Yapılan araştırmalara göre, LED’ler market raflarındaki sütlere zarar veriyor
Newcastle Üniversitesi araştırmacılarının hazırladığı yeni bir rapora göre, süpermarket raflarındaki LED aydınlatmalar, sütün hem besin değerini düşürüyor hem de raf ömrünü kısaltıyor.
Mevcut bilimsel literatürün gözden geçirilmesini içeren “Süt: Temel besin maddelerinin ışığa maruz kalması ve tükenmesi” raporu, süpermarketlerin süt ürünleri dolaplarında olan türde yüksek yoğunluklu aydınlatmanın, A vitamini, B2 vitamini (riboflavin) ve D vitamini gibi sütte bulunan temel besinleri azalttığını gösteriyor.
Bu besinler, sağlıklı bir beslenmenin önemli bileşenleri olarak hastalıkların önlenmesine ve büyümenin desteklenmesine katkı sunuyor. Ancak çoğu tüketici ışığın süt kalitesini, tadını ve içerdiği besinleri önemli ölçüde etkileyebileceğinin farkında değil.
Süpermarketlerde bulunan türdeki LED aydınlatmaya iki saat maruz kaldıktan sonra sütün içerdiği A vitamini kaybolmaya başlıyor. 16 saat sonra ise sütün içermesi beklenen A vitamini miktarının yarısı kayboluyor. Ayrıca rapor, riboflavinin iç mekân ışığına sadece 20 dakika maruz kaldıktan sonra yüzde 28 oranında azalma gösterebildiğini de ortaya koyuyor.
Tüm sütlerin yaklaşık yarısının en az sekiz saat boyunca teşhirde kaldığı düşünülürse market raflarındaki sütlerin önemli bir kısmı, kendilerini ışıktan koruyacak bir ambalaj türüne sahip olmadığı takdirde, ışık hasarına maruz kalma riski altında bulunuyor.
Newcastle Üniversitesi, Doğa ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Catherine Birch basına yaptığı açıklamada; “Süt, sağlıklı bir beslenmenin sadece bir bileşeni. Ancak insanlara vitamin, protein ve mineraller de dahil olmak üzere birçok temel besin maddesi sağlayan bir gıda olarak beslenmenin önemli bir bileşenidir,” diyor.
“Pek çok kişi, iç mekân ışığına maruz kalan sütün zararlı bir etkiye sahip olabileceğinin farkında değil. Işığın zarar verici etkileri, ışığın yoğunluğuna ve maruz kalma süresine göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla ışığa daha uzun süre maruz kalmak sütün daha hızlı bozulmasına yol açar.”
Raporda, ışıktan koruyacak şekilde tasarlanmış ambalajlar da dahil olmak üzere bu meseleye yönelik çözümlerin bulunduğu belirtiliyor. Çünkü ışıktan kaynaklanan hasarı azaltan veya önleyen muhafazalar tasarlayacak teknolojiye sahibiz.
Süt üzerinde yapılan laboratuvar testlerinin ortaya koyduğu verilere göre, ışıktan korunan süt hemen hemen tüm B2 vitaminini korurken A vitamininin sadece yüzde 16’sını kaybediyor. Işığa karşı korunmayan süt ise tüm B2 vitamini ve A vitamininin yüzde 93’ünü kaybediyor.
Uzman ambalaj şirketi Noluma’da küresel marka geliştirme başkan yardımcısı Georgia Kollias, “Gerçekleştirdiğimiz anketler, İngiltere’deki tüketicilerin sevdikleri ve güvendikleri markalarda, özellikle besin içeriğinin etkilendiği, ışıktan kaynaklanan hasarlar konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu gösteriyor. Bu durum özellikle yetersiz ambalajlarda satılan süt ürünlerinde söz konusu,” diye açıklıyor.
“Birçok tüketici, ailesi için süt satın alırken seçenek olarak sunulması halinde ışıktan korunan sütü tercih ediyor. Dolayısıyla biz de perakendecileri ve üreticileri bu seçeneği sunmaya teşvik ediyoruz.”
Haber kaynağı: https://luxreview.com/article/2019/05/leds-are-damaging-the-nutrients-in-milk-says-report