Close

14/01/2011

Yumurtaya ışık veren tasarımcılar

all pictures © ACT lighting design - Ode Au Bois - Photo by Lucia Carretero

Fransa’nın Lyon şehrinde her yıl düzenlenen ışık festivali, bu yıl da aydınlatma tasarımcılarının birbirinden ilginç enstalasyonlarına ev sahipliği yaptı. Festivalin en ilgi çekici tasarımı kesinlikle ‘parlak dev bir yumurta’ oldu. Ovo adı verilen proje ACT Aydınlatma Tasarım Ekibi ve Odeaubois (heykel)’in ortak yapımı. Parlak ve büyük yumurta şeklindeki bu heykel doğumu, birlik ve mükemmelliği sembolize ediyor. Sanatçıların Ovo ile amaçladığı; ışık oyunlarıyla görsel ve akustik bir animasyon sağlayarak, duyusal ve küresel anlamda bir sanat objesi sunmak. Bu amaçlarında başarılı olduklarını da görmemek elde değil.

Ovo sadece bir görsel şölen değil, ışığın ve suyun yardımıyla duyusallığı ortaya çıkaran bir eser. Ziyaretçiler dev yumurtanın içine girebiliyor; fakat bu o kadar kolay değil. Önce platformdaki suyun üzerinden yürümeleri gerekiyor. Suyun işlevini mi merak ediyorsunuz? İşte işin anlamsal ve duyusal boyutu burada başlıyor. Suyla birlikte yumurtanın içindeki sıvı yapı verilmek isteniyor. Böylece kendinizi gerçek bir yumurtanın içindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Ziyaretçi yumurtanın içine girdiğinde aydınlatmanın rolü başlıyor. Aydınlatma ile birlikte ziyaretçinin gölgesi dışarı yansıtılıyor. Gölgesi ‘kabuğa’ yansıyan ziyaretçi ‘yumurtanın içindeki yaşamı’ gösteriyor.

Ovo projesi ilk bakışta çok masraflı gibi gözükse de sanıldığının aksine doğayla dost bir proje. Ahşap yapının iskeleti çam ağacından ve bu tahtaların hepsi yeni ağaçların ekilmesine olanak sağlayan tahta tedarikçilerinden temin ediliyor. Yani burada kullanılan tahtaların yerine yeni ağaçlar dikiliyor. Yapının taşınması ise yine sürdürülebilirlik göz önüne alınarak tasarlanmış. 6 metreküplük bir alan kaplayan tasarımın 2 metreküplük bölümünü su, ışık sistemi ve aksesuarlar kaplıyor. Ahşaptan yapılmış yumurtanın kapladığı alan ise 4 metreküp. Aydınlatma sistemindeki LED’ler sadece 700W’lık bir güçle inanılmaz ışık efektleri yaratıyor. Bu güç bir ailenin bütün gece televizyon izlemesinden daha az. Ayrıca tüm sistem IP67 ile derecelendirilmiş. Kullanılan su miktarı saatte 8 litre. Kulağa çok gelmesin! 10 dakikalık bir duşta 48 litre su harcanmakta. Ve işin en güzel kısmı, ekibin bu projede hiçbir malzemeyi atık olarak görmemesi. Ovo ekibi, bütün malzemelerin kendilerinden sonrası 10 performans için de kullanılabilir olduğunu söylüyor. Şunu da belirtelim: Projede sadece tahta, lastik ve metal gibi malzemeler kullanılmış.

Teknik Notlar

Yumurtanın aydınlatmasında kullanılan her elmas az enerji harcayan RGB LED’lerle aydınlatılmış olup her LED ayrı ayrı ayarlanabilir. Böylece tüm yapı renklendirilip, aydınlatılıp hareketlendiriliyor. Yapının içindeki buharlaşma sistemiyle yumurtanın kenarlarını kaplayan ve ortamı flulaştıran bir sis yaratıyor. Aynı zamanda bu su buharı ışığın renkleriyle de oynuyor. Yapı 100 metrekarelik bir havzanın üzerine yapılmış. Su, bu havzanın içinde sadece 2 santimetrelik bir yükseklik kaplıyor. Havza, suyun yansımalarını daha iyi göstermek için siyaha boyanmış. Ziyaretçilerin yumurta içinde gezebilmesi için ise  kauçuk paspaslar serilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir