Close

29/05/2018

Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu açıldı

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu Vardiya projesi, Tepta Aydınlatma’nın desteği ile aydınlatılıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü, Vardiya projesine ev sahipliği yapan Türkiye Pavyonu’nun resmi açılışı 24 Mayıs Perşembe günü gerçekleşti.

Venedik Mimarlık Bienali’nin bu yılki teması olan Serbestmekân / Freespace kavramını ele alan Vardiya projesinde, mekân tasarımının ana atmosferinde belirleyici olan en önemli unsurlardan biri mekanın aydınlatması olarak öne çıkıyor.

Mekanda yer alan perdeler üzerindeki projeksiyon yansımalar, zaman zaman kendini mavi bir ışığa bırakıyor. Küratör Kerem Piker mekandaki aydınlatma tasarımını şu sözlerle anlatıyor: “Mekanın aydınlatma tasarımı da sergi kurgusuna göre programlanabilir ve değiştirilebilir esnek bir altyapı olarak düzenlenmiştir. Böylelikle mekanın zaman içerisinde gelişecek sergi kurgusunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir aydınlatma düzenlemesi gerçekleştirilecektir.”

Vardiya Projesi hakkında:

Vardiya’nın kavramsal çerçevesi ve nasıl ortaya çıktığına küratör Kerem Piker ‘in sözleri şöyle:

“Mimarlığın ilgi alanı ve mimarlığın bilgisi sürekli genişleyen, dönüşen ve kendini yenileyen bir alan. Böyle olduğu içindir ki mimarlığın bilgisinin yeniden üretildiği, paylaşıldığı, tartışıldığı ve yeni katılımcıların sözlerine kulak verildiği ortamlara ihtiyaç var. Mimarlığın konu edildiği bu türden enformel öğrenme alanlarından belki de en önemlisi olan Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin içerisinde yer alan Türkiye Pavyonu’nu bizler, salt bir sergi alanı olmanın ötesinde bir buluşma, karşılaşma ve üretim mekânı olarak tarif etmeyi yeğliyoruz. Bu ortama katılımı güçlendirmek, çeşitlendirmek ve mimarlık alanının yeni aktörlerinin merakları ile genişletmek maksadıyla uluslararası bir çağrı düzenleyerek Türkiye Pavyonu’nu bütün dünyadan mimarlık öğrencileri için bir buluşma alanı olarak düşünmeye çalıştık. Vardiya projesi kapsamında düzenlediğimiz açık çağrıya yanıt veren öğrenciler arasından seçilen 122 genç mimar adayının farklı arka planlardan gelen profesyoneller, akademisyenler ve meraklılar ile buluşmalarını, önceden belirlenmiş programlar dâhilinde birlikte üretimde bulunmalarını ve bu üretimler ile genişleyen bir sergi kurgusu oluşturmalarını hedefliyoruz. Güncel dünya mimarlık kültürünün ve tartışmasının bir parçası olduğuna inandığımız katılımcılarla birlikte merak eden, soru soran ve kendisini sürekli geliştirmeye çalışan bireyler olarak bizler aynı zamanda birbirimizi anlamaya çalışıyor, üretken kılmaya gayret ediyoruz. Bizler bu sergiyi ve serginin hazırlık sürecini, içinde bulunduğumuz zamanlarda bienalin ne işe yaradığını, kimin ve ne için var olduğunu yeniden düşünmek için bir fırsat olarak da görüyoruz.”

Bir süre önce gerçekleştirilen açık çağrı ile öğrenciler bienal katılımcısı olmak üzere davet edilmiş ve mimarlık okulu öğrencileri, Vardiya projesine portfolyoları ve “Bienal ne için var?”, “Bienal kimin için var?” ve “Bienal ne işe yarar?” sorularından en az birine cevap verdikleri başvuruları ile seçici kurul tarafından değerlendirilmişlerdi. 122 farklı okuldan seçilen öğrenciler, bienal süresince birer haftalık vardiyalar hâlinde gidecekleri Venedik’te, bienalin bu yılki teması Freespace / Serbestmekân kavramı çerçevesinde geniş katılımlı bir projeye dahil olacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir