronik yapı parçalarının geliştirilmesi ve üretimi ise su da önemli bir unsurdur. Her şeye rağmen “Islands of Light” enstalasyonu malzemelerin birbirlerine karşı duydukları iticilikle bir o kadar ilgi çekiyor. Özellikle, ışık adacıkları suyun yüzeyinde yüzdüklerinde ancak önemli bir kısımları suyun altında ise.

Birlikte, sekiz ada ABD’nin Spartanburg kentindeki Duncan parkı gölünde eliptik bir şekil oluşturuyorlar. Her bir ada için 16 adet su kamışına benzer suni saplar sudan yukarı doğru yükseliyor ve rüzgarda ileri geri sallanıyor. Bunlar, ucunda beyaz LED ışıkları olan fiberglas çubuklardan oluşuyor. Işıklı uçlar sayesinde dairesel şekil kesintisiz bir şekilde aydınlatılıyor.

Her bir ada ve adalar birlikte doğal ortamda zarif bir ışık dizini oluşturuyor. Su yüzeyinin altında, alüminyum profiller, yüzer taşıyıcılar, zincirler ve çapa olmak üzere yüzen toplam 128 “ışıklı saptan” bir araya gelen konstrüksiyon bulunuyor. Bunların tamamı kullanılarak bu proje için Daniel Morgan Teknoloji Merkezinin bir öğrencisinin yardımı ile bir prototip tasarlandı ve ayrıntıları çalışıldı.

Enstalasyon teknik ve doğayı birleştiriyor ve sanatsal bir şeyi ortaya çıkartıyor. Işık suda yansıma yapıyor, rüzgâr gövdeyi hareket ettiriyor ve böylece, yüzen elektrikli ışıklı adalar aslında birbiri ile çelişkili oldukları doğal ortamlarına kolayca ve zarif bir şekilde entegre oluyorlar.

Projeye katılanlar:
Tasarım: Erwin Redl; www.paramedia.net
Fotoğraflar: Erwin Redl, Stephen Stinson

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir