X

Yalan

Her ne satıyorsanız satın (fikir, tasarım, ürün, hayal vb.), satış, zor ve emek isteyen bir süreç. Üzerine binlerce kitap yazılmış ve hala yazılmakta olan bu sürecin temelinde ise müşteriyi ikna etmek var. Maalesef hayatta her zorluğu aşmak için “hızlı” çözümler üreten insanoğlu bu zorluk karşısında da, kısa vadeli çıkarlarını düşünerek, yalana başvurabiliyor.

Aydınlatma sektörü özelinde baktığımızda şu anda LED ve etrafındaki kocaman bulutlar sayesinde kimse, ama gerçekten kimse, tam olarak bilgili değil. Gelişmeler o kadar hızlı ve baş döndürücü ki bırakın müşteriyi, satan kişi de çoğu zaman, ürün hakkında yeterince bilgili olmuyor. Bu yüzden de satış, genellikle “hallederiz” ile başlayan, ezbere kurulu, yalan yanlış cümleler ile gerçekleşiyor.

İngiliz aydınlatma sektörü dergisi Lux Review editörü, Ray Molony de LinkedIn’de başlattığı tartışmada şöyle diyor: “Hepimiz onları duyduk. Birçoğumuz söyledik. Ve çok azımız onlara inandık.”… Ve kendi seçkisi 12 yalanı sıralıyor. (Tartışmasının aslı için: http://kisalt.com/linkedinyalanlar)

İçlerinden bir kaç tanesini burada da tekrarlamak isterim.

– “Bu bir kur-ve-unut aydınlatma uygulaması”.
Tabii sadece Total Recall’daki Arnie gibi hafızanızı sildirebiliyorsanız. Tüm aydınlatma sistemleri belli sürelerle bakım gerektirir.

– “LED’ler 50.000 saat ömürlüdür.”
Ve ben o kadar eminim ki, size bir senelik garanti veriyorum. Eee, sonuçta, bir yıl sanki yüzyıllar kadar uzak gibi…

– “Bu bir Zhaga modülü, böylece herhangi bir üreticinin modülü ile daha sonra değiştirebilirsiniz.”
Hayır yapamazsınız. Çünkü orijinal tedarikçi; termal özellikler, taahhütler ve sevdiklerinize karşı tehditlerle ödünüzü koparacaktır!

– “Bu LED MR16, 50W halojene eşit.”
Neredeyse pazardaki hiçbir LED MR16; ışık akısı, açı ve ışık kalitesi açısından 50W halojene eşit değil. Çok yaklaşanlar olsa bile…

Pazartesi sabahı sıcak yataklarımızdan kalkıp çoğu zaman “mutsuz” bir şekilde ofislerimize gitmemizin arkasında basit bir gerçeklik var. Hepimiz para kazanmak için çalışıyoruz. Şirketler de bu eylemi toplu olarak gerçekleştirdiğimiz mabetler. Buraya kadar bir problem yok. Ancak bu süreçte nasıl bir “etik” anlayışa sahip olduğunuz ve nasıl davrandığınız çoğu zaman sizi, ama temelde içerisinde bulunduğunuz tüm sektörü etkiliyor. Çünkü ufak yalanlar gibi dursa da, bu yalanların sektöre bıraktığı lekeler hiç de küçük değil ve kolay kolay çıkmıyor.

Bir sonraki sayımıza kadar ışıkla kalın…

Emre Güneş
PLD Türkiye

Kategoriler Editör'den
Emre Güneş: Emre Güneş, Ağustos Teknoloji neferi. PLD (Professional Lighting Design) Türkiye dergisi editörü. Endüstri Mühendisi. Galatasaray Üniversitesi Mezunu. Kurumsal hayatta geçirdiği 10 ay sonrası, aile şirketi içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzerine kariyerini çizdi. Hiç alakası olmadığı bir işe (editörlük), hiç alakası olmadığı bir sektörde (aydınlatma) girme sebebi de budur. 2006 yılından beri olan bu süreçte, sürekli olarak “aydınlatma tasarımı” ile ilgili okudu, yazdı, çizdi, gezdi, gördü, araştırdı ve etkinlikler düzenledi. 2014 yılı başında ticarete atılarak Ağustos Teknoloji’yi kurdu. İnovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştırıyor.
İlgili Yazı

This website uses cookies.