Close

09/11/2017

Yeni neslin yaşam alanları; Republika Academic Aparts

Metin: Dilek Şahin
Fotoğraflar: Koray Erkaya, Diji Pos

Republika Academic Aparts, İstanbul’da yaşayan üniversiteliler ve genç profesyoneller için bir öğrenci yurdundan çok daha fazlasını, ev konforunda ve otel hizmetleriyle sunan, Türkiye’nin bu alandaki ilk projesi. Öğrenci yurdu kavramı genel olarak barınma sorununun çözümünü amaçlayan bir yapı tipi. Ancak değişen ve gelişen yaşam koşulları, yeni neslin gereksinimleri ve beklentileri yurt kavramının işlevselliğini barınmanın ötesine taşımış durumda.

Bu beklentiler ile aydınlatma tasarım ekibi kullanıcıların hem fizyolojik hem de psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir yaklaşım geliştirdi. Ana kurgu mimarinin ve aydınlatma tekniğinin mümkün olduğu her noktada ışık kaynaklarının gizlenmesi ve endirekt aydınlatma sistemlerinin kullanılması üzerine kuruldu. Böylece yansıma ve kamaşma engellenerek, kullanıcıların görsel konfor gereksinimleri karşılanmaya çalışıldı. Odalar, konferans ve çalışma alanlarında, öğrencilerin performans, verimlilik ve konsantrasyon gerektiren faaliyetleri dikkate alınarak ışık kaynakları 4000K olarak belirlendi.

Hobi, sinema,yemek salonu, kafeterya ve ortak kullanımdaki oturma bölümlerinde daha rahatlatıcı, sıcak bir atmosfer için 3000K renk sıcaklığındaki lambalar seçildi. Personel ofisleri, teknik hacimler, depo, çamaşırhane ve otopark alanlarında flüoresan, diğer tüm alanlarda LED ışık kaynağına sahip armatürler kullanıldı. Her iki yapıdaki ana tasarım konsepti aynı olmakla beraber değişen mimari detaylara göre farklı çözümler üretildi.

Odalarda tavan ve duvarlarda oluşturulan mimari detaylar sayesinde şerit LED’ler kullanılarak gizli aydınlatma oluşturuldu ve tavanlarda LED spotlar kullanıldı. Çalışma ünitelerinde kullanılan raflarda imal edilen yuvalara yine şerit LED’ler entegre edilerek çalışma düzleminde kamaşmayı minimize eden, homojen ve standartlara uygun bir aydınlık düzeyi elde edildi. Yatak ünitelerine yatak başı LED armatürler ilave edildi. Oda içlerindeki tüm armatürler dim edilebilir ve her bir kullanıcıya ait bölümler ayrı anahtarlardan kontrol edilebilir olarak düzenlendi. Böylece ortak bir yaşam alanı olsa da gece geç saatlere kadar okumayı ve çalışmayı tercih edenlerin diğer oda sakinlerini rahatsız etmelerinin önüne geçilmiş oldu.

Ortaköy’deki yapıda var olan galeri boşluğuna tavandaki ışıklıklardan yoğun bir gün ışığı katkısı mevcut. Odaların bir kısmının pencereleri bu galeri boşluğuna açılıyor ve gün ışığı alıyor. Bu anlamda gün ışığının mekâna olan katkısı yılın mevsimlerine, günün saatlerine ve gökyüzünün koşullarına göre değişim gösteriyor. Oysa görsel konfor koşullarının bu değişimden etkilenmemesi gerekiyor. Getirilecek yapay aydınlatma çözümlerinin gün ışığı ile koordineli olarak kendini düzenleyebilmesi görsel konforun en az kayba uğraması için şart.

Gün ışığından yeterince yararlanan mekânların yanında bodrum katında yer alan ve kuranglezlere bakan mekânlar için de bu mimari detaya uygun bir çözüm gerekiyordu. Öncelikli olarak gün ışığı analizleri yapılarak farklı ay, gün ve gökyüzü koşullarına göre mekânın aldığı gün ışığı seviyesi hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre aynı saatlerde gün ışığını iyi koşullarda alan mekânlara yaklaşmak için oda içlerindeki cam yüzeylerinin arka bölümlerinde yapay ışık kaynakları kullanıldı. Böylece yarı saydam cam üzerinde mümkün olduğunca homojen dağılmış bir aydınlık düzeyi yakalanması hedeflendi. Buradaki amaç, yarı saydam cam yüzeyinde belirli seviyede bir “ışıklılık” yakalamak ve böylece pencere arkasında gün ışığı varmış gibi bir izlenim yaratmak istenildi. Bu amaçla da gün ışığı efektini sağlayabilmek için, oda penceresi ile perde duvar arasındaki tavan ve zemine lineer LED projektörler yerleştirildi.

Ortaköy’ deki yapıda koridorun genişliği tavanın iki yanında oluşturulan gizli aydınlatma detayı ile koridor için yeterli aydınlık düzeyini elde etmeye imkân verdi. Ancak Büyükçekmece’deki yapıda koridor genişliğinin yeterli olmaması sebebiyle burada tavanda kullanılan panellerde lineer flüoresan armatürler kullanıldı.

Çalışma salonlarında genel aydınlatma; tavandan sarkıtılan 60x60cm’lik ünitelerde kullanılan şerit LED’ler ile endirekt bir aydınlatma çözümü ile sağlandı. Masa üzerlerindeki ünitelerde de çalışma düzlemindeki yeterli aydınlatmayı sağlayacak lineer ışık kaynakları kullanıldı.

Projeye katılanlar:

Ortaköy projesi:
İşveren: Bilgili Holding
Yatırımcı: Ortaköy Aparts
Elektrik projesi: Emtes Elektrik

Büyükçekmece projesi:
İşveren: Çakmaklı Apart
İç Mimari: Autoban Mimarlık
Elektrik projesi: HB Elektrik

Aydınlatma tasarımı: ALD Aydınlatma, www.aldaydinlatma.com

Uygulanan ürünler:
Lightapp, Nova Aydınlatma, RD Aydınlatma, Novalux Aydınlatma, Stilas ve özel üretim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir