Close

17/04/2018

Yol düzenleyicilerin sonu

Araştırmacılar, zaman dilimlerini ayırarak daha verimli trafik kavşakları geliştiriyor.

Kaynak: MIT
Grafikler: MIT

Massachusetts Institute of Technology (MIT), EidgenössischeTechnischeHochschule Zürich (ETHZ) ve İtalya’daki Ulusal Araştırma Komisyonundan oluşan uluslararası bir araştırma grubu, geleneksel sokak armatür sistemlerinin yerine geçecek, trafikteki gecikmeleri önemli ölçüde azaltacak, trafik kalıplarını daha verimli hale getirecek ve yakıt tüketimini azaltabilecek sistem üzerinde çalışıyor.

Konsept, sensörlar ile donatılmış araçların sürücüsüz olarak kavşaklardan geçerken trafik ışıklarında durmalarına gerek kalmaksızın diğer araçlar ile güvenli bir mesafede haberleşmesi ve trafik akışının kesintisiz devam etme fikrine dayanıyor. Trafik ışıklarında bekleme süreleri tamamen ortadan kalktığı için zaman dilimlerine dağıtılan trafik akışı daha hızlı ve kesintisiz olarak sağlanıyor.

Bu araştırmaları yürüten MIT Senseable City Lab’ın Direktörü Profesör Carlo Ratti bununla ilgili olarak şöyle diyor: “Trafik düğüm noktaları kentsel alanlarda özellikle karmaşık yerlerdir, çünkü oralarda iki trafik akışı bir sokağın aynı parçasında rekabet eder. Ancak, bir zaman dilimlerine ayırma sistemi kurduğunuzda, odağı trafik akış seviyesinden araç seviyesine aktarırsınız. Ve sonuç olarak çok verimli bir sistemdir, çünkü araçlar kendileri için tayin edilen zaman diliminde açılmış olan kavşağa ulaşırlar.” Kavşaklardaki zaman dilimlerine ayırma işlemi hava trafiği kontrolüne ve hava limanlarındaki zaman dilimlerine ayırma işlemine benzer. Bir araç bir kavşağa yaklaştığında otomatik olarak trafik kontrol sistemi ile bağlantı kurarak bu kavşağa giriş izni ister. Bu doğrultuda her sürücüsüz araca bir zaman dilimi atanır ve o aracın kavşaktan ne zaman geçeceği tayin edilir. Dur ve kalk trafiği büyük ölçüde engellenmiş olur ve bu sayede hava kirliliği ve hızlanırken veya fren yaparken yayılan sera gazlarının emisyonu azalır. Bunun dışında zaman dilimlerine ayrılmış trafik düğüm noktaları istenilen esnekliği sağlayacak ve araç trafiğinin yanı sıra yaya ve bisiklet trafiğinin kontrolüne de imkân sağlayacaktır.

Araştırma sonuçları, zaman dilimlerine ayrılmış kavşakların gerçek zamanlı olarak araç sayısını iki katına çıkartabildiğini göstermektedir. Bu sayede artık trafik ışıklarının olduğu bir trafik düğüm noktası da kesintisiz akış içinde olabilmektedir. Özellikle bu durum bir şehrin trafik ağını büyük ölçüde etkiler. ETHZ’den Profesör Dirk Helibing şu açıklamayı yapıyor: “Araç içinde geçirilen zaman daha kısalacak ve yakıt tüketimi düşecektir. Böylece, özellikle CO2 emisyonu azalacak ve iklim değişimine olumlu bir katkı sağlanacaktır. Bundan insanlar, çevre herkes faydalanacaktır ve şehirler daha yaşanabilir hale gelecektir.”

MIT Senseable City Lab araştırmacısı ve İtalya Araştırma Komisyonu CNR’nin üyesi PaoloSanti şöyle diyor: “Trafik ışıklarından zaman dilimleri atanmış kavşaklara geçişle trafik akışı dramatik ölçüde rahatlar, uzun kuyruklar ve sıkışıklıklar neredeyse sıfıra iner. Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde şehirlerde sürücüsüz araçların etkisi konusuna odaklanmamız önemli. Bugünün trafik altyapısını onlarca yıldır kullanıyoruz. Bunlar yeni teknolojilerle ortaya çıkan trafik akışı arızalarından önemli ölçüde etkileniyor.”

Araştırmalar, MIT Senseable City Lab’dan Remi Tachet, StanislavSobolevsky ve Carlo Ratti, MIT Laboratoryfor Information andDecisionSystems’danEmilioFrazzoli ve Louis Reyes-Castro ve ETHZ’den Dirk Helbing’den oluşan ekip PaoloSanti yönetiminde yürütüldü. Araştırma çalışmaları Enel Vakfı ile Singapore-MIT AllianceforResearchandTechnology (SMART) tarafından desteklendi.

Zaman dilimi atamalı kavşakların trafik ışıklı kavşaklarla doğrudan karşılaştırmasına yönelik bir video aşağıda verilen internet adresinden indirilebilir:

www.senseable.mit.edu/light-traffic

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir